Hirdetés
Hirdetés

Vacsora a Meat Boutique-ból: Strider Dávid konyhájára érdemes odafigyelni

SZERZŐ: DiningGuide
2021. március 3.
a TOP100 rovat
támogatója
Az I. kerületi étterem az évek folyamán jó pár séf- és konyhai stílusváltást megélt, a legújabbat éppen most, az elmúlt hetekben. Az eddigi két séf helyett egyikük, Strider Dávid maradt a konyha élén, az ifjú konyhafőnök fúziós konyhája pedig nem olvad bele a belvárosi bisztróéttermek mezőnyébe, sőt. A Meat Boutique-ból rendeltünk.
Hirdetés

A Meat Boutique nevére anno felkapta az ember a fejét, ha nem személyesen találkozott először vele. Hentesbolt? Butik? Hús? Ruha? Erre az asszociációra játszott rá persze, nem csak a név, hanem az üzlethelyiség kialakítása is. A 2010-es évek első felében ez pimasz húzásnak számított, egy menő dizájnétterem, ahol a nagy húsok a maguk pőre mivoltukban csábítottak, dekorációként is felkerültek ugyanis a falra úsvágatok. (Ezt a koncepciót maxolta ki később a Beefbar, pár lépésre a Meat Boutique-tól.)

Hangulatkép a Meat Boutique-ból 2018-ból

A Meat Boutique egy, jelenleg eklektikus képet mutató bisztró a város abszolút fancy pontján. Legyen elég ennyi: Lánchíd utca 7. A budai oldalon, a vár alatt, a Budavári sikló és közvetlenül a (jelenleg zárva tartó) ZONA étterem és a Zhao Zhou Teaház mellett. A környék árképzését ismerő hazai vendégek egy része talán bizalmatlan is lehet a Meat Boutique-kal szemben, némi joggal tartva attól, hogy a Dunára és a Parlementre néző helyszínt kell megfizetnie az igazán jó ízű ételek helyett. Legutóbb szeptemberben teszteltük őket, kellemes meglepetésünkre, most pedig kíváncsiak voltunk, hogy elviszi-e a konyha teljesítménye az éttermet a bezárások-kiszállítás idején, vagy valóban érdemes a dunai látképpel és némi lassan kortyolt borral összekötni a Meat Boutique-élményt.

Rendelés a Meat Boutique-ból

Szeptemberben még két fiatal séf, két Dávid állt a konyha élén. Demján Dávid az elmúlt hetekben elhagyta a hajót, és maradt Strider Dávid a konyha élén. Neki a neve mellett az arca is ismerős lehet a közönségnek, hiszen azelőtt a Costes Dowtown, a Huszár Krisztián-vezette Fáma, valamint az induló Laurel látványkonyháiból ismerhettük. Élete első séfmegbízását teljesíti a Meat Boutique-ban. Ötletekkel és ügyes technológiai megoldásokkal teli a jelenlegi kínálat a fermentált maszalás ghítől (ez a deli kínálata) a kumkvatos, fehércsokis mákos céklatortás desszertig. Hogy milyen összkép áll össze mindebből, az talán még némi finomhangolásra szorul, de a törekvés és hozzáértés egyértelmű.

Tonkatsus ramen-alapok

A leves, amit reggelire is tudnánk enni, és éjfélkor, és bármikor, de a nagymamánknak nem dicsekednénk vele. Már halljuk is a hangját: rántott hús a húslevesben? Úgy bizony, még akkor is, ha történetesen tonkatsu a neve, a leves pedig csupa érzéki fűszer, kardamom, szecsuáni bors és szegfűszeg összjátéka. A tonkatsu ramenben a mélyzöld wakame alga társaságában friss zöldek, újhagyma és koriander, szintén friss csili és mungóbabcsíra. A pankómorzsában bundázott karajjal, a savanyított (fél) tojással és a házi ramentésztával tökéletes, szürcsölős egytálétel.

És kész.

Mac&cheese. Elsőre meglepő fogás a Meat Boutique-ban. Finomat kóstoltunk ebből az ételből a Bestiában és bombajót a Bp BARbq-tól. Itt is megkísérelnek mindent kihozni ebből a népszerű amerikai junk foodból. Lehet ezt kutya rosszul is csinálni, amit tényleg geekek esznek otthon dobozból, fel sem pillantva a monitorról. És itt van egy kétsajtos megfejtés. A (valljuk be, nem túl izgalmas) szarvacskatésztán a kesernyés felhangú taleggio és cheddar olvad, és ha nem volna elég a szénhidrát benne, sütőben ropogósra pirított paprikás kenyérmorzsa fedi. Az egészet jalapeno frissíti (ez jó ötlet a masszív fogásban), a kolozsvári füstölt szalonna ugyancsak a tetején pedig egy szívélyes üdvözlet a kardiológusunknak.

Az étterem fotói, balra a mac&cheese-zel, amit nem könnyű szépen fényképezni

A csevap a konyha egyik legrégebbi műve: szín marhahúsból készül

Delikátesz termékekkel is újítottak az elmúlt hetekben. A kisüveges kenhetősöket sem a komfortvonalon képzeljük el. Fermentált maszalás ghí (a tejfehérjétől megszabadított, úgynevezett tisztított vaj) és ízbomba kimchi kínálja magát. A fermentált kínai kel „savanyúságként" is remek, a ghí a rászórt sópehellyel (Maldon-só?) remek a kovászos kenyérre is. Ez nem az étterem sajátja, biztosra mennek. A Bridor de France kovászos bagettje, ami egy abszolút minőségi és helyes választás, ha a konyhán senki nem csapott fel elkötelezett kovászos péknek. A harmadik kenhetős volt az igazi csapás, a legpozitívabb értelemben: a konfitált fokhagymával és dijoni mustárral készített tepertőkrém elementárisan jó. Selymes, lágy, nyomokban sem olyan durva és „közönséges" étel, mint ahogyan a legkönnyebb elkészíteni.

„A fenntarthatóságot és környezetvédelmet szem előtt tartva műanyagmentesen csomagolunk, kis üvegcséink visszaválthatóak, így az étteremben történő vásárlás alkalmával a visszahozott üvegek árát levonjuk" – jelzi a konyha szándékait, mi pedig egész nyugodtan szavazzunk bizalmat a Meat Boutique-nak, mert egy igazán ígéretes konyha Bel-Budáról. Most is, amikor megannyi közeli és távoli étteremszomszéd zárva.

Cékla, mákos fehércsoki, kumkvat

Az étterem elérhetősége Wolton és Netpincéren.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram