Mitől különleges egy étterem? Alapvetően az ételek minőségével és különlegességével "illik" kitűnni, de mint tudjuk, a lokáció is lehet erős vonzerő. A svájci Appenzell Innerhoden tartományban található Äscher is a fekvése miatt egyedi. Aki kihívást érez, hogy kipróbálja magát a túrasportban, és élvezi a drámai tájak látványát, az értékelni fogja a Wasserauen falu fölötti, 1587 méteres tengerszint fölötti magasságban a függőleges sziklafalhoz tapasztott épületet, amely mellett épp hogy el lehet sasszézni a meredély vonala mentén, a túraúton.
Az Äscher Svájc egyik legkülönlegesebb, legismertebb étterme. Hegyi menedékháznak épült 1884-ben. Svájcban mindig is népszerű dologank számított a túrázás, a hegyek pedig adottak voltak hozzá. A természetjárás jellegénél fogva azonban soha nem számított tömegsportnak, hiába követték sokan a hegyi ösvényeket. Az éttermet a környékbeli hegymászók és túrázók látogatták, és aki szokott túrázni, az ismeri az ilyen helyek egyedi hangulatát és közönségét.
Az internet azonban szokatlan és nem kért népszerűséget hozott a valóban különleges, kitett helyen lévő étteremnek. Olyanok özönlötték el, akik kizárólag egy fotó kedvéért ügyeskedték fel magukat eddig. Nem méltatták a tájat, a helyet, és furcsa, idegen elemként türemkedtek be a természetimádók jól körülhatárolható közösségébe. Az étterem terhelése óriásira nőtt: a túrabakancsos csapatok mellett, akik a térképeket és a GPS-koordinátákat böngészték, megjelentek a divatos, kifent figurák, akik a múlt héten erre az alkalomra vásárolt, menő szettjükben szelfiztek a peremen, no és a szájtáti turisták uniformisába öltözött, érdektelen látogatók, akik köptek a tájra, nem érdekelte őket a hely, csak OTT akartak lenni, ahonnan már mások is posztoltak egy Äscher-hashtagos instafotót.
2014-ben az Äschert először a Huffington Post, majd a National Geographic is a címoldalon szerepeltette, mint a világ egyik legérdekesebb éttermét. Olaj volt a tűzre, amitől sem a ház vezetői, sem addigi látogatói nem lettek boldogok.
Az Äscher ősét eredetileg a környékbeli parasztok építették, akik ezen a kiszögellésen pihentek meg legeltetés közben.
A ház az idilli fekvésén kívül ma sem szolgál nagy luxussal: a helyet valóban a környezete értékeli fel. A kíváncsi látogatók növekvő számát az addigi infrastruktúra nem volt képes egy ponton túl kiszolgálni. A vezetőség lázasan kereste a mindenki számára megfelelő megoldást, bővítésben gondolkodtak, de az a tény, hogy a hely védettséget élvez, megkötötte a kezüket.
Most új vezetéssel ismét megnyitott a legendás hely. A konyha legendásan jó, az étlap egyszerű, ahogy egy ilyen helyhez illik. A svájci hegyi lakok szokásos menüjét kínálja: az elmaradhatatlan rösztit, helyi kolbászféléket és sonkát, valamint jellegzetes tejes pitét és diós kiflit.
Természetesen annak is ugyanúgy joga van Wasserauenből fellibegőzni vagy a Seealpsee-től felkapaszkodni a 7 kilométeres, 3 és fél órás úton olvasztott sajtos rösztiért ide annak, aki csak egy új Facebook-profilképért lihegi végig a meredek kaptatót, és annak is, aki világ életében ezt csinálta.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.