Hirdetés

Újranyitás Vászolyon: a Cvekedli nem csak nevében más, mint a Zománc

2025. június 7.
Egy évvel ezelőtt bezárt Vászoly egyik közkedvelt bisztrója, a Zománc Bisztrócska, idén tavasszal azonban új élet költözött a falu központjában álló épületbe. A Cvekedli Étterem a Kuti-Kerti Kisvendéglő csapatának második egységeként nyitott meg, megőrizve a családias hangulatot, de új lendülettel és magyaros konyhával újragondolva a helyszínt. Havasi Tibor tulajdonost kérdeztük a döntés hátteréről, a koncepcióváltásról, a vendégek reakcióiról és arról, hogyan látja a balatoni vendéglátás lehetőségeit a szezonon túl is.
Hirdetés

Amikor tavaly ősszel bezárt a vászolyi Zománc Bisztrócska, sokan sajnálták, hogy egy újabb, karakteres balatoni vendéglátóhely tűnik el a térképről. Idén tavasszal azonban Cvekedli Étterem néven újranyitott a helyszín, köszönhetően a Kuti-Kerti Kisvendéglő csapatának, akik évek óta stabil pontot jelentenek a faluban. Nemcsak a vendégek nyomására, hanem belső igényként is megfogalmazódott bennük a bővítés ötlete, ennek hatására pedig úgy tűnt, hogy itt a tökéletes lehetőség továbblépni. Az új helyszín közel van a régihez: megmaradt a vászolyi nyugalom, és az atmoszféra sem idegen tőlük. „Nem úgy tekintünk a Cvekedlire, mint egy teljesen új helyre, inkább úgy, mintha a Kuti-Kerti kibővített udvara lenne, csak épp egy másik utcában” – részletezi Havasi Tibor, aki családjával együtt vezeti a kisvendéglőt. A cél nem egy második Kuti-Kerti létrehozása volt, hanem annak bővítése, miközben az alapelvek ugyanazok maradtak: őszinte magyaros konyha, barátságos légkör, visszajáró vendégek, megfizethető árak.

Magyaros ételek és házi sütemények 

A Cvekedli étlapján ugyanaz a letisztult, házias kínálat jelenik meg, mint amit a Kutiban megszokhattak a vendégek, mégis kiegészül néhány újdonsággal, amelyekkel a csapat a szezonhoz, az alapanyagokhoz és az aktuális inspirációkhoz igazodik. Az étterem fix kínálata háromféle levest és tíz-tizenkét főételt tartalmaz. Emellett pedig rendszeresen, a főszezonban naponta táblás ajánlat is készül, leves-főétel-desszert összeállításban. A szezonalitás kiemelt szerepet kap: tavasszal spárga hollandi mártással, nyáron házi gyümölcslevesek, ősszel szőlős és dióval készült ételek kerülnek az asztalra. „Mint a hely neve is mutatja, az étlapon szerepel a cvekedli is, amit júniustól már saját házi tésztából készítünk, pont ahogy anno nagymamáink is tették.” A desszertek között külön figyelmet érdemelnek a saját recept alapján készülő sütemények – tortaszeletek, kekszek, aprósütemények –, amelyek új színt vittek a hely kínálatába. „A kávé mellé is házi készítésű keksz jár. Úgy gondolom, hogy ezek az apró részletek is számítanak, ha valódi vendégélményt akarunk nyújtani” – teszi hozzá Tibor, majd azt is kiemeli, hogy desszertjeik közül nagy népszerűségnek örvend a mákos guba, amit hosszú évek óta egy saját receptúra alapján készítenek házilag, sokan emiatt járnak vissza hozzájuk.  

