Az a különös helyzet állt elő, hogy az eddigi három Bib Gourmand-ajánlás helyett jelenleg egyetlen hazai étterem, a Petrus viseli ezt a címet, immáron hatodik éve. Ennek okairól múlt héten írtunk (Hogyan lettünk sereghajtók a Michelin Guide szerint Európában?), az viszont mindenképpen pozitív hír, hogy a Ferenc tér egyik szegletében található étterem napokon belül visszatér a jócskán megváltozott pesti körforgásba.
A Petrus a legelső fővárosi éttermek között tette ki az "ideiglenesen zárva"-táblát, és mintegy három és fél hónap után telik meg újra élettel a francia stílusú vendéglő.
"Annyira bizonytalan most minden, hogy nehéz kijelölni a pontos irányokat. Persze, élteti az embert, hogy idén is megérkezett a Bib Gourmand, ez mindenképpen ad egy töltetet a munkához, de egyelőre újra kell éleszteni az éttermet" – mondta el Feke Zoltán, akinek egyébként nem volt új a Petrusban kiérdemelt nemzetközi elismerés. A száját megnyaló Michelin Bibendum-figura már előzőleg két éven át ajánlotta a Vár: a Speiz konyhájának színvonalát, amikor Feke Zoltán még a budavári étteremben dolgozott.
Saját étterme megnyitásakor kapott is anno aggódó-borúlátó tanácsokat, miszerint az újjászülető Ferencváros nem ideális helyszín egy ínyencétteremnek. Feke Zoltán akkor is ment a saját feje után, a Petrus pedig mintha csak az otthona lenne. Az abrosztól a plafonon függő rézedényeken át a stelázsiig át van itatva a francia konyhának örök hűséget fogadott vendéglős stílusával.
Július első napjaiban fognak végül újranyitni, mégpedig szorosabbra véve az egész működést. Kisebb apparátussal, szűkebb étlappal, heti négynapos nyitvatartással mennek tovább. Nem igazi koncepcióváltásra kerül tehát sor, hanem racionalizálásra. A séfet eddig is bent találtuk az étteremben. Főz és szervez, kijön a vendégekhez, mindig is együtt élt a konyhával. Igen bizakodóan azt mondja, októberre csak visszaáll a rend. Legyen igaza.
"Mindig igyekeztem megfelelni mindenkinek, ezért is bővült ki az étlapunk. Most tudomásul kell venni mindegyikünknek, hogy olyan helyzetbe csöppentünk, amilyen még nem volt. Mérlegelnünk kell a dolgokat, és racionalizálunk.
Azokkal az ételekkel nyitunk ki újra, amelyek nélkül nem lenne Petrus a Petrus."
A boeuf bourguignon és csiga továbbra is marad, ahogyan a séf éveken át fejlesztett, saját levesei is. A citromfüves-citromnádas, borjú- és bárányleves, az ikonikus "kacsakonfit" nem kerülhet le az étlapról, és természetesen marad az elkötelezettség a francia konyha felé. A magyar gourmet-k pedig e hét második felétől vehetik az irányt a Petrus felé!
Tervezett nyitvatartási napok: szerda-csütörtök-péntek-szombat
Petrus Étterem
Budapest IX. kerület, Ferenc tér 2-3.
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala
Olvassa el korábbi cikkünket is az étteremről!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.