Hirdetés
Hirdetés

Új szerepben tér vissza a Michelin-csillagos Borkonyha!

SZERZŐ: DiningGuide
2021. április 28.
A májustól nyár végéig tartó időszakban új szerepben nyit újra a 2014 óta Michelin-csillagos Budapest belvárosi étterem: itt a Borkonyha Desszertműhely. Racionális megoldás a budapesti nyárra: higgadtan mérd fel a terepet, és erősíts ott, ahol az energiáid vannak! Béres Anett cukrászséf desszertjei eddig is komoly vonzerőt jelentettek, most pedig négy hónapra cukrászdává avanzsál a Borkonyha.
Hirdetés

Elsőre meglepő szakmai döntésnek tűnhet, hogy egy Michelin-csillagos étterem cukrászdává alakul – akár kockáztatva a nemzetközi érdeklődést jelentő csillagot. A Covid-éra azonban sok mindent felülír, többek között magát a nemzetközi érdeklődést is, hiszen a külföldi turisták várhatóan nem lepik el már nyáron Budapestet, és csak fokozatos visszaépülésre számíthatunk.

Két nyitás a Borkonyha életében: május 1. és szeptember 1.

A Borkonyha fine dining étterem mivoltában visszatér szeptember elsején, a Michelin Guide ítészeinek pedig értékelniük kell a kitartást és tenniakarást, hogy üresen álló étterem helyett az őszi újranyitásig desszertműhelyként várják a vendégeket. Akárhogy is, ez egy átgondolt, racionális szembenézés a jelen helyzettel: az elkövetkező hónapok belföldi és külföldi turistaforgalma – egyelőre – minden bizonnyal nem indokolja, hogy a Sas utcában egymástól néhány házszámra két fine dining étterem működjön.

Tütü Béres Anett-től – Fotó: Fekete Antonio / Designfood
Nem magyar sajátosság

A jelenség nem ismeretlen a 2020 márciusa óta eltelt több mint egy év óta. A világ előremutató gasztroszentélyei egymás után álltak át más vágányra, alkalmazkodva az idők szavához. Ahogyan Mourad Lahlou, a Michelin-csillagos San Francisco-i étterem, a Mourad tulajdonosa fogalmazott: normál időkben, ha bárányt vagy polipot kérnének elvitelre tőlünk, mi egyszerűen nemet mondanánk erre, hiszen ezek az ételek nem alkalmasak szállításra. De ezek most nem normális idők, ezért ők is változtattak a recepteken és a készítési módokon, hogy eljuttathassák az ételeiket a vendégeknek. És tette ezt sok ezer séf és étteremtulajdonos világszerte.

Az új helyzet többféle variációt szült. Csúcséttermek tértek át hamburgerre; a menüik otthoni sütős-főzős befejezésére invitálták a vendégeket; és séfeket küldenek házhoz az éttermek.

A Borkonyha és a Textúra csapatának sem kell bemutatni az új idők új túlélési stratégiáit, hiszen több fronton vetették be magukat ők is. A kiszállítással egy új oldalát mutatta meg a két étterem, és az ételeiket kóstolva nem bizonytalanodtunk el abban, hogy a kiszállításra fejlesztett toszkán pacaljuk, marhapofapörköltjük vagy somlóijuk puszta erőlködés volna. Igazán jól bírták az utat.

"Tavaly ilyenkor anyák napján kezdtünk tortát készíteni elvitelre, és olyan sikert arattak, hogy egy év alatt már önálló szerepet szánunk a cukrászműhelynek."

- mondta el Kalocsai Zoltán tulajdonos.

Rigó Jancsi - Fotó: Fekete Antonio / Designfood
Május elseje a debütálás napja, és egyelőre csak találgatni lehet a belső terek újranyitásáról

Kalocsai Zoltán és Horváth Tamás tulajdonosok, valamint Sárközi Ákos executive chef most lépnek egy merészet, és (minőségi) cukrászdaként nyitják újra a május elsejétől a Borkonyhát. Terasszal – és amint lehet, beltérrel is. Béres Anett cukrászséf évek óta erősíti az éttermek csapatát, monodesszertekben és tortákban is remekel. Jó érzékkel és nyitottsággal nyit a vegán édességek felé is – ez az igény egyre nagyobb teret nyer világszerte. Magyar klasszikusokat is újraértelmez, de nemzetközi desszertkedvencekhez is kreatívan nyúl.

Camille – Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Négy hónap erejéig egy biztosan magas színvonalú új cukrászdát találunk a Sas utcában, míg visszatér a Borkonyha.

Borkonyha

Budapest V. kerület, Sas utca 6.
Nyitvatartás: szerdától vasárnapig 10:00-19:00 (hétfő-kedd zárva)

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram