Hirdetés
Hirdetés

Top levesbárok

SZERZŐ: DiningGuide
2015. május 24.
a TOP100 rovat
támogatója
Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. (Természetesen ennél jóval több, olyan kitűnő hely van, ahonnan el lehet vinni pohárban szuper leveseket, gondoljunk csak a nemrég nyílt Hokedlire vagy a Delibabára, de ezek elsősorban nem erre fókuszálnak. Ezért maradtak ki a listából.)
Hirdetés

Bors
A jobb éttermekben (és külföldön is) edződött tulajdonosi páros stílusteremtő, apró gasztrobárja a street food szcéna szívének számító 7. kerületben. Igény a folyamatos fejlődésre, olykor meghökkentésre, új ízkombinációk kipróbálására. Napi beszerezhető alapanyagcentrikusság. Szinte ugyanazt a levest kétszer nem készítik el az év 365 napján. A törzsközönség persze a nyitás óta táblán tart egy-két változatot, ilyen például a kókuszos-chilis édesburgonyaleves. Az egyik legfrissebb kedvencünk a thai húsgombócokkal kínált narancsos karottakrémleves és a mogyorós csokizselével készült bodzás túrókrémleves. Mindez 540 Ft-ért.

Kicsit kilóg a listából, de mivel leves van a középpontban, amit saját brandingelt szatyiban haza is lehet hurcibálni, ezért beválasztottuk a kedvenceink közé. Ráadásul előkelő helyre. Hogy is ne tettük volna, amikor tökéletesen összerakott, forró rament kapunk a pénzünkért. Ha tehetjük, helyben fogyasszuk. A Kazinczy utca a pörgésről szól, a Ramenkában le lehet csillapodni. Ez is értékelendő. (És ha már ott vagyunk, a Kis Parázst se hagyjuk ki. Kedvenc thai éttermünk a városban.)

Buda egyik legszerethetőbb levesezője, vinatege környezet, Szeress Mexikóban-feeling a Műegyetem mögött. A személyesség varázsa nagyon erőteljes. A filmes világból érkezett tulajdonospáros női tagja, az Instantmutter szerzője minden nap háromféle levest főz le, egy klasszikust, egy krémeset és egyet a bátrabbaknak. Nagyon jól eltalált fűszerezés. A 3 decis pohár - mint általában a listában szereplő bárokban - 450 forint, amihez hozzájön még a feltét (pl. reszelt sajt, pirított tökmag) ára (50 Ft).

LEVES. - fotó: Nagy Balázs

LEVES. - fotó: Nagy Balázs


LEVES.
Az első papírpoharas fecskék a fővárosban (mi több, az egész országban). „Hole in the wall.” Ötféle leves per nap, gyümölcsleves és csirkés mindig van, utóbbi a kelleténél kicsit többféle változatban is. Olykor a fantázianevet nem értjük, mert köszöntő viszonyban sincs a kínált étellel, de többnyire azért még mindig az egyik legkorrektebb minőség, korrekt árért. Mindig kígyózó sorok, egyetemista had az apró üzlet előtt.

Kissé indusztriál környezet, szabadon hagyott csövek a mennyezeten, máskor egy fiúöltöző jut róla eszünkbe. A bőséges hamburgerkínálat mellett naponta változó levesek. Friss, szezonális alapanyagok használata. Étlapon a klasszikusoktól kezdve (pl. bazsalikomos paradicsomleves, tárkonyos csirkeraguleves) cizelláltabb variációk (pl. rákleves). Kedvenceink a csicsókás parajkrémleves és a kakukkfüves almaleves. A vegákra is gondolnak.


Fragola
A franchise télen fagylalt helyet levest kínál. A Nagymező utcai basic egység hatfélét kanalaz. Slágerek közt a szicíliai paradicsomleves és a sütőtök krémleves. Sajnáljuk, hogy az előbbi nem friss paradicsomból fő. Széles levesbetét kínálat a pirított magvaktól, kenyérkockától kezdve a kolbászchipsszen, chilin át mazsoláig.

Csakúgy, mint a hamburgerfronton, a levesek terén is lassan felzárkózik Buda Pesthez. A 2013 februárjában nyitott levesező időközben tulajdonosváltáson esett át. Azóta mintha bátrabban nyúlnának a fűszerekhez és a kínálat is merészebb (olykor Bors-féle „elszállásokba” is belefutottunk, ami nem csoda, hiszen az egyik vezető korábban ott dolgozott), de mindez elsősorban az „otthonos” vonal mentén értelmezendő. Jó pont a leveses receptkönyv.

Soupway - fotó: Mecséri Lili

Soupway - fotó: Mecséri Lili


Souper Pasta
Forgalmas helyen, a Nyugatihoz közel nyitott tavaly télen. Tágasabb, mint a többi, kanapén elnyújtózva is ehetünk. Találó Christopher Morley-idézet a falon, még akkor is, ha elsősorban a pastásokhoz és nem a levesesekhez szól. Napi ajánlat, négyféle, színes felhozatal a gulyáslevestől a datolyás banánlevesig. A keleti irány a nyitás óta jelen van, de tavasz óta autentikusabbnak hat. Ízletes ötfűszeres kacsaleves.

A kezdetei bizonytalankodáshoz képest sokkal határozottabb kézzel nyúl a levesekhez az Október 6. utcai hely is. Ami tavaly még kissé unalmasnak látszott, az 2014-re bevállalósabb. Csakúgy, mint a levesbárok többségében, a választékban képviselteti magát a „magyarosabb” vonal, de a kötelező mediterrán sem maradhat el.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram