Hirdetés
Hirdetés

Fontos, hogy működjön a kémia: Tüü Péter estje a valóban működő bor-étel párokról

SZERZŐ: DiningGuide
2018. szeptember 28.
Törvényszerűségek étel-bor párok kapcsán? Nem túlzás, hogy vannak törvények kiskapuk nélkül. Tüü Péter 2017-es magyar sommelier bajnok erre az állításra fűzte fel estjét, ami szakmabelieknek és más érdeklődőknek is izgalmas lehet.
Hirdetés

"Sokkal több rossz párosítás van, mint jó. A tokaji aszú csokoládéval tényleg nem működik".

Ez nem egy borkóstoló, amin az hangzik el, hogy milyen dűlőről származik és mennyi maradékcukortartalommal bír egy-egy bor. Habár elhangozhatnak dűlőnevek, sőt maradékcukortartalmak is, de a hangsúly nem ezeken a paramétereken és a borszakzsargonon van, hanem testközelből tapasztalhatják meg a résztvevők, hogy a tokajú aszú sem csokoládészufléval, sem brownie-val nem működik.

"Ennek kémiája van" – mondja Tüü Péter, az Arany Kaviár Étterem sommelier-je, 2017-es magyar sommelier bajnok. A Court of Master Sommeliers Certified Sommelier képesítésével rendelkező szakember annak szenteli az estét, hogy bor-étel párosításokon keresztül bemutassa, hogy melyek a működő és nem működő párosítások.

@Tüü Péter sommelier Facebook

"Sokkal több a rossz párosítás, mint a jó" – állítja Tüü Péter, aki élőben részletesen is elmagyarázza, hogy az édes bor miért nem feltétlenül működik az adott édessséggel. És hogy mi a tulajdonképpeni cél a párosítással?

A cél az, hogy az étel és a bor többet adjon együtt, mint külön-külön.

És ehhez van szükség a törvényszerűségek kimondásához. Hogy a tanninszerkezet, a frissesség, a savak nem öncélú tényezők, hanem adott esetben elronthatják egy fogás összeharmóniáját, vagy ellenkezőleg: hatványra emelhetik az ízélményt.

Hugh Johnson méltán elismert nemzetközi borszakíró szavai kerülnek mérlegre ezen az estén, aki azt írta: "wine you like with food you like is safest", vagyis "a kedvenc ételed a kedvenc boroddal együtt a legbiztonságosabb párosítás". Egy állítás, ami olykor igaz, sokszor azonban egyáltalán nem.

Tüü Péter és a BárKa csapata 7 különböző stílusú borral és 8-10 falatkával mutatja meg, milyen meglepő hatást tudnak kelteni egyes párosítások. Avagy mihez illik az umamiban gazdag füstölt hal? Egy jó csípős étel? És egy baracklekváros linzer?

Ha előre megsúghatunk valamit... Egy elsőre túl édesnek tűnő rizling mondjuk csípős párosításva ugyancsak okozhat meglepetéseket.

Fontos infó: ez a BárKa nem a másik Bárka. Ez a VII. kerületben található, és a Kadarka Bárhoz tartozik.

Az esemény elérhetősége

Időpont: 2018. október 4, csütörtök 18 óra
Helyszín: BárKa (VII. Budapest, Dohány utca 68.)
Részvételi díj: 8.900 Ft
Az ár tartalmazza 8-10 különböző, egyenként kb. étel kóstolását és a 7 különböző, adagonként 0,7 dl-es bort

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram