Hirdetés
Hirdetés

Újító borvacsorák a Kollázsban: Ifj. Figula Mihály borvacsoráján jártunk

SZERZŐ: DiningGuide
2019. október 14.
A Kollázs étterem kínálata eddig sem szűkölködött ajánlatokban, többféle étlapról is kóstolhatunk Győrffy Árpád séf remek kreációiból. A Four Seasons Hotel Gresham Palace éttermében a reggeli-, ebéd- és vacsorakínálatot egy bármenü egészítette ki eddig, ebbe csatlakozik be az a remek kezdeményezés, amely szakít a hagyományos borvacsorák menetével.
Hirdetés

A Kollázs Cellar Nights szeptember óta kéthetente várja tematikus estjeivel az érdeklődőket, akik egy-egy neves borász kifejezetten erre az estére válogatott borait kóstolhatják Győrffy Árpád kreációival együtt. A sorozat ötletgazdája Becker Gábor vezető sommelier, a Bortársaság közreműködésével ő hívja meg a vendégborászatokat és azok jeles képviselőit.

Miben újítóak a Kollázs Cellar Nights borvacsorái?

Az igazán igényes éttermekben megszokhattuk, hogy egy borvacsorán az ételek egyszeri és megismételhetetlen párosítást alkotnak a felszolgált borokkal. A Kollázs azonban lazított a borvacsorák szokásos, feszes menetrendjén, így ezek az esték a megszokottól eltérően, kötetlen formában, laza hangulatban telnek. 

Az érkezés időpontja nincs megadva (a foglaltság ismeretében az étterem javaslatot tehet a későbbi érkezésre), mint ahogy az sincs kikötve, hogy kell-e beszélgetnünk a borásszal, vagy meghitten, az ételekre és borokra fókuszálva kóstolunk össze.

Hirdetés

Ifjabb Figula Mihály borvacsoráját pezsgő élet és kíváncsi vendégek jellemezték. A borász szívesen járta végig az asztalokat, és töltött rövidebb, hosszabb időt egy-egy társaságnál. Mint megtudtuk, ahhoz, hogy a beszélgetések maradéktalanul teljesülhessenek, a jövőben maximálni fogják az borvacsorára foglalható asztalok számát, így garantálható, hogy mindenkivel válthasson néhány szót a meghívott borász. 

Győrffy Árpád séf, ifjabb Figula Mihály és Becker Gábor, a Kollázs vezető sommelier-je

A négyfogásos borvacsora menühöz négy különféle, speciálisan kiválasztott bor tartozik, melyek jellegéről és a választás miértjéről maga a borász, jelen esetben ifj. Figula Mihány mesélt. „A megszokottól eltérően most nem a könnyedebb borok felől haladunk a nehezek felé, hanem a kiválasztott borok mellé alkotott Árpád fogásokat. Erre a vacsorára két olaszrizlinget, egy merlot-t és egy rosét hoztam. Közös bennük, hogy egyik sem hozza azt a megszokottságot, amit az átlagfogyasztó ezen bornevek hallatán elvárna. Azt akartam megmutatni, mennyire sokat számít az, hogy milyen a termőhely.”

A borvacsora exkluzivitásának érzését nem csak az adja, hogy Budapest egyik legszebb kilátással rendelkező éttermében fogyaszthatjuk el, hanem az a tény is, hogy Győrffy Árpád, aki olyan stílusos és rangos fine dining éttermekben pallérozta tudását, mint az Alabárdos, az Arany Kaviár vagy a két-Michelin csillagos Taubenkobel, most a borok és az ételek harmóniáját tökéletesen tükröző ételsorral jelentkezett. 

„A Kollázs Cellar Nights esetében a legfontosabb szempont a harmónia volt. Előzetesen sokat kóstoltunk, és azt gondoljuk, sikerült összhangot teremteni a borokkal. Jelen esetben nem az önmegvalósítás volt a cél, hanem arra fókuszáltunk, hogy olyan összetevők kerüljenek az asztalra, amelyek minél tökéletesebb összhangot képesek alkotni a kínált tételekkel” – avatott be a részletekbe a séf, aki külön kérésre az est végén szívesen kijön a vendégekhez. 

Szent Jakab Kagyló Carpaccio Győrffy Árpádtól

A borvacsora ebben az esetben többet jelent egy meghitt falatozásnál. Ha szeretünk borászokkal, séfekkel találkozni, ha értékeljük azt a szakértelmet, ami egy fogás vagy egy palack bor elkészítése mögött húzódik, ha kíváncsiak vagyunk ezeknek a sikeres és elismert szakembereknek a lelkesedésére, amikor szakmájukról és annak kézzel fogható eredményéről mesélnek, akkor mindenképpen látogassunk el a Kollázsba, mert a borvacsora során akár a borásszal vagy a séffel is beszélgethetünk mindezekről. 

A Kollázs Cellar Nights következő eseményére október 17-én kerül sor, a Sauska Borászat meghívásával!

Borvacsora étel-és italsor 

Előétel: Gella Olaszrizling 2017 / Szent Jakab kagyló carpaccio – pomelo, mandula
Meleg előétel: Sáfránykert Olaszrizling 2017 / Véreshurka – bébi tintahal, alma, zöldfűszerek
Főétel: Merlot Margya dűlő 2015 / Marha hasaalja & Borjúmáj – vörösboros pecsenyelé, aszaltmeggyes gombóc
Desszert: Bella Róza Rosé 2018 / Sablé Breton – körte, hecsedli, vaníliakrém
Menü- és borsor: 16 000 Ft / fő

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram