Hirdetés
Hirdetés

Tudta, hogy ki volt Anthony Bourdain legnagyobb múzsája?

SZERZŐ: DiningGuide
2020. január 28.
A sokat emlegetett panel úgy szól, hogy minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll. Mint minden általánosítás, ez is sok helyen sántít, az azonban igaz, hogy a sikereink komoly részét köszönhetjük azoknak az embereknek, akik inspirálnak, mintául szolgálnak, támogatnak vagy egyszerűen csak megadják a kezdő rúgást, hogy legyen bátorságunk azt csinálni, amiben igazán tehetségesek vagyunk. Nemrég érkezett a hír, hogy Anthony Bourdain édesanyját, a 85 éves Gladys Bourdaint egy bronxi idősotthonban érte a halál. 
Hirdetés

A genetikával foglalkozók szerint bizonyos tulajdonságaink minimum húsz, de legfelejebb nyolcvan százalékát örökül kapjuk. A szórás azért ekkora, mert attól függően, milyen karaktervonást vizsgálnak épp, a hozott és szerzett tulajdonságaink egyedi aránya és együttes hatása alakítja jellemünket és sorsunkat. Bourdain egyszeri jelenség volt, de ha a családi mintázatot közelebbről szemügyre vesszük, kirajzolódik, mennyire erős hatást gyakorolt rá édesanyja.

Gladys Bourdain volt ugyanis, aki séfként dolgozó fiát rávette, hogy írjon egy újságcikket a tapasztalatairól. És ezzel az újságcikkel kezdődött minden. Gladys segítette fiát annak új identitását, a kulináris történetmesélőt megteremteni. 

Hirdetés

Gladys Bourdain a The New York Times munkatársa volt közel 25 évig, a szerkesztőségből ment nyugdíjba. Kulturális és gasztronómiai témájú cikkeket is írt a lapnak, ráadásul kérlelhetetlenül irtotta a nyelvtani-nyelvhelyességi hibákat. Fontosnak tartotta fiait megismertetni a világ ízeivel. Személyesen is találkozott az akkor Dél-Franciaországban élő Julia Childdal, a személlyel, aki visszasegítette a konyhába az amerikai háziasszonyokat.

Anthony a New York-i séfek nem túl kiegyensúlyozott életét élte, amikor a kilencvenes évek végén megírta pimasz és leleplező cikkét az éttermek konyháinak azon titkairól, melyekről addig senki sem beszélt szívesen. Gladys ismerte a Times riporterét, Esther Feint, aki annak a David Remnicknek volt a felesége, akit épp frissen neveztek ki a The New Yorker szerkesztőségének élére. Eljuttatta hozzájuk a fia írását, azt hangsúlyozva, hogy mint kolléga, és nem mint anya ajánlja a figyelmükbe. A The New Yorker megjelentette Don't Eat Before Reading This címmel. Olyan sikert aratott, hogy pár nap múlva már könyvszerződéssel keresték meg Bourdaint. Innentől egyenes vonalon haladt az úton, és vált azzá, akit mi is megismerhettünk. 

2018-ban, 61 évesen ment el. Édesanyja a fia nevét a csuklójára varratta. Ez volt az édesanya egyetlen tetoválása...

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram