Hirdetés
Hirdetés

Vacsora a Meat Boutique-ból: Strider Dávid konyhájára érdemes odafigyelni

SZERZŐ: DiningGuide
2021. március 3.
a TOP100 rovat
támogatója
Az I. kerületi étterem az évek folyamán jó pár séf- és konyhai stílusváltást megélt, a legújabbat éppen most, az elmúlt hetekben. Az eddigi két séf helyett egyikük, Strider Dávid maradt a konyha élén, az ifjú konyhafőnök fúziós konyhája pedig nem olvad bele a belvárosi bisztróéttermek mezőnyébe, sőt. A Meat Boutique-ból rendeltünk.
Hirdetés

A Meat Boutique nevére anno felkapta az ember a fejét, ha nem személyesen találkozott először vele. Hentesbolt? Butik? Hús? Ruha? Erre az asszociációra játszott rá persze, nem csak a név, hanem az üzlethelyiség kialakítása is. A 2010-es évek első felében ez pimasz húzásnak számított, egy menő dizájnétterem, ahol a nagy húsok a maguk pőre mivoltukban csábítottak, dekorációként is felkerültek ugyanis a falra úsvágatok. (Ezt a koncepciót maxolta ki később a Beefbar, pár lépésre a Meat Boutique-tól.)

Hangulatkép a Meat Boutique-ból 2018-ból

A Meat Boutique egy, jelenleg eklektikus képet mutató bisztró a város abszolút fancy pontján. Legyen elég ennyi: Lánchíd utca 7. A budai oldalon, a vár alatt, a Budavári sikló és közvetlenül a (jelenleg zárva tartó) ZONA étterem és a Zhao Zhou Teaház mellett. A környék árképzését ismerő hazai vendégek egy része talán bizalmatlan is lehet a Meat Boutique-kal szemben, némi joggal tartva attól, hogy a Dunára és a Parlementre néző helyszínt kell megfizetnie az igazán jó ízű ételek helyett. Legutóbb szeptemberben teszteltük őket, kellemes meglepetésünkre, most pedig kíváncsiak voltunk, hogy elviszi-e a konyha teljesítménye az éttermet a bezárások-kiszállítás idején, vagy valóban érdemes a dunai látképpel és némi lassan kortyolt borral összekötni a Meat Boutique-élményt.

Rendelés a Meat Boutique-ból

Szeptemberben még két fiatal séf, két Dávid állt a konyha élén. Demján Dávid az elmúlt hetekben elhagyta a hajót, és maradt Strider Dávid a konyha élén. Neki a neve mellett az arca is ismerős lehet a közönségnek, hiszen azelőtt a Costes Dowtown, a Huszár Krisztián-vezette Fáma, valamint az induló Laurel látványkonyháiból ismerhettük. Élete első séfmegbízását teljesíti a Meat Boutique-ban. Ötletekkel és ügyes technológiai megoldásokkal teli a jelenlegi kínálat a fermentált maszalás ghítől (ez a deli kínálata) a kumkvatos, fehércsokis mákos céklatortás desszertig. Hogy milyen összkép áll össze mindebből, az talán még némi finomhangolásra szorul, de a törekvés és hozzáértés egyértelmű.

Tonkatsus ramen-alapok

A leves, amit reggelire is tudnánk enni, és éjfélkor, és bármikor, de a nagymamánknak nem dicsekednénk vele. Már halljuk is a hangját: rántott hús a húslevesben? Úgy bizony, még akkor is, ha történetesen tonkatsu a neve, a leves pedig csupa érzéki fűszer, kardamom, szecsuáni bors és szegfűszeg összjátéka. A tonkatsu ramenben a mélyzöld wakame alga társaságában friss zöldek, újhagyma és koriander, szintén friss csili és mungóbabcsíra. A pankómorzsában bundázott karajjal, a savanyított (fél) tojással és a házi ramentésztával tökéletes, szürcsölős egytálétel.

És kész.

Mac&cheese. Elsőre meglepő fogás a Meat Boutique-ban. Finomat kóstoltunk ebből az ételből a Bestiában és bombajót a Bp BARbq-tól. Itt is megkísérelnek mindent kihozni ebből a népszerű amerikai junk foodból. Lehet ezt kutya rosszul is csinálni, amit tényleg geekek esznek otthon dobozból, fel sem pillantva a monitorról. És itt van egy kétsajtos megfejtés. A (valljuk be, nem túl izgalmas) szarvacskatésztán a kesernyés felhangú taleggio és cheddar olvad, és ha nem volna elég a szénhidrát benne, sütőben ropogósra pirított paprikás kenyérmorzsa fedi. Az egészet jalapeno frissíti (ez jó ötlet a masszív fogásban), a kolozsvári füstölt szalonna ugyancsak a tetején pedig egy szívélyes üdvözlet a kardiológusunknak.

Az étterem fotói, balra a mac&cheese-zel, amit nem könnyű szépen fényképezni

A csevap a konyha egyik legrégebbi műve: szín marhahúsból készül

Delikátesz termékekkel is újítottak az elmúlt hetekben. A kisüveges kenhetősöket sem a komfortvonalon képzeljük el. Fermentált maszalás ghí (a tejfehérjétől megszabadított, úgynevezett tisztított vaj) és ízbomba kimchi kínálja magát. A fermentált kínai kel „savanyúságként" is remek, a ghí a rászórt sópehellyel (Maldon-só?) remek a kovászos kenyérre is. Ez nem az étterem sajátja, biztosra mennek. A Bridor de France kovászos bagettje, ami egy abszolút minőségi és helyes választás, ha a konyhán senki nem csapott fel elkötelezett kovászos péknek. A harmadik kenhetős volt az igazi csapás, a legpozitívabb értelemben: a konfitált fokhagymával és dijoni mustárral készített tepertőkrém elementárisan jó. Selymes, lágy, nyomokban sem olyan durva és „közönséges" étel, mint ahogyan a legkönnyebb elkészíteni.

„A fenntarthatóságot és környezetvédelmet szem előtt tartva műanyagmentesen csomagolunk, kis üvegcséink visszaválthatóak, így az étteremben történő vásárlás alkalmával a visszahozott üvegek árát levonjuk" – jelzi a konyha szándékait, mi pedig egész nyugodtan szavazzunk bizalmat a Meat Boutique-nak, mert egy igazán ígéretes konyha Bel-Budáról. Most is, amikor megannyi közeli és távoli étteremszomszéd zárva.

Cékla, mákos fehércsoki, kumkvat

Az étterem elérhetősége Wolton és Netpincéren.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram