Hirdetés
Hirdetés

Turán sosem ér véget a vadászidény - Michelin-esélylatolgatás a BOTANIQ Turai Kastély igazgatójával és séfjeivel

SZERZŐ: diningguide
2022. szeptember 14.
A BOTANIQ Turai Kastély éttermei közül a Clarisse a kifinomultabb, fine dining irányzatot követi, a Pálmaház a hagyományos vidéki konyhát képviseli.
Hirdetés

A két étterem koncepcióját két séf jegyzi, Szűcs György a Clarisse gourmet koncepciójáért felel, Jantner Tibor executive séf pedig a Pálmaház éttermet vezeti. A szálloda két éttermének a vezetésére az elmondásuk szerint nem „reneszánsz embereket” kerestek, hanem olyan szakembereket, aki biztos kézzel, a vendég igények irányában teljes elkötelezettséggel tudják összefogni a folyamatokat. Tura turisztikai vonzerejéről és a Clarisse Michelin-esélyeiről beszélgettünk Csizmadia Örssel, a hotel igazgatójával, valamint Szűcs György és Jantner Tibor séfekkel. 

Jantner Tibor és Szűcs György

A BOTANIQ Turai Kastély helyzete annyiban speciális, hogy a két étterme mellett nagyon sok rendezvénynek is helyet ad. Nyáron az esküvőké és más magán rendezvényeké volt a főszerep, így a Clarisse is heti egy napot üzemelt. Ősztől minden visszaáll a rendes kerékvágásba, így szerdától szombatig várják a vendégeket.

Csizmadia Örs

Miben látják a hely vonzerejét? 

Csizmadia Örs: A kastély és az étterem kettősével komplex élményt kínálunk a vendégeknek. A nyugodt pihenés és a gasztroélmény adott. Tura eddig nem a turizmusáról volt híres, de mi az eddigi tapasztalataink alapján biztosak vagyunk benne, hogy ez hamarosan változni fog.

Ez érzékelhető a vendégek érdeklődésén?

CS.Ö: A külföldi vendégek száma az elmúlt fél évben jelentősen nőtt, a tengerentúlról is érkeznek hozzánk. Nyáron főleg esküvőhelyszínként voltunk népszerűek. A közeli, szomszédos országokból viszont még nem fogadunk annyi vendéget, amennyi indokolt lehetne, ezen mindenképpen változtatni szeretnénk. A tendencia jó, mert a vendégszám egyértelműen nő, csak finomhangolásra van szükség. 

Clarisse

Mik az éttermek specialitásai, milyen ételeket érdemes megkóstolni a BOTANIQ éttermeiben?

CS. Ö: A hely lokációjából adódóan a vadételekre helyezzük a hangsúlyt. A Pálmaház bistro konyhát visz, a Clarisse koncepciója pedig az erdővel, hazánk jellegzetes időszakos alapanyagaival kapcsolatos, úgy, hogy közben a vadászidényre is figyelük.

Az ország egyik legnépszerűbb vadászterületén vagyunk, ezt az adottságot mindenképpen ki kell aknáznunk. 

Az alap koncepciónk farm to table, az adott időszakban elérhető regionális alapanyagokkal dolgozunk. Az a cél, hogy minden alapanyag legfeljebb 50 kilométeres körzetből érkezzen hozzánk, de például a fűszereket helyben termeljük. 

BOTANIQ Kastély Tura

Szűcs Györgyöt, a Michelin-csillag-várományos Clarisse Étterem séfjét kérdezzük:

Milyen érzéseket ébreszt egy Michelin-csillag megszerzésének lehetősége?

Igazság szerint hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem várom. Nem vagyok ráfeszülve, a mindennapokban nem (csak) ez lebeg a szemem előtt, de ez is egy nagy visszaigazolás lenne, hogy az, amerre elindultunk, jó irányba mutat. Nem a csillagért főzünk, hanem a vendégekért, de természetesen nagy örömmel fogadnánk a visszajelzést.

Mi a véleménye a Michelin értékelési szempontjairól?

Én abszolút kiérdemeltnek látom az eddig csillaggal értékelt hazai éttermek esetében, sőt  véleményem szerint lehet, hogy több étterem is alkalmas lenne rá, csak amíg az állandóság nem áll fenn náluk, vagy nem minden adott ahhoz, hogy ezeket a Michelin értékelje, addig nem tudnak csillagot kapni. 

Miben változna az étterem megítélése, ha megkapnák a csillagot?

Mindenképpen forgalomnövekedéssel járna, az emberek kíváncsiak lennének, ránk szegeződnének a tekintetek. Az a szándékunk, hogy Turát nem csak a magyar, de a világtérképre is felhelyezzük, és a Michelin-csillag kitűnő eszköz arra, hogy az emberekhez eljusson a BOTANIQ Turai Kastély híre.

A Michelin-csillag ugyanakkor kétélű fegyver.

Rutinunk van, de lehet, hogy egy Michelin-csillag újabb kihívások elé állíthat, például lehet, hogy növelnünk kell a dolgozóink létszámát. Egyelőre nincs okunk létszámpanaszra, de a jövőt még nem látjuk.

Clarisse

Milyen signature ételei vannak az étteremnek?

Jantner Tibor: A signature ételek inkább a Pálmaházra jellemzőek, a Clarisse-ban a farm to table koncepció és a szezonalitás miatt folyamatosan változik a menü. Úgy érezzük, hogy inkább rendszeresen újat kell adnunk a vendégeknek, nem szeretnénk leragadni egyetlen ételnél sem. 

A Pálmaház más elvet vall, véleményem szerint nem az étterem, hanem az idő és a vendégek határozzák meg, hogy miből lesz signature fogás. Ha mégis ki kellene emelni valamit, az egyértelműen egy desszert, a túrógombóc lenne, amelynek az alapanyagai évszaktól függetlenül, mindig ugyanolyan minőségben elérhetőek. A desszert különleges helyet foglal el az étlapon, hisz nem csak egy étkezés lezárása, hanem ez az étel marad meg a legtovább az emberek emlékezetében. A másik signature fogásnak a paprikás csirkét gondolnám, ami szintén független az évszakoktól független étel, de megvárjuk, hogy a vendégeink hogyan döntenek. A legközelebbi étlapváltás október elején várható. A vendégek visszajelzései és a statisztikák alapján lehet döntéseket hozni, hogy melyek lesznek azok az ételek, amelyek folyamatosan megmaradhatnak. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram