Hirdetés
Hirdetés

Túl a boron: a borecet dicsérete

SZERZŐ: diningguide
2018. április 24.

Korábban már írtunk arról, hogy a borecet méltatlanul mellőzött alapanyag a magyar konyhákban. Azóta a helyzet talán javult, azonban még mindig van mit népszerűsödnie ennek a különleges összetevőnek. Összegyűjtöttük hát jótékony hatásait, és mutatunk egy helyet, ahol – kis túlzással persze – komolyabban veszik, mint magát a bort.

Hirdetés

Foto: Instagram/subidasirk


Az eljárás úgy megy végbe, hogy levagdossák a szőlő szárait, és ami marad, az megy is az ecetműhelybe, mégpedig kisebb méretű kádakba, ahol megtörténik az alkoholos erjesztés. Mindez néhány napot vesz igénybe. Amikor ez megvan, megkapja az "anyaecetet", ami beindítja az ecetsavas erjesztést. Ezután minden spontán megy végbe, és körülbelül egy teljes évet vesz igénybe, hogy az alkohol ecetsavvá váljon.

Épp ezért vallja a Sirk család a borecetjéről, hogy az nem borból, hanem szőlőből készül.

Minden évben, néhány héttel a szüret előtt, fogják ezeket a majdnem kész eceteket, és hordóba töltik őket, amelyekben már alapból áll az ecet egy ideje. Innentől eltelik három-négy év, ami alatt az ecet "összeáll", és az íze is tökéletesedik. Így nyeri el végleges formáját, és kerül palackba, mindenféle adalékanyag nélkül.
Nagy műgonddal előállított borecetért persze nem kell feltétlen külföldre mennünk, itthon is egyre népszerűbbek az elsősorban tokaji kedvencekből előállított borecetek.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram