Hirdetés
Hirdetés

Tudta, hogy egy magyar börtönben gyártott tésztákból még Angliába is jut?

2020. június 4.
Ha azt mondjuk, hogy egy alföldi tésztaüzemben heti közel 10 tonna száraztészta készül, köztük cérnametélt, eperkocka, eperszalag és spagetti, legkedveltebb a tarhonya és a szarvacska, és nagy a kereslet a kézzel készített, 8 tojásos házi jellegű lebbencstészta iránt, senkiben nem okozunk feszengést. Ha hozzátesszük, hogy a tésztagyár dolgozói elítélt rabok, az máris eltérő reakciókat szül az emberekben.
Hirdetés

Rengeteg előítélet, düh és félelem övezi az állami büntetés-végrehajtás által fogvatartottak megítélését, akiket szokás a társadalom eltartottjaiként is emlegetni. A kép közel sem ilyen fekete-fehér, a rabok minél szélesebb körű foglalkoztatása ugyanis a kormányprogram része.

2018-as adat szerint az országosan fogvatartott mintegy 18 ezer embernek kb. a fele végez rendszeres munkát, és állami célkitűzés minél többük foglalkoztatása. Egy olyan mintaüzemet találhatunk az Alföldön, ahol

Hirdetés
közel három éve működik tésztagyár – rabok alkalmazásával. Az általuk készített száraztésztákkal látják el az összes hazai börtön étkeztetését, és a jó minőségű termékekből már Angliába is szállítanak.

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet a Dunaföldvár - Kiskunsági Nemzeti Park - Kiskőrös háromszögben fekszik, és immár közel 140 éves múltra tekint vissza. Maga a nagymajori tésztaüzem az intézet területén belül található, az itt fogvatartottak munkáltatását pedig egy külön erre a célra létrehozott mezőgazdasági és kereskedelmi kft. biztosítja.

A BV, vagyis a Büntetés-végrehajtási Szervezet adott tájékoztatást a tésztagyár sikeréről: "A tésztaüzemben jelenleg 26 fogvatartott dolgozik, ők készítik azokat a három tojásos tönkölylisztből készült tésztakülönlegességeket, amelyekből most több mint 3 tonna került a szigetországba. A kiváló minőségű tészták előállításához alapanyagként jó minőségű magyar gabonát és tojást használnak az elítéltek, előbbiből naponta közel két tonnát, utóbbiból pedig 7 ezer kilogrammot. A tésztaüzem a nagyobb tésztagyártással foglalkozó cégektől eltérően a sok kézimunka erőt igénylő tésztafélék előállítására is képes, így új termékként a közelmúltban az angol megrendelő számára készülő tönkölybúzaliszt alapú kóser tészta is felkerülhetett a gyártott termékek közé."

A büntetés-végrehajtás gazdasági szervezeteit 26 évvel ezelőtt, a fogvatartottak foglalkoztatására hozták létre. "Működésük megteremtette a börtönök önellátásának alapjait. A börtön kft.-k tevékenységi köre sokrétű, három mezőgazdasági jellegű és nyolc ipari gazdasági társaság tartozik a büntetés-végrehajtáshoz. A börtöncégek – fogvatartotti munkaerő bevonásával – saját gabonát, gyümölcsöt, zöldséget termesztenek, baromfit nevelnek, de széles a skála az elítéltek munkavégzésével előállított ipari termékek palettáján is, hiszen a fegyencek a bakancstól az irodabútoron át az egyenruháig számtalan terméket állítanak elő" – tudható meg a BV-től.

Hirdetés

A közösség számára előállított érték a saját értékünk és társadalmi hasznosságunk tudatát építi. A rabok foglalkoztatásának állami törekvése celebritást is kitermelt itthon Ambrus Attila, avagy a Viszkis rabló személyében, aki tanulmányi végzettségekkel (érettségivel, angoltudással) és egy új szakma birtokában (kerámiakészítőként) szabadult 12 éves fegyházbüntetése után.

Forrás.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram