Hirdetés
Hirdetés

Urban grill Litauszki Zsolttal - a Baltazár koncepciójáról beszélgettünk Zsidai Roy-jal

SZERZŐ: DiningGuide
2013. október 8.
Nem az első interjú ez Zsidai Roy-jal, aki a Spíler egy évvel ezelőtti beindítása óta már két további helyet is nyitott és biztosan van még a tarsolyában egy-két meglepetés.
Hirdetés

Nem az első interjú ez Zsidai Roy-jal, aki a Spíler egy évvel ezelőtti beindítása óta már két további helyet is nyitott és biztosan van még a tarsolyában egy-két meglepetés.Igen, valóban. A Spíler még csak egy éve nyitott, azóta viszont rengeteg dolog történt. Az ÉS Bisztró, a Gozsdu udvar berobbanása és most a Baltazár. Nagyon készültünk erre a projektre, szinte lázban égtem február óta.
Mi a Baltazár? Mi a koncepció mögötte?
Nem mi, hanem ki: Ő a nagy kalandor, a nagy utazó, aki bejárta a világot Amerikától Afrikán át, Ázsiáig. Mindenhol járt már. Valójában a Spíler bátyja. Természetesen a családi vagányság ott van benne, de ő inkább a világot utazta végig. Hazatérve nem a belvárost, hanem a város legszebb részét, a Várat választotta és az Országház utca 31. alatt telepedett le és rendezte be a házát, melyben lecsapódik mindaz a sok élmény, tapasztalat, lazaság, vagányság, ami egy világutazóra tapad.
A Baltazár egy laza és kényelmes hely, ahol az ember könnyűnek érzi magát, élvezi a földi javakat, legyen az egy emlékezetes bor vagy egy gin tonic, kis falatok kíséretében bomba zenével a borbárban vagy a macskaköves utcai teraszon.
Lehet egy házibuli is akár a vagányul berendezett ősi borospincében, ahol a zene is düböröghet. Lehet egy dim-sum tonhal burger, egy laza füstölt lazacos kenyérlángos, egy pekingi kacsatekercs, vagy egy örök klasszikus: egy nagy hús a féltonnás Josper faszéngrillről. Urban Grill. Egy igazi gasztronómiai lubickálóközpont.
A Baltazárban mindenki világutazónak érezheti magát, kiszakadhat a hétköznapokból és egy olyan világban tölthet el néhány órát, ami csak legvagányabb álmaiban fogalmazódik meg. Ehhez ideális helyszín a Vár-negyed, ami lényegében a város közepe, mindenhonnan gyorsan megközelíthető, vendégeink autói ingyenesen parkolhatnak, a hely varázslatos, nem hétköznapi, mintha közös álmaink helyszíne volna.
Mindezt olyan ár-érték arányban valósítjuk meg, ami egyedülálló és emiatt könnyen előfordulhat, hogy nem is lesz olyan egyszerű Baltazár vendégének lenni… Azok az utazók, akik távolabbról érkeznek, megszállhatnak a Baltazárban, élvezhetik a Baltazár 11 egyedileg kialakított designer szobáját, lakosztályait.
Baltazár kínálat: hotel, grill, buli helyszín, borbár, borbolt....Ennyi minden egy helyen? Megoldható ez zökkenőmentesen?
Mindez organikusan szerveződik egymásba, erősítik egymást. Terveink szerint a Baltazár egy intézmény, a "HELY" a szó nagybetűs értelmében. Szórakozóhely igényes felnőtteknek, ami a kikapcsolódáson túl erőteljes kulináris izgalmakkal kecsegtet, a hozzávaló sajátos borválogatással együtt. A szemlélődő, magányt kereső is megtalálja a helyét, napestig vizslathatja a Kapisztrán teret, vagy elnézhet a budai hegyek felé, miközben ínyenc reggelijét költi el. Lelkes csapatunk mellett Litauszki kulináris tehetségével, személyes jelenlétével a garancia erre. A borozó pedig alkalmas informálisan bensőséges helyszínnek, családi, baráti bulikra.
Miért pont Baltazár, van a névadásnak valamilyen üzenete, jelentősége?
A fiam 2012-ben született, belső sugallatra hallgatva az egyik neve Baltazár lett. Innen jött, hogy a Baltazár név más szempontból is meghatározó legyen az életünkben.
Miért pont a Várban nyitottatok, hiszen ez már a negyedik szinte egy csomóban?
Ez nem volt kérdés, itt él és dolgozik családunk immár 30 éve, bátran állíthatom, hogy értjük, érezzük a Vár-negyedet, ami szerintem a világ egyik legjobb helye. Biztos, hogy elfogult is vagyok, de beutaztam már a világot eléggé ahhoz, hogy ne álljon ez az állítás olyan távol a valóságtól 🙂
A Baltazár koncepció lehetőség felmerült már 2010-ben is, de akkor a Pest-Buda Bisztró nyitása mellett döntöttünk, de tudtuk, hogy ami késik, az nem múlik: idén nyáron újra felbukkant a lehetőség és úgy érzem, még érettebben láttunk neki a feladatnak.
Pierrot, 21, Pest-Buda és most Baltazár. Miben különbözik a Baltazár a többi négy vári éttermedtől?
Mindegyik más profilú. Hangulatban, kulináris kínálatban egyaránt, a másik háromban már kialakultak azok az értékek, amiért szívesen látogatnak minket, kialakultak a törzsvendégkörök. Egy dologban viszont azonos: a vendég és a minőség iránti elkötelezettség, a profi és lelkes csapat és a makulátlan szerviz.
A Baltazárt Urban Grill – ként emlegetjük, ami egyszerű, becsületes konyhát jelent, erős grill fókusszal. Sokkal kevésbé a nemzeti sajátosságokra fókuszál, inkább a naturalitás jellemzi. A cél az is emellett, hogy sok lokális, minőségi alapanyag kerüljön feldolgozásra, ezek sajátos ízeinek a megőrzése, visszaadása, változatos textúrák, ropogósság és a zaftosság, erre törekszünk, a borkínálat is ezt szolgálja.
A Terra Hungarica-val nagyon szorosan együttműködve valósult meg egy álom, egy olyan borbár, ahol a kézműves borok végre nagy teret kaphatnak. Az is a koncepció része, hogy a borokat ne csak kóstoltassuk, hanem az általunk kiválasztott borászatokat népszerűsítsük is és áruljuk is boraikat, kedvező polcáron. A Terra Hungarica referencia borbárja és borboltja is egyben a Baltazár. A borlapon több mint 300 fajta bor van, ez szerintem impresszív.
_Images/hirek/000015358_201309044930_okw.jpg.jpgAz étterem milyen jellegű lesz? Ki a séf?
A kategória és a séf neve mindent elmond: urban grill Litauszki Zsolttal. A legmagasabb minőségű, legegyszerűbb ételek. A faszén grill a legmeghatározóbb elem, komoly húsok, friss hal, egyszerű kenyérlángosok, világsztár hamburger. Megőrülsz, olyan.
Litauszki Zsolt áll a pult mögött, ezzel szerintem mindent elmondtam a leendő zarándokoknak.Katalóniából származó, kézzel készült Josper faszén grillünk van, a kategória Ferrarija, ami hatalmas különbséget eredményez az ételekben. Ízben, állagban. Minőségi ugrás. Nyitás előtt Barcelonában voltunk Zsolttal egy Josper- körúton. A gyár mellett meglátogattunk több, mint 20 olyan éttermet, ahol ilyen grillt használnak. Rengeteget tanultunk a lehetséges alkalmazási területekről.
Mindez egy nagyon markáns, borkoncepcióval párosul: a volt monarchia borvidékeinek legizgalmasabb és hozzánk közelálló naturális borait szeretnénk bemutatni: Burgenland és Krems környékeinek borait, Szlovénia bioborait, Szlovákia, Szerbia és Erdély izgalmas magyar borászait, és természetesen kedvenc magyar borászainkat. A rizling iránti tiszteletünk jegyében Németország legkomolyabb rizlingjeit is be kívánjuk mutatni egy elég szép szortimenttel. Komoly választék, ínyenc válogatás, új ízek, némiképp át is értékelheti a borkedvelők megszokott borsorait, ételpárosításait.
A szállodaipar teljesen új terület számodra? Mitől más a Baltazár és milyen érzés,hogy egy álmod vált valóra a nyitással?
Vannak olyan belső faktorok, nevezzük elköteleződésnek, amelyek kijelölik az utunkat. Tágabb családunkat nézve keresztapám apja nyitotta meg az 1800-as évek végén a Kahler hotelt Amerikában, abban a városban, ahol születtem. Keresztapám Roy Watson (tőle örököltem a Roy keresztnevet) az egyik legelismertebb hotel szakember volt az USA-ban, és mivel én vele töltöttem legmeghatározóbb tinédzser éveim nyarait anno, szinte magamba szívtam ezt a világot.
Édes fiaként tanított meg minden fontosat nekem, azt, hogy hogyan gondolkodik egy igazi hotel tulajdonos, aki a vendégekért él, aki csapatban dolgozik és kiáll az embereiért. Ezek után közgazdász lettem, a Deutsche Bank egy cégénél és a Boston Consulting Group tanácsadójaként és magánemberként is bejártam a világot, napi 16 órát dolgoztam, a legizgalmasabb fe
lsővezetői stratégiai kérdésekkel foglalkozhattam, szuper intelligens kollégákkal körülvéve. Inspiráló időszak volt!
2006-ban atyai jó barátom Kiss János, akkor a Hyatt alelnöke és vállalati séfje segített részt vennem a Hyatt luxus boutique hoteljének, a Victor-nak a szállodaigazgatói tréningjén, innen nem volt megállás. Jött a Cornell-en egy szállodafejlesztési executive diploma, aztán nyitottunk 4 éttermet és most itt vagyunk. Megnyitottuk a Baltazárt, ami már boutique hotel is.
A boutique hotel kategóriát egyébként Ian Shrager hozta létre a 80-as években Miami South Beach-en, a Delano megnyitásával. Amikor a Victorban dolgoztam, minden nap kétszer mentem el a hotel előtt, és tértem is be sokszor egy-két italra. Volt időm „elmerülni” ebben a kategóriában…
A Baltazár olyan, ahonnan, ha már egyszer ott vagy, nem akarsz távozni. Van egy mondás, miszerint az a jó hotel, ami olyan, mint a második otthonod. Én ezzel csak részben értek egyet. A Baltazár sokkal vagányabb lesz, mint amit általában egy otthon esetében megengedünk magunknak, sok olyan dolgot is tud, amit egy otthon általában nem.
A Világ egyik legszebb óvárosában, a sétálóutca részen található, amerre nézel, műemlék épület, templomtorony, budai hegyek. A földszinten étteremmel, ami világszinten is egyedi kialakítású, hanyag eleganciával kínálja a minőségi alapanyagokat, szakszerű, ugyanakkor szellemes kiszerelésben, a legkorszerűbb technológia bevetésével. Olyan borokat kóstolhatsz a borbárban, amiket egy sima borbár nem tart.
Hány szoba található a hotelben és milyen áron vehetők ki?
11 szoba, ebből 3 lakosztály. Minden szobánk egyedi kialakítású, önálló személyiséggel rendelkezik, a modern művészet jellemző stílusjegyeivel, eltérő berendezéssel, a tökéletes kényelem mellett komoly vizuális hatásokkal. A szoba árak 85 eurótól kezdődnek éjszakánként, ami tekintve e helyszínt és a teljes Baltazár csomagot, szinte irreálisan kedvező. Az egyik alapelvünk a kimagaslóan erős ár-érték arány.
Külföldi vendégekre számítotok vagy magyarokra is?
Én hiszek a magyar vendégekben. Szerintem nagyon sok igényes magyar utazó belénk fog szeretni és törzsvendégünk lesz, erre már mutatkoznak is jelek. Aki sikeres saját városában és ellátogat Budapestre, akkor miért ne élvezze a kiruccanást a legmagasabb szinten, főleg, ha még prémiumot sem kell érte fizetni.
Ki volt a designer, az építész és belsőépítész? Mit lehet tudni a Baltazárról design szempontból?
A Baltazár designer és tervező csapata Somlai Tiborból, Ipacs Gézából, Vályi Lászlóból és jómagamból áll. Tiborral 30 éve vagyunk családi barátok és dolgozunk együtt, belsőépítészként részt vett a Pierrot átalakításában, a Pest Buda kialakításában is, művészettörténészként nevéhez fűződnek a 30-as és 40-es évek magyar belsőépítészetét és bútor formatervezését felölelő könyvek, vagy a londoni Victoria és Albert Múzeum budapesti kiállításának összeállítása.
Ipacs Géza talán borcímke tervezőként a legismertebb, de most már az étterem arculat terén is óriási tapasztalatokkal bír, hiszen csak velem ez a hatodik projektje, 2008 óta folyamatosan együtt dolgozunk. Vályi László a legtermékenyebb magyar étterem építő és tervező, nevéhez fűződik a Spíler kivitelezése is. Én pedig az álmodó vagyok: hozom a koncepciót, az érzéseket, a színeket, az illatokat, a hangokat, a csomagot.
Mennyi idő telt el az ötlettől a nyitásig?
Ha gyerekkori álomként tekintünk a Baltazárra, akkor több, mint 30 év, ha a 2006-os amerikai tanulóévemtől számítjuk, akkor 7 év, ha a lehetőség felmerülésétől, akkor kb egy év.
Hallottam, hogy a kutyák is kivételes bánásmódban részesülnek a Baltazárban.
Igen, kutyaimádók figyelem!! Litauszki Zsolt a kutyáknak is kedveskedik pár izgalmas falattal.
Pár hete a vári behajtás és parkolás kapcsán felröppent a hír,hogy a várba behajtani sem lehet, vagy csak horribilis összegét. Ti facebookon viszont azt kommunikáljátok,hogy ha nálatok eszik a vendég, ingyen parkol a várban. Akkor hogy is van ez?
Igen, a polgármester úr felismerte, hogy külső parkolóhelyek hiányában a vári éttermek és vendégeik hátrányt szenvednének, így bevezetésre került az a rendszer, mely alapján éttermeink vendégei ingyen parkolhatnak a várban, parkolási díjukat mi vállaljuk át.
Ha a vári éttermeinkben reggelizik, ebédel, vacsorázik a vendég, akkor simán behajthat a várba, leparkolhat az étterem előtt, majd fizetéskor átadja a pakolási kártyáját, amit érvényesítünk, és a vendég egyszerűen hajthat ki a várból bármelyik kapun. Ilyen sehol nincs a városban, egyedülálló példa,mely a Budavári Önkormányzattal közösen jött létre.
Azt pletykálják, hogy nem nyugszol és már bele is fogtál a legújabb projektedbe, méghozzá a Gozsduban. Soha nem fáradsz el?
De, idén is voltam nagyot nyaralni, egy augusztusi kedd déltől csütörtök 15h-ig 🙂
Valóban, a spílerrel szemben a Gozsdu B udvarban dolgozunk egy új izgalmas koncepción, amely során ez az udvar igazi vibráló epicentrummá válik a belvárosban. Ennél sokkal többet nem árulhatok el egyelőre, csak annyit, hogy Litauszki mesterrel már vagy egy éve dolgozunk a gasztronómiai koncepción és a napokban utazom New Yorkba, hogy ismét felvegyem a fonalat az ottani kollégákkal és további inspirációkat gyűjtsek. úgy érzem nagy lesz!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram