Hirdetés
Hirdetés

Új mánia, a Buddha-tál

SZERZŐ: DiningGuide
2017. január 17.
  Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi lehet olyan izgalmas a mély tálkában felszolgált ételekben, mégis ahogy a trendeket figyeljük, kitűnik, hogy a tálkás ételek lassan mániává válnak.
Hirdetés

A mély tálkában felszolgált, változatos és színes ételek neve pedig  Buddha-tál – és hogy mi köze van Buddhának mindehhez? Hát az, hogy ezek a fogások alapvetően mind egészségesek, kiegyensúlyozottak, akárcsak maga Buddha, a tál kerek formája pedig az ő kerek hasára emlékeztet, a magyarázat szerint. Egyébként a trend maga is egyértelműen keleti ihletésű, hiszen az edény kitűnő a rizses vagy ramen ételek variációihoz, tésztákhoz vagy levesekhez.
A Buddha-tálak gyakran vegánok, szemre látványosak, színesek, hiszen a hozzávalók változatosak és egészségesek, táplálók és ízletesek. A Buddha-tálak nem tévesztendők össze az egytálételekkel, amennyiben itt az összetevőket külön, előre készítjük el, és aztán rakjuk össze a tálkában, megfelelően arányítva és kombinálva a színeket és a tápanyagokat. A variációk száma gyakorlatilag végtelen.
Maga a tál lehet egyedi, kézműves termék vagy ipari tömeggyártmány, ehetjük kézben tartva, streetfood-módon, de feltűnhet fehér damasztabroszon, menő éttermek asztalán is. A tálmánia már tavaly elindult világhódító útjára, de úgy tűnik, idén végképp utat tört mindenhova, az éttermektől az otthoni konyhákig, a reggelitől a vacsoráig.
A trend sikerének állítólag egészségi, kényelmi és pszichés okai is vannak. Ezek az ételek a megfelelő arányban tartalmaznak gabonát, zöldséget és fehérjét, már rájuk nézni is kellemes, és az elfogyasztásukhoz semmi fakszni nem szükséges, jól be lehet kuckózni velük a díványra, és egy szem villával vagy kanállal elfogyasztani őket. Kényelmes irodai ebéd is lehet, és a szakácsoknak is jóval egyszerűbb egy ilyen tálat ízlésesen megtölteni, elkészíteni. Nigella Lawson például saját bevallása szerint Buddhatál-függő: legújabb könyvében egy egész fejezetet szentel neki. A pszichológusok szerint pedig ha ily módon a kezünkben tartva a tányért (tálat) eszünk, az segít tudatosabban gondolkozni az étkezésünkről.
bb2
Fotók forrása: Pinterest.com

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram