Hirdetés
Hirdetés

Újabb egészséges élelmiszer árrobbanása várható, az okokat nem nehéz kitalálni

SZERZŐ: DiningGuide
2022. július 14.
Spájzolni vagy nem spájzolni? Ez itt a kérdés.
Hirdetés

A csicseriborsó egyre több háztartásba kéredzkedett be az utóbbi években, akár hetente fogyasztott élelmiszerként is. A hummusz és a falafel legfőbb összetevője, a fehérjékben gazdag babféle sokszínűen variálható az ételekben, legyen az levesbetét, indiai curry, csicseriborsós zöldségragu vagy salátafeltét. A csicseriborsó levét külön is számos ételben felhasználhatjuk, a vegánok például rendhagyó módon tojáspótlásra használják.

Nem újkeletű, hogy ellátási problémák merülnek fel a csicseriborsó kapcsán. Már 2018-ban globális hiányról számolt be a sajtó. Mint a Magyarmezőgazdaság.hu is írta, a legnagyobb csicseriborsó-termesztő államok India, Ausztrália, Pakisztán és az Egyesült Államok, valamint a közel-keleti és földközi-tengeri térség is jelentős előállító – és mint kiderült, Oroszország is.

Főtt csicseriborsó

A Reuters beszámolója szerint, hogy a dubaji Global Pulse Confederation szerint a csicseriborsó-készletek idén akár 20 százalékkal is csökkenhetnek. A tavaszi zord időjáráson túl állítólag az ukrán-orosz háború is jelentős tényező. „Oroszország évente legalább 200-250 ezer tonna körüli exporért felel" - mondta Navneet Singh Chhabra, a Shree Sheela International kereskedelmi cég igazgatója a Reuters-nek. „Amikor februárban elkezdődött a háború, a szállítás teljesen lenullázódott." Hozzátette, hogy Ukrajna sem tudta elültetni a szokásos 50 ezer tonnás csicseriborsó-termését.

Az USA a világ negyedik legjelentősebb csicseriborsó-exportőre. Miközben tavaly az aszályok miatt már érzékelhető hiánnyal küzdöttek, idén tavasszal a hideg miatt közel 5 százalékkal kevesebb csicseriborsót ültettek az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának adatai szerint.

Mindezt mi a boltok polcain készlethiánnyal valószínűleg nem, viszont további drágulásként érzékelhetjük.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram