Hirdetés
Hirdetés

Tudta, hogy a topséf segélycsapata etette a koronavírus-karanténban ragadt hajóutasokat?

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2020. február 21.
José Andrés csapata a világban tett eddigi erőfeszítéseiket is überelte most.
Hirdetés

Van egy bizonyos szint, amikor az ember már elérte a legfőbb céljait, beteljesítette vágyait, felkapaszkodott a Maslow-piramis meredek oldalán, és mindene megvan, amiről kiskamaszként ábrándozott. Ilyenkor a jó szellemű embereknél következésképpen megjelenik az igény, hogy valami olyasmit csináljanak, amiből nekik már közvetlen hasznuk nincsen, de a világ egy kicsit jobb hely lesz általa. Magyarul: visszaadják, amit kaptak az élettől. Még egyszerűbben: ezt nevezik hálának. 

José Andrés szerepelt már mindenféle formában az oldalainkon: kóstoltuk food truckja, a Pepe kínálatát Washington D.C.-ben, interjúztunk egyik kedvenc séfjével, Karla Hoyos-szal, és a pazar The Bazaar étteremvezetőjével Miami Beach-en (és bevalljuk, itt is kóstoltunk). Hírt adtunk arról, hogy ünnepelte barátja, Anthony Bourdain életét az elhunyta után. De a legtöbbet mégis a kiterjedt karitatív tevékenységéről szóltunk. 

Úgy tűnik, José Andrés alapítványa, a World Central Kitchen komolyan veszi a dolgát, és ahol krízis van a világban, ott valóban igyekszik a lehetőségeihez mérten segíteni. Ehhez Andrés ismertségét és kapcsolatrendszerét használja fel – no meg az évtizedek alatt felépített tudását. Elképesztő szervezői-vezetői készségeit és az adományokat, melyeket a megfelelő helyekre juttatnak el nagy hatékonysággal. Így a World Central Kitchen (továbbiakban WCK) stábja megjelent Jokohama kikötőjében, ahonnan a Diamond Princess utasait látták el friss élelemmel. 

Magyarország legelszigeteltebb tanyáján is hallhatták már valószínűleg a Diamond Princess luxus-óceánjáró esetét. A hajót karantén alá helyezték a japán partok mellett, miután kiderült, hogy az utasai között volt koronavírus-fertőzött. Mindenkiből félelmet és egyben együttérzést válthatott ki a hír. 

Aki utazott már hasonló hajón, az tudja, hogy az úszó szállodán szinte szünet nélkül etetik a kedves utasokat. A büféétterem akkora, hogy csak harmadjára találjuk meg a kijáratot, és még az utazás sokadik napján is fedezünk fel új sarkokat benne – és szinte éjjel-nappal, reggel fél hattól este tízig ontja magából a változatos fogásokat.

Hirdetés

A Diamond Princessen működik a híres Los Angeles-i séf, Curtis Stone egyetlen hajós étterme, Norman Love csokibárja, de van itt elegáns, ültetett étterem a kapitányi vacsorákhoz, szusi- és olasz étterem, pizzéria, chef's table, steakhouse, grillbüfé, snackbár, cukrászda... A 2670 vendég kényelméről 1100 fős személyzet gondoskodik. A vendéglátás a színfalak mögött – mint minden a hajón – a végletekig leszabályozott és katonás rendű, az alapanyag-beszerzéstől a hulladékkezelésig. Igen ám, de mi történik, ha felborul a rend, és a hajó kéthetes karanténba kerül? Ki (és hogyan) eteti a révészt? 

Kép forrása: www.wck.org

Ilyenkor ott terem José Andrés – vagy jelen esetben megbízott helytartója, Sam Bloch –, és megszervezi, hogy napi három fogást el tudjanak készíteni a több ezer szerencsétlenül járt, várakozó utasnak, és biztonságos módon le is tudják ezeket szállítani. Nem csak néhány önkéntes, pár zsák rizs és jó nagy kondérok szükségesek ehhez, gondoljunk csak bele!

Magas szinten folyó tárgyalások, biztosított erőforrások, villámgyorsan és jól meghozott döntések, engedélyek, alapanyagok, logisztika, helyszín, energia, személyzet – és egészen biztosan kihagytunk a felsorolásból jó néhány kulcselemet még.

Egy dolgot ne feledjünk: a vírusveszélynek nem csak a nagyérdemű utasközönség, hanem a személyzet is ugyanúgy ki volt téve.

Akik nem tölthették a kabinjukba zárva, elszigetelten az idejüket. Végigdolgozták a karantént, ellátták a vendégeket. Vagyis a karanténen belül ők voltak a leginkább kitéve a fertőzésnek. José Andrés World Central Kitchenjének akciója elsődlegesen a rájuk nehezedő nyomást csökkentette, amit a hajó kapitánya utóbb külön megköszönt nekik.

Hirdetés

Természetesen a továbbiakban nem csak a hajón tartózkodók, hanem a WCK önkéntesei is megfigyelés alá kerülnek, ami újabb karanténban töltött heteket jelent majd. A WCK eddig természeti katasztrófák, migrációs krízisek helyszínein állta a sarat. A Diamond Princess esete minden eddigi akciójuktól eltérő volt. Ottlétük alatt sikerült a hajó konyhai személyzetét tehermentesíteni, és az utasoknak friss, meleg ételt juttatni – egyenesen a kabinjuk ajtaja elé helyezve. Videón is megörökítették az élelmezést

Forrásaink voltak: 1, 2

José Andrés emlékezetes Oscar-gála szereplése is megvan, ugye?

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram