Ázsiából indulunk. A Kopi Luwak nevű kávéra szívesen hivatkoznak a gasztroextremitásokra nyitottak. Biztosan hallottak már e különlegességről: az Indonéziában honos cibetmacska előszeretettel fogyasztja a helyi kávécseresznyét. A belsejében megbújó kávészemeket viszont nem tudja megemészteni, ezért az emésztőrendszerén átvándorló kávébabok egy sajátságos fermentációs folyamaton esnek át, majd a macska ürülékeként újra napvilágot látnak.
A leleményes indonézek figyeltek fel a jelenségre, a macskaürülékből kiszedett kávébabból készült kávé pedig történelmi kényszer eredménye. A szigetvilágot gyarmatosító hollandok megtiltották az őslakosoknak a kávéjuk saját célra való szüretelését, a tiltást pedig így kerülték meg a kávéra vágyó helyiek, hiszen a cibetmacska már "leszüretelte" helyettük a termést.
A testesnek és karamellás aromájúnak mondott macskakávéból később luxustermék lett, itthon a Kopi Luwak szemes kávé 100 grammja tízezer forint felett elérhető. (Egy kilogramm minőségi szemes kávé 2000 forintnál indul.)
Trágyából státuszszimbólum: a Black Ivory kávé
Thaiföldön született meg a Kopi Luwaknál is drágább Black Ivory kávé, amelyet valóban aranyárban mérnek. Az emésztési folyamat hasonló, mint a cibetmacskák esetében, csakhogy ezt a kávét indiai elefántok emésztik elő. A folyamatnak köszönhetően a kávé elveszíti jellegzetes keserű ízét, az elefánt emésztőnedvei ugyanis lebontják a kávébabok proteintartalmát, és ekképpen módosul az íze.
Finoman édeskés, gazdagon gyümölcsös aromájú
kávét készítenek az elefántok hathatós segítségével, amit ezután csillagászati áron értékesítenek.
Egyetlen csésze Black Ivory kávéért 15 ezer forintnyi összeget is elkérnek ázsiai luxusszállodákban. Ha pedig a Black Ivory Coffee Company webshopjából rendelnénk, 100 gramm fantasztikusan elegánsan csomagolt kávéért 60 ezer forint körüli összeget kell fizetnünk. Minél kisebb kiszerelésben kérjük, arányaiban annál magasabbra szökik az ára.
Minőségi gin – elefánttrágya alapokon
A Finedininglovers hívta fel nemrég a gourmet világ figyelmét az Indlovu Ginre, de maga az ital nem most debütált az alkoholpiacon. Ínyencség a köbön: a Dél-Afrikai Köztársaság egy kis lepárlójában kezdték gyártani az italkülönlegességet, amelynek porított elefánttrágya az egyik komponense.
Ha kétségeink lennének afelől, hogy higiéniáját tekintve mennyire bölcs dolog állati ürülékből italt készíteni, érdemes tudni, hogy a feltalálói tudósok. A Paula és Les Ansley alkotta pár a fiziológia, illetve az immunológia professzora, akik egy kenyai szafarin inspirálódtak a tetemes mennyiségű elefántürüléket látván.
A növényevő állatok rendhagyó emésztésének köszönhető az értékes trágya, ugyanis az elefántok bélrendszerén lassan áthaladó növények és termések mintegy 70 százaléka emésztetlenül távozik. Ebben a tápanyagokkal és aromákkal teli produktumban látta meg a tudóspár a kincset.
Az elefántürüléket gondosan kiszárítják, majd porítják desztillálás előtt. A leírások alapján egy selymes ízű gint kell elképzelnünk, jellegzetesen földes, komplex ízjegyekkel. Innen is ered a termékük egyik szlogenje:
Afrika ízei.
A gin világszerte komoly reneszánszát éli, így a virágzó piac elbírja az efféle különlegességeket is. Az Indlovu Gin a cikkcímben foglaltak ellenére egyébként nem esik a luxuskategóriába. A 0,75 literes kiszerelésű italt 500 randért, kb. 8500 forintért árusítják webshopokban.
Olvassa el korábbi írásunkat is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.