Hirdetés

Szegény vegánokat addig heccelték azzal, hogy füvet legelnek és nyers sárgarépán élnek, hogy felvették a kesztyűt. Megalapították a Vegan Chef Institute-ot Londonban.

Hirdetés

Egy-két napos, leginkább otthoni főzésre irányuló vegán főzőtanfolyamokkal mondhatni tele a padlás. Londonban most komolyabbra vették a dolgot: a Vegan Chef Institute januártól indítja képzését Londonban.

Szó nincs nyilván egy Paul Bocuse intézet, sőt inkább intézmény szintű helyől – érthető módon. Bár a növényi alapú étrend nem újdonság, az eszme elterjedése az elmúlt évek eredménye. És az is biztos, hogy a szakácsképzés nincsen erre felkészülve. Sőt…

A tények márpedig tények. Csak egyetlen adat: Nagy-Britanniában jelenleg a lakosság 7 százaléka vallja magát vegánnak. Ez igazából döbbenetes szám, személy szerint pár százalékra voksoltam volna, de

gondoljunk csak bele, ez már komoly tömeg, divat vagy sem, ez most mindegy: csak ebben az országban több mint 4 millió 600 ezer embert jelent.

No, persze akiket Paul McCartney vezet! (Lentebb hadd ajánljuk az alábbi cikkünket a témában.) Londonban egyébként már van választásuk a vegánoknak. Ahogyan Berlin, Bécs vagy Barcelona is ilyen városok, nem beszélve az Egyesült Államok nyugati partjáról, San Francicso éttermeirők, úgy London is felmutathat már a vendéglátó szakma által is elismert helyeket. A Soho-beli Michelin-csillagos francia étterem, a Gaulthier tulajdonosa, Francis Gaulthier ígérete például így hangzik: 18 hónapon belül teljesen átállnak a vegán menüsorra. És ez csak egy kiragadott példa arra, hogy nem a se íze, se bűze ételeket kínáló éttermek képviselik a növényeken alapuló konyhát.

Hirdetés

Szó nincs nyilván egy Paul Bocuse intézet, sőt inkább intézmény szintű helyől – érthető módon. Bár a növényi alapú étrend nem újdonság, az eszme elterjedése az elmúlt évek eredménye. És az is biztos, hogy a szakácsképzés nincsen erre felkészülve. Sőt…

A tények márpedig tények. Csak egyetlen adat: Nagy-Britanniában jelenleg a lakosság 7 százaléka vallja magát vegánnak. Ez igazából döbbenetes szám, személy szerint pár százalékra voksoltam volna, de

gondoljunk csak bele, ez már komoly tömeg, divat vagy sem, ez most mindegy: csak ebben az országban több mint 4 millió 600 ezer embert jelent.

No, persze akiket Paul McCartney vezet! (Lentebb hadd ajánljuk az alábbi cikkünket a témában.) Londonban egyébként már van választásuk a vegánoknak. Ahogyan Berlin, Bécs vagy Barcelona is ilyen városok, nem beszélve az Egyesült Államok nyugati partjáról, San Francicso éttermeirők, úgy London is felmutathat már a vendéglátó szakma által is elismert helyeket. A Soho-beli Michelin-csillagos francia étterem, a Gaulthier tulajdonosa, Francis Gaulthier ígérete például így hangzik: 18 hónapon belül teljesen átállnak a vegán menüsorra. És ez csak egy kiragadott példa arra, hogy nem a se íze, se bűze ételeket kínáló éttermek képviselik a növényeken alapuló konyhát.

Day Radley

Londonban a Leiths Cook of Food and Wine is indított vegán kurzusokat (íme, https://www.leiths.com/vegan), most pedig egy 12 hetes, heti egyszeri alkalommal jelentkező képzés indul Vegan Chef Institute néven. Az intézet elnevezést talán még egy kicsit túlzónak érezzük ezen kereteken belül, de a gyorsaságot és gyakorlatias oktatást joggal feltételezhetjük az elolvasott paraméterek nyomán. A vegán szakíró Day Radley és Chantal Di Donato életvezetési tanácsadó vezetésével induló képzés mindent ígér, ami izgalmas lehet egy főzni már tudó, de ezen a területen elmélyült ismereteket szerezni vágyó szakács számára: hogyan tegyünk vegánná már bevált recepteket, különleges alapanyagok használata, a valóban legjobb alapanyagok felkutatása. Minden további infó itt elérhető.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS