Hirdetés
Hirdetés

Uborkában kaviár? Nem éppen. Bemutatjuk a lime kaviárt!

SZERZŐ: diningguide
2018. április 6.
Nem is sejtenénk, hogy a kívülről inkább csemegeuborkára emlékeztető lime kaviár nevű gyümölcsben ízbombaként robbanó édes-savanyú golyócskák rejlenek. A sok tekintetben legkülönösebb földrészen, Ausztráliában őshonos, és a fine dining világa ugyancsak kedveli ezt a mutatós termést.
Hirdetés

Az angol finger lime elnevezés ujjra utal ugyan, azonban a magyar ujjas citrom kifejezést már lefoglalta magának az extrém kinézetű, Buddha kezének is nevezett citromfajta. A lime kaviár elsősorban nem bizarr külseje, hanem a belsejében található, kaviárszerű golyók miatt érdemel kitüntetett figyelmet. Enyhén ropogós textúrája, valamint lágy, egyszersmind édes és savanykás íze egyre több hívet szerez a citromfajtának világszerte.

A világ figyelme általában az ausztrál faunára irányul, pedig a flóra is számtalan kincset rejt – ahogyan erről korábbi cikkünkben mi is meséltünk. A lime kaviár egyelőre világszerte igazi ritkaságnak számít, amely nem csak külsejében, hanem árában is hasonlít a kaviárhoz: kilójáért akár 50 ausztrál dollárt (vagyis kb. 10 ezer forintot) is elkérnek, de a neten ennél még elszálltabb árakkal is találkozhatunk (például itt).

farskvaruhallensthlm / Instagram

A citromféle Ausztrália Queensland és Új-Dél-Wales államok határán található, egykor óriási kiterjedésű szubtrópusi őserdő vidékéről származik. Bár a kontinensre érkező telepesek csaknem teljesen letarolták az őshonos növényzetet, a lime kaviárnak szerencsére sikerült túlélnie a mezőgazdaság okozta pusztítást. Ma már Ausztrálián kívül, elsősorban Kaliforniában és Dél-Afrikában is foglalkoznak a termesztésével.

A zöld, sárga, valamint lilás-rózsaszín árnyalatban is elérhető citromfajta osztrigához, guacamoléhoz is remek párosítás, de italokhoz, koktélokhoz is nagyon jól passzol. Ben Shwery, a World's 50 Best Restaurants listájának jelenleg 32. helyén álló, melbourne-i Attica étterem séfje avokádós pirítósára szór belőle.

@Attica Twitter

René Redzepi szintén odavolt a lime kaviárért, amikor a Nomával Sydney-ben járt 2016-ban.

@ReneRedzepiNoma Twitter

Forrás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram