Hirdetés
Hirdetés

Tunkolni nem magyar specialitás: a csirke tikka annyira indiai, hogy már magyar!

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. szeptember 6.
A csirke tikka masaláról minden okunk megvan azt feltételezni, hogy egy indiai étel. Miért ne tennénk? Amellett, hogy a neve is indiai hangzású, és indiai éttermekben szolgálják fel, a fűszerezése is ezt támasztja alá, hiszen egy kevésbé pikáns csirkés curry-ről van szó. Ez a világhírű étel azonban, amely számtalan regionális variációban megtalálható az indiai éttermekben szerte a világon, igencsak vitatott eredettel rendelkezik.
Hirdetés

Eredet

A csirke tikka masala India nemzeti kedvenceként vonult be a köztudatba. A „tikka” szó kis húsdarabokat, a „masala” pedig keveréket jelent pandzsábi nyelven. Ma az éttermekben ezeket a kis csirkedarabokat pácolják be, és sütik meg a hagyományos recept szerint. Eredetileg azonban a csirke tikka masalát nagy húsdarabokból készítették és kedvelt étel volt nagyjából 5 ezer évvel ezelőtt a Mongol Birodalomban. A legenda szerint a nagyobb darab csontos húsok helyett végül azért a ma ismert változat terjedt el, mert Babur mongol fejedelem félt, hogy egy csont a torkán akad és megfullad tőle. A séfje ezért apróra vágva a csont nélküli húsrészeket készítette el számára. Állítólag ebben a formában jelent meg először a csirke tikka masala a szubkontinensen, de története itt még közel sem ért véget.

Sokan azt gondolják, hogy a skóciai Glasgow-ból származik, és az Egyesült Királyság nemzeti ételének tartják, ennek a történetnek a gondolatisága pedig magában foglalja a sziget multikulturális örökségét is. Az elbeszélés pedig nem lenne teljes az Ali család története nélkül. Állítólag az 1970-es években egy sötét és viharos glasgow-i éjszakán egy szolgálaton kívüli buszsofőr megállt egy helyi indiai étteremben egy tányér csirke curryért. A séf, Ali Ahmed Aslam el is készítette a fogást, de a sofőr nem volt elégedett vele, és visszaküldte azzal az indokkal, hogy túl száraz a hús. Alinak improvizálnia kellett: paradicsomlevesből, joghurtból, tejszínből és különböző indiai fűszerekből állított össze egy mártást, ez volt a csirke tikka masala prototipusa. A buszsofőrnek annyira ízlett az új fogás, hogy törzsvendég lett az étteremben.

A történet egy változata szerint Ali azért kreálta meg ezt a fogást, mert fekélye volt, és emiatt folyékony étrendet követett. Szárazon nem tudta volna megemészteni a curryt, ezért paradicsomlével hígította fel.

Természetesen sokan kételkednek e mese igazságtartalmában. Helyette afelé hajlanak, hogy egy étel az indiai pandzsábi régióban kialakult változata a csirke tikka masala, melyet más térségekben fűszeresebben, pikánsabban készítenek. A különböző szószokat pedig azért adták hozzá, hogy kedvezzenek a britek ízlésének.

Bármi legyen is az igazság az étel eredetét illetően, néhány kulcsfontosságú dologban mindenki egyetért. Először is abban, hogy az étel két fő komponenst mindenképpen tartalmaz: a csirke tikkát (némi eltéréssel a fűszerezésben, ami a tikkát alkotja) és egy krémes paradicsomos masalát (szintén a regionálisan előnyben részesített fűszerekkel). Másodszor pedig természetesen mindenki elismeri, hogy ez ma az indiai konyha kínálatában egy világszerte elterjedt favorit.

Politika és a csirke tikka masala

A csirke tikka masala politikai történettel is rendelkezik, miután 2001-ben Robin Cook „igazi brit nemzeti ételnek” nyilvánította. Sokan egyetértettek a megállapítással, mivel ez az egyik legkedveltebb étel az Egyesült Királyságban. Ezt követően 2009-ben egy brit parlamenti képviselő, Mohammad Sarwar Glasgow támogatását kérte abban, hogy kampánya segítségével tisztázza a csirke tikka masala eredetének rejtélyét. A parlament azonban nem vette komolyan a kérését.

A hírnév átka

Népszerűsége miatt sok étterem  elkezdett kísérletezni az étel alternatíváival, így születtek olyan kreációk, mint a tenger gyümölcsei, vagy marhahús tikka masala, de az sem példanélküli, hogy közkedvelt zöldségek is kerülnek a curry-be.

Eredetileg a csont nélküli apróra vágott csirke darabokat joghurtban és különböző indiai fűszerekben pácolják sütés előtt, amit tradicionálisan tandoori sütőben végeznek. A mártás, azaz a masala általában paradicsom pürét, kókuszkrémet és a megfelelő fűszereket tartalmazza. Az étel színesítésére pedig néhány szakács kurkumát használ. A végeredmény így egy enyhén pikáns, igazán szaftos étel.

Vajas csirke vagy csirke tikka masala

A vajas csirke mellett valószínűleg a legismertebb indiai étel a Földön csirke tikka masala, azonban nem is olyan könnyű őket valójában megkülönböztetni. Feltűnően hasonló narancssárga árnyalattal rendelkezik ez a két curry. Ezenkívül pedig mindkettőt számtalan regionális változatban készítik, ami megnehezíti a különbségek megállapítását.

A vajas csirke-ahogy a neve is sugallja-vajban gazdag. Ebből az összetevőből bőven adnak hozzá, hogy krémesebb legyen a paradicsomszósz. Emellett a vaj bizonyos édességet is kölcsönöz az ételnek. Ehhez viszonyítva a csirke tikka masala egy fűszeresebb változat, árnyaltabb ízeket hordoz. A vajas csirke eredete emellett messze nem vitatott. Általánosan elismert, hogy Kundan Lal, a New Delhiben található híres étterem tulajdonosának kreativitását dicséri. Kundan rájött, hogy sok tandoori csirke kárba vész az éttermében, mert végül túl szárazra sülnek. Erre a problémára találta ki curry-alapú vajas mártás receptjét.

Hirdetés

Források: 1, 2

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram