Hirdetés
Hirdetés

Törökméz – másmilyen luxus a Rózsadombon

SZERZŐ: DiningGuide
2016. október 27.
Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni. Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide […]
Hirdetés

Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni.
Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója reggelizőhelyeket tesztelnek. Előbbi elsősorban a hely hangulatát, atmoszféráját és stílusát, utóbbi az ételek minőségét veszi górcső alá. Most ismét Budán néztek meg egy nagyon jó helyet.
Schiffer Miklós:
A Rózsadomb hallatán a luxus, a finom élet, a kiválasztottság jut eszünkbe. Ezek az utcák már a húszas és harmincas években is az elit kedvelt lakcímei voltak, a környék presztízse még a szocialista évtizedek alatt is magmaradt. A ma is üzletemberek és diplomaták által kedvelt kerületnek egy apró, kopott szegletében, a Margithídról a dombra vezető Margit utca és a patinás, meredek Apostol utca sarkának apró épületében és annak parányi udvarán ( ami most, ősszel már fedett terasz ) bújik meg egy olyan budai kis kávézó, amely már ötletes névválasztása miatt is megérdemli a figyelmet. A Törökméz egyszerűségében a két hete bemutatott Fekete puritanizmusával rokon, itt is kerültek minden dizájn elemet, kitalált részletet vagy díszítést. A Törökméz minden, ami nem luxus, ehelyett egy otthonos, barátságos, családias hely, ahol jól el lehet lenni. A kávézót egy méretes pult, a tiszteletreméltó kávégép és hűtőpult uralja, ahonnan sajtokat és felvágottakat is válogathatunk a friss kenyerek mellé. Az étlap jól áttekinthető, gazdag választékban kínál tojásételeket, szendvicseket és láss csodát, salátákat is, melyek fantáziadús választékban csak ritkán fellelhetőek. Itt reggel nyolctól este tízig egész nap felszolgálnak reggelit, így a későn vagy este kelőknek is tökéletes hely a „napkezdethez”. Engem a hely természetessége, a minőségi alapanyagok, a fantáziadús ételek, valamint a felszolgálás kedvességgé és figyelmessége meggyőzött arról, hogy érdemes ide többször is ellátogatni. A parkolás nehézsége miatt az autóval érkezőnek sajnos komoly türelemre lesz szüksége, míg a finom falatokhoz juthat, aki pedig vasárnapi reggelire vágyik, ne induljon el, a Törökméz ilyenkor zárva tart.


Herczeg Zoltán:
Tükörtojás lazaccal
ez tulajdonképpen a klasszikusnak mondható lazacos egg benediktet idéző reggeli étel fantáziadús megoldása. Hajszálvékony, pirított, teljesőrlésű kenyérszeletekre helyezett jó minőségű füstölt lazac, rátálalt tükörtojással, hollandi mártást idéző dresszinggel és friss kaporral. Mindez szépen összeálllítva, minden a helyén, az ízek szépen, elegánsan egymáshoz igazítva. Könnyeden, frissen, igazán finoman és abbahagyhatatlanul…
img_8689
A croissant és reggeli édes sütemények
A croissant vajasan, könnyedén, szépen sütve érkezik, a hozzá kínált házi baracklekvár, mint a nagymamámé. Talán csak (itthon szinte mindenhol ez tapasztalható) a vaj hideg hőmérsékletével kötözködnék, de idővel ez is megoldódott, szépen felengedett…
img_8683
Az édes sütemények közül a helyszínen sütött áfonyás, karamellás és csokoládés masnikat kóstoltuk (a nagynevű francia Bridor gyártó, prémium termékei). Igazán finomak, a magyar péksütemény piacon szinte egyedülálló, kiemelkedő minőségben hozzák a tőlük elvárhatókat. A vajtól szépen karamellizáltak, a töltelékek alatt finoman meghúzódó vaníliás krémtől szaftosak, könnyedek és izgalmasak.

Bundás kenyér
A megszokottól eltérően, tényleg szinte zsiradék hozzáadása nélkül sütve, nagyon krémesen, lágyan kapjuk. Hozzá fokhagymás és “magyaros” (lágyan paprikás) ízesítésű tejfölt kínálnak, amely nagyon jól passzol a finom, légies tojásos kenyérhez.
img_8687
Milánói szalámis, sajtos szendvics
A magvas szendvicskenyér egy kicsit magasabb nedvességtartalommal, kézműves minőségű Milano szalámival és az édeskés fanyar ízű érlelt comte sajttal összeállítva érkezik. Nagyon jó, klasszikus szalámis sajtos szendvics, nekem talán a szendvicskenyér lehetne “franciásabb” baguette, ropogós héjjal, de így is nagyon rendben van.
Kacsamáj mousse almával és gyümölcsmustárral
A már megismert szendvics kenyér, kifejezően mély ízű, édeskés tónusú kacsamáj terrinnel, vékonyra szeletelt almával és izgalmas édes-savanyú gyümölcs mustárral. Jól összerakott “ellenálhatatlan” szendvics, remekül hangolva… semmit sem hagytunk meg belőle.
img_8691
Összességében elmondhatjuk, hogy a felhasznált alapanyagok, a sajtok, felvágottak, kenyerek, pékáruk választéka minőségorientált és kiemelkedő. A kávé a klasszikus olasz magasminőséget idézi. Minden alapanyag, termék látható, kóstolható és megvásárolható, a kiszolgálás barátságos, kedves és törekvő. A délelőtt szinte telt házzal működő Törökmézben a vendégek láthatóan otthonosan érezték magukat… mi is nagyon szerettük.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram