Hirdetés
Hirdetés

Újlipótváros, Budapest Piemontja - 2. rész: A kávékerület

SZERZŐ: DiningGuide
2017. április 26.
Folytatjuk Újlipótváros gasztronómiai érdekességeit bemutató sorozatunkat. Ezúttal a kávézókat vettük sorra, és - bár ebben a városrészben nagyon sok helyen tudunk jó kávét inni - mi most olyanokat kerestünk, amelyek kifejezetten erre specializálódtak. Kis túlzással a specialty kávézók átvették a hatalmat a kerületben. Double Shot Nem tudunk úgy végigmenni a Pozsonyi úton, hogy ne látnánk […]
Hirdetés

Folytatjuk Újlipótváros gasztronómiai érdekességeit bemutató sorozatunkat. Ezúttal a kávézókat vettük sorra, és - bár ebben a városrészben nagyon sok helyen tudunk jó kávét inni - mi most olyanokat kerestünk, amelyek kifejezetten erre specializálódtak. Kis túlzással a specialty kávézók átvették a hatalmat a kerületben.
Double Shot
Nem tudunk úgy végigmenni a Pozsonyi úton, hogy ne látnánk kígyózó sorokat a Double Shot előtt. Ennek egyik oka, hogy a hely meglehetősen kicsi: ha ketten sorban állnak, a harmadik már a küszöbön álldogál… A kis bolt galériáján azért még le lehet ülni (ha vagyunk olyan ügyesek, hogy a vékonyka lépcsőn fel tudunk egyensúlyozni – aki szereti a kihívást oda-vissza, az ki ne hagyja az élményt),  plusz van egy terasz is. De persze nemcsak a szűkös hely az oka annak, hogy sorba kell állni. Jó a kávé, jó a piadina, jó a pekándiós keksz. Egy piadina-kávé –üdítő kombináció két embernek nagyjából 5000 forintra jön ki.

Nicaraguai kávét kóstoltunk (Falcon specialty), ami itt is LaMarzocco kávégépen készült. A flat white szenzációs, a ristretto hasonlóképpen. A személyzettel vegyesek voltak a tapasztalataink: akadt olyan eset, amikor minden fontos kérdést előzékenyen feltettek, ami egy specialty kávézótól elvárható, viszont belefutottunk olyan helyzetbe is, amikor mi kérdeztünk valamit egy termékről, és nem kaptunk pontos választ (a „nem tudom” az ugye nem az).
Ha ebédidőben ülünk be, akkor finom leveseket, sőt pulled pork szendvicset is kóstolhatunk. Nem tudjuk, hogy bírják energiával, tény, hogy néha hosszabb a várakozási idő, mint kellene, de az ízekért mindenképp érdemes ide betérni.
https://www.facebook.com/doubleshotspecialtycoffee/
Bean Busters
Bár Újlipót szélére szorul, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne a látóterünkben. A Váci úton, a Westenddel szemben két éve nyitott meg a steampunk design-nal berendezett kávézó. Valahányszor itt jártunk, mindig nagyon (nagyon) kedves fogadtatásban volt részünk. Tudják, amikor azonnal megkérdezik, hogy vagyunk, milyen napunk van, még mielőtt vennénk egy levegőt, hogy elmondjuk, mit szeretnénk inni… Az effajta udvariasság elsőre kissé furcsa, de mivel már többször jártunk itt, rájöttünk, hogy ez az itt dolgozók személyéből, személyiségéből fakad. Itt a kávéról éppúgy cseveghetünk, mint kedvenc zenénkről, a süteményekről vagy arról, hogy éppen hogy érezzük magunkat.

De a lényeg a kávé. Itt is kóstoltunk flat white-ot, lattét és presszókávét. A személyzet elárulta, hogy gyakran változik, miből főzik: találkozhatunk kolumbiai, tanzániai, costa ricai fajtákkal; ottjártunkkor éppen kenyai kávét ittunk: Steampunk pörkölés, LaMarcozzo kávégép. A diós csiga mennyei, az itt kapható péksütemények a Butter Brotehrs-ből érkeznek, és Fentimans üdítők sorakoznak a polcokon, de kérhetünk házi tejtermékeket is, Gőcze lekvárokat, mézeket és befőtteket, és hazavihetjük a Steampunk pörkölő logójával ellátott bögrét is a shopból. Van náluk ebéd is, méghozzá egyszerű, de annál ínycsiklandóbb levesekkel (pl. karfiolkrém, paradicsomleves, zellerkrémleves), bár ezt még nem volt alkalmunk kóstolni. Egy diós csiga és egy flat white „tízórai” 1300 forintba kerül.
Az egyetlen dolog, amivel nem igazán tudunk megbarátkozni, az a túl sötét, indusztriális belső tér, mert valahogy nem csalogat ottmaradásra, pedig amúgy az egyik legtágasabb, legtöbb férőhelyes kávézó ebben a kategóriában a kerületben.
https://www.facebook.com/Bean-Busters-288574194646118/
Madal
A Madal 2013-ban nyitotta meg Hollán Ernő utcai üzletét, amelyet azóta városszerte még két másik követett. Az újhullámos kávézók között meghatározó szerepe volt az ízlésformálásban és abban, hogy a minőségi kávéfogyasztásnak ez a világa ismert és népszerű lett Budapesten.
Ebben nemcsak az játszott szerepet, hogy a hely minden szempontból nagyon igényes az alapanyagok tekintetében, de valahogy az egész szellemisége más volt, mint a korábban megszokottak. Egy kávéháztól senki sem várta, hogy egy békefilozófus (Sri Chinmoy gyerekkori beceneve volt a Madal) nevét és arcát használja az üzlet dizájnjában, de ami még ennél is fontosabb: üzenetében is. A „Good coffee – Good karma” jól hangzó és jópofa mottó, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha a nagy nyugalmat és befelé fordulást keressük (a honlapon az áll „ a béke szigete”), lehet, hogy csalódni fogunk. A Madal nem ilyen hely, ugyanis annyira pörög (mert jó), hogy inkább az urbánus, nyüzsgő kávézók hangulatát hozza. Sokan ugranak be és kérik elvitelre a kávéjukat, rengeteg embert látni itt laptoppal és fülhallgatóval dolgozni, és a tavasztól működő terasz is nyüzsög. Mindezt végtelenül kedves és figyelmes személyzettel, remek kávékkal és nagyon finom, nyers vegán finomságokkal. Szóval alapvetően minden a helyén van.

Egy flat white és két nyers vegán desszert (goji bogyós tallér és kardamomos-kókuszos golyó) 1300 forintba kerül. Ott jártunkkor San Francisco salvadori kávé az őrlőben, Beyond Within pörköléssel és az elmaradhatatlan LaMarcozzo géppel. De mint minden specialty kávézónál, itt is izgalmas a választék, gazdag a variációs lehetőségek száma, úgyhogy érdemes sokszor betérni és próbálni, kóstolni, kérdezni, véleményezni. Az a jó, hogy nemcsak a Madalban, de a Madallal is lehet beszélgetni.
https://www.facebook.com/madalcafe/?fref=ts
My Green Cup
A zöld kávézó  a Pozsonyin, nem feltétlenül a környezettudatosság miatt, hanem mert a berendezését egy markáns zöld szín határozza meg: a lámpa búrák és a Synesso kávégép zöldje, és az ezzel harmoizáló kávéscsészék. A My Little Melbourne „ihlette”, és 2015-ben nyitott a Pozsonyi út közepén. Annak ellenére, hogy forgalmas helyen van és nagy a jövés-menés, valahogy nyugalmat és rendet sugároz magából, lehet, hogy éppen az említett zöld szín és a berendezés finom homokszínének köszönhetően.
„The coffee journey starts here” olvasható a felirat az ablaküvegen, és tényleg erről van szó: a My Green Cupban mindent megkapunk, ami egy specialty kávézótól várható. A kávéválaszték izglamas (mi nicaraguai és el salvadori kávékat kóstoltunk, presszót, lattét extra shottal, flat white-ot… tényleg igazi jó kávéélményben volt részünk. De nagyon jó a chai latte is vagy a Juicy gyümölcslevek, Gyömbír üdítők, hogy csak néhány olyat említsünk, ami a kávén kívül esik. Reggelente nehéz választani a frissen készített szendvicsek közül, annyira szép és tartalmas mindegyik, a sütemények, kekszek pedig szintén ellenállhatatlanul mosolyognak az üveg mögött.

A személyzet kedves, mosolygós, közvetlen, és persze értenek a kávéhoz. A pultnál kell kérni, amit azért nem szeretünk, mert még ha azzal a határozott szándékkal lépünk is be, hogy csak egy ristrettót iszunk, amíg ott álldogálunk, megtetszik egy sajttorta és esetleg egy croissant is… Így megy ez.
Összességében valahányszor betértünk eddig ide, mindig jóérzés töltött el bennünket: a hely otthonossága hosszú baráti beszélgetésekre is alkalmas, de sokan ülnek be ide dolgozni is. Meg kell említenünk, hogy ennek az üzletnek a legszebb az utcafronti kialakítása, ráadásul van egy kis terasza is, pár asztalkával és székkel, ahol tavasztól a mindig izgalmas Pozsonyi úton kávézhatunk.
https://www.facebook.com/mygreencup/
Piknik
Néhány hetes próbaüzem után hamarosan hivatalosan is megnyit a Pozsonyi út legújabb kávézója. Egy nagyon pici, ám annál barátságosabb helyről van szó. Két asztalka van mindössze a nem túl nagy üzlethelyiségben, plusz egy bárpult-szerűség, ahol szintén leülhetünk. Ez inkább az a hely, ahová érdemes reggel, munkába menet vagy a reggeli jógaóra után bekanyarodni, és megvenni a napindító kávét.

A hagyományos péksütemény-croissant vonal mellett desszertekben a nyers vegán trendet követi a hely, egy szelet torta 890 Ft-ba kerül, ami nem kimondottan olcsó, de isteni a narancsos csokitorta és a matcha teás torta is. Vannak házi szörpök a Pocsai Portától, igazán széles választékban. A kávé csúcsminőségű olasz kávé (Gardelli), amelyet LaMarzocco kávégépen főznek le. Eddig itt lattét, flat white-ot és ristrettót kóstoltunk, és ez alapján úgy látjuk, a lényeg is rendben van a kis kávékuckóban. Kisebb deli-választékot is találunk itt: a szörpök mellett organikus csokoládék, organikus  teák (Pukka) és kávézótól talán szokatlan módon proseccok is sorakoznak. Ez utóbbi az egész bolt célját is megtestesíti: vásárolj be a Piknikben, töltsd meg a kosaradat mindenféle finomsággal és ülj ki a szomszédos Szent István parkba. Ott a pont, és az a furcsa, hogy ez eddig a környéken másnak még nem jutott eszébe…
https://www.facebook.com/piknikcafebudapest/

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram