Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi töltött káposzta édes káposztából, kukoricadarával Balogh Pétertől, a KIOSK Budapestből

2024. december 12.
A karácsonyi asztal a legtöbb családnál egyet jelent a halászlé, töltött káposzta, bejgli hármasával, azonban a recepteket illetően ahány ház, annyi szokás. Balogh Péter, a KIOSK Budapest séfje egy édes káposztából és kukoricadarából készülő verzió receptjét osztotta meg az egyik legnépszerűbb fogásból.
Hirdetés

„A savanyú káposztát édes káposzta váltja fel, a töltelékbe rizs helyett kukoricadara kerül. Ízében kevésbé a savanyú káposzta és a füstösség érvényesül, sokkal inkább az édeskés-szegfűszeges ízjegyek jönnek elő. Összetett ételről beszélünk, készíthetjük tűzhelyen, sütőben, de akár kemencében is. Jó tanács, hogy elkészítés után hagyjuk állni egy napot” – hívta fel a figyelmet a KIOSK séfje. Balogh Péter verziója a KIOSK-ban egész december elejétől elérhető az ünnepi kínálatban húsos és vegán változatban is. 

Hozzávalók: 

  • 1 kg darált sertéshús
  • 0.2 kg füstölt szalonna
  • 2 fej lapos káposzta
  • 2 fej  vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 0.15 kg kukoricadara
  • 5 fej paradicsom vagy télire eltett paradicsomlé
  • 0.5 kg füstölt sertésoldalas
  • feketebors
  • őrölt köménymag
  • szegfűszeg
  • almaecet

Elkészítés: 

A  szalonna zsírját kipirítjuk és megdinszteljük rajta a hagymát és a fokhagymát, közben a kukoricadarát kétszeres mennyiségű vízzel leforrázzuk, majd lefedve pár percig állni hagyjuk. Összeállítjuk a tölteléket: a darált húshoz keverjük a hagymát, kisült szalonnát, polentát és a fűszereket. A káposzta torzsáját eltávolítjuk, enyhén ecetes, sós, szegfűszeges vízben leforrázzuk. Ne öntsük ki a forrázó levet, ezt használjuk később a felöntéshez. A leforrázott káposztaleveleket kierezzük, előkészítjük őket a töltésre, a megmaradt káposztát vékony szeletekre vágjuk. 60 grammos töltelékeket készítünk és tetszőleges formára töltjük őket. Rétegezve rakjuk a lábosba, közé paradicsomot és füstölt oldalast is rakunk. Felöntjük a megmaradt forrázó lével és lefedve lassú tűzön készre főzzük. Tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk, kiegészítésként használhatunk bármilyen zöldfűszert például kaprot vagy csombort.  

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram