Hirdetés
Hirdetés

Új reménység: Koppány Levente megnyerte a a S.Pellegrino Young Chef regionális döntőjét!

2019. szeptember 24.
A hír már bejárta az internetet: de ki is ő, hol dolgozik, egész pontosan milyen versenyt nyert meg, és mi lesz a következő megmérettetése? A Hamburgban rendezett regionális verseny után elcsigázott Koppány Levente vette a fáradságot, és a rendelkezésünkre állt néhány kérdés erejéig.
Hirdetés

Koppány Levente a versenyre való jelentkezése idején még a Salonban dolgozott sous-chefként, augusztus végén pedig az újraszervezett Costesbe igazolt. Az új pozíciója kapcsán egyelőre visszafogottan nyilatkozik, hiszen még próbaidőn van a Ráday utcai étteremben. Ínyenc infó, hogy a Costes séfposztját frissen elfoglaló Miguel Rocha Vieira már jól ismeri Koppány Leventét, ugyanis Levente tanulókorában két éven át dolgoztak együtt anno, ugyancsak a Costesben. Ennek nyomán hívta egyébként vissza a séf Leventét, aki ugyancsak két év után munka után váltott a Salonból a Costesre.

"Egy kicsit hazatértem"

- fogalmazott a Costesbe való újraigazolás után. "Miguel egy szigorú, de nagyon igazságos konyhafőnök, rengeteget lehet tanulni tőle, és felnézni rá" – válaszolja kérdésünkre, hogy miként emlékszik a tanulóként Vieire mellett töltött időkre.

Az ifjú szakács később négy évet töltött Londonban, a legnívósabb étterem, ahol dolgozott, a két Michelin-csillagos Ledbury volt. A brit fővárosban szerzett szakmai és nyelvtudás ugyancsak jól jött a S.Pellegrino Young Chef versenyen is, ahol kulcsfontosságú az angol nyelv ismerete, többek között a negyedórás angol nyelvű prezentáció miatt is.

Hirdetés

A S.Pellegrino Young Chef menete röviden

A világ legelismertebb ifjú szakács versenyén 12 régió küldötte mérkőzik meg. A magyar delegált a közép-európai régió versenyén mérkőzik meg, korábban Sándor Rodrigo (két alkalommal), majd Botos András jutott ki a régiós versenyre Magyarországról. Rendhagyó metódus alapján dönt a régiós zsűri, ugyanis nem egy hazai előválogató nyomán derül ki, hogy ki lesz a hazai versenyző, hanem pályázni kell a régiós versenyre, és egy nemzetközi zsűri dönt.

Kép forrása: Koppány Levente Facebook

És hogy (élő) versenyzés és kóstolás nélkül miként dől ez el?

"Év elejéig kellett beadni a jelentkezést egy nemzetközi pályázat keretében, és május elején érkezett a hír, hogy engem válogattak be a régióból. A versenyre nevezni kellett egy saját ételt, amit fotón mutattam be, csatolni hozzá az étel pontos leírását, a készítésének kalkulációját és egy sztorit, amivel magamat, az országot és az ételt is prezentálnom kellett. Ennek a versenynek a különlegessége, hogy mind a jelentkezéskor, mind a verseny különböző fordulói alkalmával végig ugyanazt az ételt kell prezentálni. Ez idő alatt a versenyzők folyamatosan fejlesztik a fogást, ami így egyre átgondoltabbá és kifinomultabbá válik."

Koppány Levente versenyműve: Szivárványos pisztráng erdei gombákkal és medvehagymával

"A pisztrángot én fogtam, a gombákat én szedtem."

A gombák egy részét lakhelyén, egy pestszentlőrinci erdőben, valamint a Hármashatárhegyen szedte. Érdekesség, hogy egy topéttermi beszállító segített a hármashatárhegyi gombák helyének felfedezésében.

Mindennek természetesen üzenete van egy nemzetközi versenyen. Egy világszinten elismerhető édesvízi magyar hal, a természetes közegben termő gombák, a turbolya és a medvehagyma mind-mind Magyarország természeti kincseit képviselik.

A világdöntőre Milánóban kerül sor. Itt a 12 régió 12 győztese méri össze a tudását, és Koppány Leventén Magyarország (és a világ) szeme. A döntő 2020 nyár elején esedékes. Sok sikert kívánunk a további felkészüléshez!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram