Hirdetés
Hirdetés

Ugye érezzük az üzenetet? Normal néven nyitnak új éttermet a katalán csúcsséfek

SZERZŐ: DiningGuide
2021. július 15.
Azonnal pontosítanánk is, a Roca-fivérek trióját ugyanis Joan, a head-chef; Josep, aki világklasszis sommelier, és a 2014-ben a világ legjobb pastry-chefjének választott Jordi alkotja. Új étteremnyitásuk a Normal jegyében.
Hirdetés

A normal és new-normal kifejezéseket új jelentéstartalommal töltötte meg a 2020-as és '21-es év. Miután fenekestül felfordult az életünk, a vendéglátóké különösen, talán nem véletlen a katalán Roca-fivérek újonnan nyíló éttermének névválasztása: Normal. A Spanyolország topgasztronómiáját is érintő rengeteg bezárás után egy üdvözlendő új nyitás.

A helyszín a Roca-fivérek hazája, Katalónia, azon belül is a szárazföldi területen található Girona városa. A csúcsok csúcsait elért három Michelin-csillagos El Celler de Can Roca helyszíne is, amely több alkalommal végzett a World's 50 Best Restaurants ranglistájának élén és dobogósai között is, olyan műintézmények körében, mint a New York-i Eleven Madison Park, a koppenhágai Noma vagy Massimo Bottura modenai háromcsillagosa, az Osteria Francescana.

A Roca-fivérek talán a vendéglátás helyzetét modellezik? @Facebook The World's 50 Best Restaurants (2020 júniusában)

Rocáék a nemzetközi gasztronómia állócsillagai, a katalán konyhaművészet méltó képviselői. Az elérhetetlennek tűnő magasságok mellett elképesztően jó érzékkel fordulnak az értő közönség felé olyan innovációkkal, mint a 2016-ban piacra dobott, a háztartásokban különösebb szakértelem nélkül is könnyen használható Rocook Low Temp sous-vide gép, de az ő igazi terepük persze a konyhai mágia.

Szintén saját fejlesztésű gépük, a Rotavallal antikvár könyvek illatát képezték le: "a könyvet először zsírral kenik be, amely felveszi annak ízét és aromáját. Ezt a zsírt azután alkoholba mártják, a Rotaval készülékben desztillálják, majd alaposan kicentrifugázzák: így jön létre a könyv esszenciáját tartalmazó aroma. 2016-os világkörüli útjuk alkalmával a chilei költő, Pablo Neruda egy híres versét szolgálták fel ehető papír formájában, amelyre egy antikvár könyv esszenciáját csepegtették."

Roca-fivérek

Korábban pedig egy olyan mozgalmat hívtak életre, melynek "keretén belül katalogizálják a ritka vadon termő növényeket, és ezeket a gasztronómián keresztül közkinccsé teszik (eddig vagy 3 ezer ilyet regisztráltak), emellett már tavaly is több tízezer kilométeres étterem-bemutató túrán vettek részt az USA déli államaiban és Dél-Amerikában."

(New) Normal

A Finedininglovers híradása szerint a Normalt a város egy eldugott részén keressük. Jordi, Joan és Josep Roca csapata – rajtuk kívül – tizenhárom meghatározó szakemberből áll. Egyikük Elisabet Nolla, aki most a Normal konyhafőnökeként debütál, és minimalista stílusban a környéken termő, előállítható, szezonális termékekből-terményekből főz, a korábbi generációk tudását pedig a high-tech főzési metódusokkal elegyíti.

Fotó: Normal (restaurantnormal.com)

A Normal skandináv jegyeket hordoz, és így nyilatkoznak róla Rocáék:

"Az egész társadalom számára transzcendens pillanatban indítjuk az új életszakaszt. Az egészségügyi, szociális és egzisztenciális értékválság után a cél a lelkek vigasztalása és a boldogság újrafelfedezése. A főzés az érzelmek katalizátora, egy ízletes együttlét, amely tartós kötelékeket teremt."

Ennél szebben mi sem mondhatnánk.

Fotó: Normal (restaurantnormal.com)Forrás.

Tovább olvasok:

https://diningguide.hu/szivvel-lelekkel-es-testverekkel-vendeglatas-roca-modra/

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram