Hirdetés

Feltűnt önöknek, hogy egyre többen tartják magukat távol a húsfogyasztástól? Egy kutatás szerint nemhogy nőtt volna a húsfogyasztás, hanem a világ össznépességének hetven százaléka a korábbiakhoz képest kevesebb húst eszik.

Hirdetés

Feltesszük, hogy ezt az utat sokan nem önszántukból választják a földgolyó boldogtalanabbik felén, ám a bőség fejlett országaiban is megfigyelhető az új jelenség: a flexitariánus táplálkozás.

A kifejezés a flexibilis (rugalmas) és a vegetáriánus szavak összevonásából született, ami első hallásra nem tűnik túl logikusnak: hiszen vagy eszik valaki húst, vagy nem, és ezt elég könnyen el lehet szerintünk dönteni.

Ám úgy tűnik, a húsevés terén is elérkezett a 3. nem ideje.

A flexitariánusok nem utasítják el a húsok fogyasztását, de a legfőbb alapokat nekik a növényi táplálékok biztosítják. Az okok összetettek, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás mellett a környezeti károk mérséklése és lelkiismereti kérdések is szerepet játszanak. Szóval már neve is van azoknak, akiket a megrögzött húsevők legelésző nyulaknak tartanak, a vegák pedig húsevő barbárnak.

Y-diéta

Az új irányzat leglelkesebb követői az ezredforduló környékén született Y-generáció, de hírességek, sportolók, sőt egész cégek, mint a Google vagy akkora országok, mint Kína is beálltak ebbe a sorba. A digitális nemzedék szlogenje a húsmentes hétfő, amit hallottunk már Paul McCartney-től és Jamie Olivertől is. Könnyű lenne azt gondolni, hogy ez valami új, divatos irányzat, ami együtt született az egészségmániával és a Föld megóvásának gondolatával, de persze nem ők találták ki a kanálban a mélyedést: már vagy száz éve ismert a (legalább) heti egy húsmentes napot beiktató mozgalom jelszava.

Megfelelő magyarázat kérdése

A húsmentes mozgalmak sajnos egybeestek az ínség idejével korábban, amikor a tevékeny és munkaképes férfiak a fronton tartózkodtak, és nem az aratással vagy a tehenek egyik legelőről másikra terelésével voltak elfoglalva. Az Egyesült Államokban, mint sok mást, az élelmiszerhiányt is egyedi módon közelítették meg: mikor egy egész nemzet volt kénytelen visszafogni magát az asztal mellett, igyekeztek ebből a nem túl előnyös helyzetből is kihozni a legjobbat: az első világháború alatt a kormány Húsmentes és Búzamentes Hétfőket hirdetett plakátokon, szórólapokon, előadásaiban.

Az amerikai családok hetven százaléka követte a kormánypropagandát, hogy a háborúban résztvevők számára spóroljanak a hasukon. A szlogen telitalálat volt: egyszerű, könnyen megjegyezhető, könnyen követhető, és ami a lényeg: egyfajta rendszert építő, keretet adó. Aki igazán szerette a hazáját, az patrióta kötelességből boldogan és büszkén iktatta be a hús- és búzahagyó hétfőt.

Az okok változtak, de a húsmentes hétfő tartja magát. A flexitariánus mozgalom nem csak az egészség megőrzése miatt népszerű, de a globális felmelegedés problémájára is érzékenyen reagál. Ráadásul könnyebb betartani, ha valaki arra gondol, hogy a hétindító napon még sok más, hasonló gondolkodású ember is hasonlóan cselekszik.

Olvassa el a témába vágó cikkünket is!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS