Hirdetés
Hirdetés

Újlipótváros, Budapest Piemontja – 1. rész: Vigyél haza!

SZERZŐ: DiningGuide
2017. április 20.
Új sorozatot indítunk, amelyben Újlipótvárost fogjuk bemutatni, természetesen gasztro szemmel. Hogy miért döntöttünk így, annak az az oka, hogy egyszerűen lenyűgöz bennünket a kulináris sokféleség és igényesség, amely Budapestnek erre a részére jellemző. Ezért is hasonlítjuk Piemonthoz, ahol – a viszonylag kis térségben – egyedülállóan koncentrált gourmet világgal találkozhatunk. Újlipótvárosnak titka van, amely talán abban […]
Hirdetés

Új sorozatot indítunk, amelyben Újlipótvárost fogjuk bemutatni, természetesen gasztro szemmel. Hogy miért döntöttünk így, annak az az oka, hogy egyszerűen lenyűgöz bennünket a kulináris sokféleség és igényesség, amely Budapestnek erre a részére jellemző. Ezért is hasonlítjuk Piemonthoz, ahol – a viszonylag kis térségben – egyedülállóan koncentrált gourmet világgal találkozhatunk. Újlipótvárosnak titka van, amely talán abban rejlik, hogy akik ott élnek, szeretik és vigyáznak rá. Szeretnék, hogy a környékük minél jobb legyen, és befogadóak, miközben van igényük a minőségre.
Újlipótvárosban pezseg a kulináris élet, folyamatosan nyílnak új helyek, némelyik nagyobb, némelyik kisebb sikerrel. Sorozatunkban igyekszünk bemutatni ennek a városrésznek a gasztronómiai sokszínűségét, ezért a bemutatásra váró helyeket kategóriákra osztottuk. Ma elsősorban boltokat fogunk ajánlani. Olyan helyeket kerestünk, amelyeket leginkább akkor érdemes felkeresni, ha otthon szeretnénk valami nagyot villantani. A következő boltokban kiváló alapanyagokat és olyan finom falatokat találhatunk, amelyeket otthon vagy úgy is prezentálhatunk, ahogyan megvettük, vagy főzhetünk is belőlük.
Fromage
A Pozsonyi úton található Fromage olyan, mintha a világ legjobb delijeiből csak a legjobb dolgokat vitték volna oda. A válogatások válogatása. Ahol a francia sajtritkaságoktól kezdve tasmán habzó borig minden megtalálható, ami csak finom lehet. Az üzlet neve persze a fantasztikus sajtválasztékra utal, de a Fromage sokkal több, mint sajtbolt. A hidegpulton kívül is rengeteg izgalmas portékával találkozhatunk, és az édesség kínálat mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az üzletben friss péksütemény is kapható, és nem kell feltétlen hazáig várni, hogy megkóstolhassuk a vásárfiát, hiszen a nyári szezonban az üzlet előtti parányi placcon helyet is foglalhatunk. Nem hagyhatjuk szó nélkül a felkészült és nagyon kedves személyzetet is. Bárcsak minden eladó ilyen lenne.
Amit érdemes hazavinni: azon ritka budapesti helyek egyike, ahol lehet kisasszondi sajtot kapni. Ha csak egy dolgot veszünk, valamelyik sajt legyen az.


Stelázsi
A Stelázsi sem hazudtolja meg a nevét, amikor belépünk, egyből az az érzésünk támad, mintha egy álomkamrába léptünk volna. Elsősorban szörpök, lekvárok, befőttek is savanyúságok töltik meg a polcokat, amelyek hagyományos eljárásokkal készülnek, jó minőségű alapanyagokból. A Stelázsiban kézműves sajtokat is vásárolhatunk, valamint a Haragod Völgye hústermékeit is, azaz többféle kolbászt és szalámit. Külön vonzereje a Stelázsinak a kincses kamra jellegén kívül, hogy árulja a nagyszerű Pipacs pékség pékáruit is, amelyeket a szintén a portékát képező friss libatepertővel kiegészítve helyben fogyasztandó lakoma részévé is tehetjük.
Amit érdemes hazavinni: a Haragod Völgye vörösáfonyás szalámija mindenképp megér egy kitérőt.

The British Store
Ez egy brit delikát. Se több, se kevesebb. Ennek megfelelően a következő dolgokban erős: tea, sör, kukoricapelyhek és Cadbury csokoládé, minden formában. Itt megtalálható az összes olyan angol termék, amelyekből a honi szupermarketek polcain csak egy-két tétel szerepel, mutatóban. Gyerekekkel életveszély bemenni, valószínűleg ők rögtön ki fogják szúrni az alsó polcon sorakozó, kenhető Twixet és Maltesers-t tartalmazó üvegeket. A sörökön kívül a cider választék is lenyűgöző, és minőségi chips-ekért sem kell a szomszédba menni.
Amit érdemes hazavinni: cidert ennél nagyobb választékban ritkán látunk.

Ági Zöldség-Gyümölcs
Nem maradhat ki a felsorolásból a Tátra-Radnóti sarkon található zöldséges sem. Először is az üzlet úgy néz ki, mintha egy Hollywoodi kasszasikerhez rendezték volna be, az áru gyönyörű, és gyönyörűen is van prezentálva, és ez nem csupán látszat. Ez az a zöldséges, ahol mindig van érett mangó, de ami még ennél is jobb: érett avokádó is. De ezekben a napokban is többféle eper, paradicsom, vagy épp spárga kapható, nyáron mindig gyönyörű a füge, és még sorolhatnánk. Ez az a hely, ahova akkor is beugorhatunk, ha elfelejtettünk időben bevásárolni valami speciálisabb ételhez, mert itt szinte biztos, hogy lesz olyan dolog és olyan formában, ahogyan hiányzott.
Amit érdemes hazavinni: az érett avokádó nemcsak azonnal fogyasztható, de még nagyon olcsó is.

Három Tarka Macska
A Pozsonyi út legújabb nagy dobása ez a francia pékség, amelyről azonnal írtunk, amint megnyitotta kapuit. Ha pékáruról van szó, biztos, hogy a top3-ban szerepel a környéken. Francia liszt, francia pék, sokszínű, változatos és csúcsminőségű áru. Ezt tudja a hely.
A pékségről bővebben ITT olvashat.
Amit érdemes hazavinni: A vörösboros kenyér nem mindennapi élmény.
Őshonos Delikát
Ez tényleg őshonos! Ebben a delikátban nem a nemzetközi, hanem a honi bőség hoz zavarba bennünket. A történet úgy kezdődött, hogy Kerekes Sándor séf elhatározta, hogy saját termékeket fog fejleszteni. Ennek már három éve, azóta a mangalicából és szürkemarhából készült tokaji aszus-diós, aszalt paradicsomos kapribogyós, vagy épp a hagyományos szalámikat nagyon nagy közönség ismerte és szerette meg. Az Őshonos Delikátban azonban nem csupán ezeket a kiválóságokat, hanem más, magas minőségű, hazai gyártású terméket is meg lehet vásárolni.
Amit érdemes hazavinni: mangalica és szürkemarha szalámit mindenképpen, de a Vászolyi Sajtmanufaktúra sajtjai sem kerülendőek.

Sarki Fűszeres
Ha meg kéne nevezni Újlipócia 3 legikonikusabb helyét, a Sarki Fűszeres biztos köztük lenne. Nemcsak a környéken, hanem egész Magyarországon ez volt az egyik első olyan hely, ami boltként és kávézóként is megállja a helyét. Azt is lehetne mondani, ez Újlipótváros kapuja, itt kezdődnek az igazi izgalmak. Az már szinte bravúros, hogyan tud egyre több embert befogadni a parányi hely, a téliterasz pedig egyenesen telitalálat.
Amit érdemes hazavinni: érdemes megkérni a személyzetet, hogy segítsenek a választásban, mert nagyon ütős kombinációkat raknak össze.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram