Koppány Levente a versenyre való jelentkezése idején még a Salonban dolgozott sous-chefként, augusztus végén pedig az újraszervezett Costesbe igazolt. Az új pozíciója kapcsán egyelőre visszafogottan nyilatkozik, hiszen még próbaidőn van a Ráday utcai étteremben. Ínyenc infó, hogy a Costes séfposztját frissen elfoglaló Miguel Rocha Vieira már jól ismeri Koppány Leventét, ugyanis Levente tanulókorában két éven át dolgoztak együtt anno, ugyancsak a Costesben. Ennek nyomán hívta egyébként vissza a séf Leventét, aki ugyancsak két év után munka után váltott a Salonból a Costesre.
"Egy kicsit hazatértem"
- fogalmazott a Costesbe való újraigazolás után. "Miguel egy szigorú, de nagyon igazságos konyhafőnök, rengeteget lehet tanulni tőle, és felnézni rá" – válaszolja kérdésünkre, hogy miként emlékszik a tanulóként Vieire mellett töltött időkre.
Az ifjú szakács később négy évet töltött Londonban, a legnívósabb étterem, ahol dolgozott, a két Michelin-csillagos Ledbury volt. A brit fővárosban szerzett szakmai és nyelvtudás ugyancsak jól jött a S.Pellegrino Young Chef versenyen is, ahol kulcsfontosságú az angol nyelv ismerete, többek között a negyedórás angol nyelvű prezentáció miatt is.
A S.Pellegrino Young Chef menete röviden
A világ legelismertebb ifjú szakács versenyén 12 régió küldötte mérkőzik meg. A magyar delegált a közép-európai régió versenyén mérkőzik meg, korábban Sándor Rodrigo (két alkalommal), majd Botos András jutott ki a régiós versenyre Magyarországról. Rendhagyó metódus alapján dönt a régiós zsűri, ugyanis nem egy hazai előválogató nyomán derül ki, hogy ki lesz a hazai versenyző, hanem pályázni kell a régiós versenyre, és egy nemzetközi zsűri dönt.
És hogy (élő) versenyzés és kóstolás nélkül miként dől ez el?
"Év elejéig kellett beadni a jelentkezést egy nemzetközi pályázat keretében, és május elején érkezett a hír, hogy engem válogattak be a régióból. A versenyre nevezni kellett egy saját ételt, amit fotón mutattam be, csatolni hozzá az étel pontos leírását, a készítésének kalkulációját és egy sztorit, amivel magamat, az országot és az ételt is prezentálnom kellett. Ennek a versenynek a különlegessége, hogy mind a jelentkezéskor, mind a verseny különböző fordulói alkalmával végig ugyanazt az ételt kell prezentálni. Ez idő alatt a versenyzők folyamatosan fejlesztik a fogást, ami így egyre átgondoltabbá és kifinomultabbá válik."
"A pisztrángot én fogtam, a gombákat én szedtem."
A gombák egy részét lakhelyén, egy pestszentlőrinci erdőben, valamint a Hármashatárhegyen szedte. Érdekesség, hogy egy topéttermi beszállító segített a hármashatárhegyi gombák helyének felfedezésében.
Mindennek természetesen üzenete van egy nemzetközi versenyen. Egy világszinten elismerhető édesvízi magyar hal, a természetes közegben termő gombák, a turbolya és a medvehagyma mind-mind Magyarország természeti kincseit képviselik.
A világdöntőre Milánóban kerül sor. Itt a 12 régió 12 győztese méri össze a tudását, és Koppány Leventén Magyarország (és a világ) szeme. A döntő 2020 nyár elején esedékes. Sok sikert kívánunk a további felkészüléshez!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.