„A savanyú káposztát édes káposzta váltja fel, a töltelékbe rizs helyett kukoricadara kerül. Ízében kevésbé a savanyú káposzta és a füstösség érvényesül, sokkal inkább az édeskés-szegfűszeges ízjegyek jönnek elő. Összetett ételről beszélünk, készíthetjük tűzhelyen, sütőben, de akár kemencében is. Jó tanács, hogy elkészítés után hagyjuk állni egy napot” – hívta fel a figyelmet a KIOSK séfje. Balogh Péter verziója a KIOSK-ban egész december elejétől elérhető az ünnepi kínálatban húsos és vegán változatban is.
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 0.2 kg füstölt szalonna
- 2 fej lapos káposzta
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 0.15 kg kukoricadara
- 5 fej paradicsom vagy télire eltett paradicsomlé
- 0.5 kg füstölt sertésoldalas
- só
- feketebors
- őrölt köménymag
- szegfűszeg
- almaecet

Elkészítés:
A szalonna zsírját kipirítjuk és megdinszteljük rajta a hagymát és a fokhagymát, közben a kukoricadarát kétszeres mennyiségű vízzel leforrázzuk, majd lefedve pár percig állni hagyjuk. Összeállítjuk a tölteléket: a darált húshoz keverjük a hagymát, kisült szalonnát, polentát és a fűszereket. A káposzta torzsáját eltávolítjuk, enyhén ecetes, sós, szegfűszeges vízben leforrázzuk. Ne öntsük ki a forrázó levet, ezt használjuk később a felöntéshez. A leforrázott káposztaleveleket kierezzük, előkészítjük őket a töltésre, a megmaradt káposztát vékony szeletekre vágjuk. 60 grammos töltelékeket készítünk és tetszőleges formára töltjük őket. Rétegezve rakjuk a lábosba, közé paradicsomot és füstölt oldalast is rakunk. Felöntjük a megmaradt forrázó lével és lefedve lassú tűzön készre főzzük. Tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk, kiegészítésként használhatunk bármilyen zöldfűszert például kaprot vagy csombort.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.