A nyitás napja, április 12-e, teltházzal indult, ami még a csapat várakozásait is felülmúlta. „Az első hétvégénk olyan gyorsan telt meg, hogy szinte pislogni sem volt időnk” – meséli Tibor. A vendégek között nemcsak a Kuti törzsközönsége jelent meg, hanem a korábbi Zománc látogatói is, akik kíváncsian, de nyitottan érkeztek az új koncepció tesztelésére. „Nem az volt a reakció, hogy ‘mi lett a régi helyből’, hanem inkább az, hogy ‘nézzük meg, mit hoztak ki belőle’. Ez óriási biztatás volt számunkra.” A visszajelzések azóta is túlnyomórészt pozitívak. A vendégek kiemelik az ételek ízét és bőségét, a barátságos légkört. A Cvekedli nemcsak térben bővítette ki a Kuti-Kerti Kisvendéglő világát, hanem új lehetőségeket is hozott: nagyobb befogadóképesség, külön események, sőt zenés estek is helyet kaphatnak itt. Olyanok, amelyekre a Forrás-tó szomszédságában található Kuti-Kertinek az adottságai miatt nem volt lehetőség. A Cvekedliben teljesen megújult, új bútorzattal ellátott, parkosított és kibővített kerthelyiséggel várjuk vendégeinket. 

Nem csak a vendégeknek jár a családias hangulat 

Ahogy a Kuti-Kerti Kisvendéglő, úgy a Cvekedli Étterem is családi vállalkozásként működik, még ha utóbbi helyszínen egy frissen épített csapat viszi is a napi működést. A háttérben azonban ugyanaz a szemlélet dolgozik: közvetlenség, egymás iránti figyelem, és az a hozzáállás, amelyben a munkatárs nemcsak munkaerő, hanem szinte családtag. „Nálunk természetes, hogy reggel főzök egy kávét a csapatnak, vagy rendelek egy fagyit, csak mert megérdemlik. Így épül közösség” – meséli Tibor. A munkaerőhiány, amely sok vendéglátóhelyet kihívás elé állít, itt nem jelentett problémát. A Cvekedli csapatának egy részét már korábbról ismerték – megbízható, tapasztalt szakácsok és felszolgálók, akikkel régóta jó kapcsolatban álltak –, míg mások jelentkezés útján kerültek be. Mindenkit próbanap alapján választottak ki, és mint Tibor fogalmaz: „Mindenki bevált, amihez perszer kellett az is, hogy partnerként bánjunk egymással.” A családias légkör így nemcsak a vendégek, hanem a dolgozók számára is alapélmény.

Egész évre terveznek 

A Cvekedli a tavaszi nyitás óta fokozatosan válik a vászolyi vendéglátás új központjává, és nem csak az ételek miatt. A hely adottságai lehetővé teszik, hogy tágasabb térben, akár tematikus programokkal is várják a vendégeket. Az első zenés estek már tavasszal sikert arattak és megerősítette a csapatot abban, hogy érdemes rendszeressé tenni az ilyen eseményeket. „A nyárra havi egy zenés estet tervezünk, de ősszel borvacsorákban, borkóstolókban is gondolkodunk, helyi termelőkkel, balatoni borászokkal” – vázolja a terveket Tibor. A hosszabb távú cél azonban még ambiciózusabb, mégpedig, hogy a Kuti-Kerti Kisvendéglő mintájára a Cvekedli is egész éves nyitvatartással működjön. Ez nemcsak a helyi közösség és a törzsvendégek számára lenne fontos, hanem a régió turisztikai élhetőségét is erősítené. „Aki szeptember után jön a Balatonhoz, gyakran csalódik, mert nagyon korlátozott számú hely tart nyitva. Mi ezen szeretnénk azt a tábort erősíteni, akik lehetővé teszik, hogy legyen hova betérni ebédre, vacsorára, vagy csak egy forró italra.”

A Balaton környéki vendéglátás egyik legnagyobb kérdése ma már nem az, hogy lesz-e elég turista a nyári szezonban, hanem az, hogy mit tud nyújtani a hely egy rövid, költségérzékeny időszakban, illetve azon túl. A Cvekedliben jól látják a változást, hogy a vendégek jellemzően már nem egy egész hétre, hanem hosszú hétvégékre érkeznek és az árakat is érzékenyebben mérlegelik, mint korábban. „Ezért is ragaszkodunk ahhoz, hogy jó áron kapjon a vendég korrekt adagot. Ezt a kettőt nem akarjuk és nem is fogjuk elengedni” – hangsúlyozza a tulajdonos.

Fotók: Facebook, Cvekedli

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram