Pórbáljuk meg most átlépni a megszokott leakadást már az elején, és nagylelkűen akár el is fogadhatjuk, hogy egyesek – nem is kevesen – vágynak a zaftos-húsos élményekre, habár elvi, etikai, egészségügyi (és tulajdonképpen mindegy) milyen okokból kerülik a húsevést.
A pulled pork, avagy tépett disznóhús az utóbbi évek street food sztárja lett, a hamburgerőrület után egy új izgalom. Legelterjedtebb vegán verziója pácolt jackfruitból készül. A trópusi gyümölcs szálas textúrája jól imitálja a szálakra tépett, vajpuha húsét, a gazdag fűszerezés pedig hozza az ízélményt.
Persze az a bizonyos "dög", amit ez esetben akár a szó szoros értelmében is vehetünk, nyilvánvalóan hiányzik a könnyedebb, növényi verziókból, dehát ilyenek ezek a gasztrokalandozások. Legyen az dohányfagylalt vagy libamájas macaron – igenis ér átlépni azokat a bizonyos határokat.
A héjában van a vitamin
De lássuk cikkünk tárgyát: "pulled pork" banánhéjból.
Belátjuk, hogy ez valóban kissé meredek elsőre.
Jöjjön néhány tény: a legnagyobb banántermelő trópusi országokban, mint Ecuador, Kolumbia és Costa Rica, hagyományosan az étkezési kultúra része a banánhéj elfogyasztása is, akárcsak a kontinensnyi országban, Indiában. Ahogyan az sok más gyümölcs héjáról is elmondható, a banáné is tele van vitaminnal (magas rosttartalma mellett A-, B6-, B12-, C-vitaminok és magnézium, kálium forrása). Persze mivel nyersen senkinek sem jutna eszébe banánhéjat falatozni (csócsálni?), ezért valóban furcsának hathat elsőre az ötlet. Megjegyzés: a banánhéj egyébként elvileg nyersen is fogyasztható.
https://www.instagram.com/p/BwDlOdVg2k7/
Viszont a gyakorlat szerint a pácolt és főzött banánhéjból remek raguféléket lehet készíteni. Miután a gyümölcshúst kivettük a héjból, szét kell választani magát a keményebb héjat és az azt fedő fehér, "szivacsos" részt (villával könnyen lekaparható). A képeken látható "pulled pork" szendvicsbetétekhez csak a héjat használják. Élelmiszerhulladék-csökkentésnek sem utolsó egyébként. Ezután szálasan szeletelik fel vékony csíkokra a banánhéjat, majd a határ a csillagos ég. Mondhatjuk, hogy pont annyiféleképpen készíthető, pácolható, ízesíthető, akár a hús. Hússzaftja nyilván nem lesz, de főzés után is marad egy haraphatósága, és persze összességében sokkal könnyedebb étel, mint a sertéshúsos eredeti. Különösen, hogy a héjnak a gyümölcshúsénál is jóval alacsonyabb a kalóriatartalma. A mustáros páctól az ázsiai ízeken át százféleképpen nyerhet új értelmet az eddig kidobásra – netán állatok etetésére – szánt gyümölcshéj.
https://www.instagram.com/p/Bv4dfxHlicq/
Jogos héjproblémák
Itt, Európa közepén persze nem éppen természetes módon jutunk hozzá a banánhoz. A legszebb az lenne, ha leszednénk a fáról, és vihetnénk is a konyhába, de ez a veszély nem fenyeget minket ezen az égtájon. Az a veszély viszont igen, hogy mérgező anyagokat együnk meg a héjjal: fontos tényező, hogy kizárólag bio banánt használjunk fel e célra. A már helyi termesztésben is vegyszerekkel kezelt, majd érlelőgázokkal "utókezelt" gyömölcsök héját a legkevésbé sem ajánlott elfogyasztani – megtanultuk ezt már a citrom és lime reszelt héja esetében is.
https://www.instagram.com/p/BwAeia9gYfY/
Az ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsöket is szokás rövid időre ecetes vízbe áztatni (ez nem befolyásolja az étel ízét), majd kefével átdörzsölni a héjat a konyhai előkészítés során.
A fűszeres, sós ételeknek pedig kiváló alapanyaga a banánhéj, az ételből nem "lóg ki" a banáníz, habár mindenképpen édesebb, minál érettebb banánt használunk fel. Kellemes kísérletezést!
Olvassa el korábbi cikkünket is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.