Hirdetés
Hirdetés

Újévi lencse Szikra Gabi, a Konyhám séfjének trükkjeivel – Ha lencsét eszünk, gazdagok leszünk és szépek!

SZERZŐ: DiningGuide
2021. december 30.
A lencse dicsérete és újévi lencserecept Szikra Gabi, a balatonfenyvesi A Konyhám és a néhány napja debütált A Konyhám 365 étterem séfjétől.
Hirdetés

Az újévi lencsét általában leves vagy főzelék formájában vesszük magunkhoz, de Szikra Gabi tapasztalata szerint sokan idegenkednek a főzelék állagától. Ha netán te is közéjük tartozol, vagy csak kipróbálnál valami újat, inspirálódj A Konyhám séfjének lencseragu és püré receptjéből!

A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, őseink már a kőkorszakban is fogyasztották. Magas a tápértéke, könnyebben emészthető, mint a bab és a borsó, és jó néhány vitamin valamint folsav is megtalálható benne. Számtalan különféle fajtája ismert, és széles körben elterjedt a világ minden csücskében – gondoljunk csak az indiaiak lencsés vega fogásaira, a franciák Puy lencséjére, vagy a kaviárszerű, apró szemű csúcshüvelyesre, a fekete Beluga lencsére. Itthon a legismertebb és leggyakrabban használt lencsefajta a barna lencse. De miért éppen újévkor kell kötelezően lencsét ennünk?

Hirdetés

A néha klisés és bárgyú, de mindenképpen jószándékú BÚÉK-üzeneteinkben él tovább az évezredes hagyomány: szerencsét, gazdagságot, szépséget, és bőséget kívánunk a hozzánk közelállóknak. Az ókori rómaiak sms híján egy lencsével teli bőrerszényt ajándékoztak a barátaiknak és szomszédaiknak; a minél nagyobb bőség és jólét elérése érdekében pedig azt kívánták, váljanak a lencseszemek aranytallérokká!

A pesti Börze Étterem lencsefőzeléke sziki ponttyal

Az apró, szemes termények, amikből rengetegre van szükség egy-egy fogás elkészítéséhez, a gazdagságot jelképezik. Ha a lencse lapos korong alakját is hozzátesszük, egészen egyértelműen asszociálhatunk a pénzérmékre is. A babona alapján tehát lencse = pénz, több lencse = több pénz – persze ha úgy érezzük, fürdünk a forintokban, akkor nyugodtan eltekinthetünk a január 1-jei lencsekészítéstől.

Lencsét eszünk, szépek leszünk! – szól a mondás, de mi a helyzet a lencseevés és a szépség kapcsolatával? Ez a babona nagy valószínűséggel a bőséghez, jóléthez kapcsolódik, a szépség a háztartásunk, a lelkünk, a pénztárcánk, és persze a külsőnk szépségére is vonatkozhat, valamint úgy tűnik, a lencse és a szépség összekapcsolása régiónkban Erdélyből ered.

Mielőtt rátérnénk a készítési módra, érdemes megemlíteni, hogy az újévi lencsefogyasztásnak nemcsak nálunk van hagyománya. Olaszországban, az ókori szokások továbbéléseként, a lencsefogyasztás megszokott dolog szilveszter napján. Hasonlóan a nálunk szokásoshoz, az olaszok is disznóval – vastag sertéskolbásszal – kínálják a hüvelyest, mely cotechino e lenticchie néven fut.

Szikra Gabriella / Fotó: A Konyhám stúdió 365

Szikra Gabi A Konyhám 365 étteremben újév napján a tőle megszokott koncepció alapján hagyományos újévi fogásokat kínál, egy kis csavarral. Ilyen csavar a főzelék átkeretezése raguvá és pürévé. Bár Gabiéknál a Balaton-parton jól mennek a főzelékek: a töktől a burgonyán át a kelkáposztáig mindent imádnak a vendégek, egy ilyen jeles napon az újévi malacot mégsem főzelék kíséri.

A ragu nem folyós – teljesen nélkülözi a főzelék nyálkás textúráját és sűrű levesességét. Pici hagymával, vörösborral és jus-vel főzik össze, így lesz roppanós, friss, üde – pontosan olyan, amilyennek az újévet képzeljük el. A lencsepüré ugyanakkor nagyszerű alapot biztosít a húsoknak – ami A Konyhám esetében sertés, speciális Teriyaki-szószban.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram