Hirdetés
Hirdetés

Top hamburgerezők 1500 Ft alatt

SZERZŐ: DiningGuide
2014. július 25.
a TOP100 rovat
támogatója
A Dining Guide étteremkalauz új kiadásában összegyűjtöttük Budapest legjobb street food helyeit. Most a hamburgerezők élvonalát mutatjuk be, főleg a mérsékeltebb árkategóriára fókuszálva.
Hirdetés

Amerre nézünk hamburgerező és csak hamburgerező. Hétfőn itt nyit egy, kedden ott. És az a durva, hogy szinte egyikbe sem lehet belekötni, csak ha nagyon keressük a kákán a csomót. "Nagyon nehéz volt összeállítani ezt a listát"-sirám most hatványozottan érvényes.  

Az egykori Atakám étterem tulajdonosa átkeresztelte a Tompa utcai Drink and Win Bárt, hogy jobban kifejezze a lényeget: Pesti Burger és Bár. A sportbárfeeling megmaradt, a plazmák sportcsatornákra kapcsolva, a falra klasszis focisták festve. Tökéletes minőségű, klasszikus, édes tésztás hamburgerzsömle, szerviz előtt mindkét oldalát pirítják és házi fokhagymás majonézzel is megkenik. A húspogácsa szintén kitűnő marhahúsból készül, nincs agyonsózva, borsozva, sőt. Rózsaszín középen, de nem nyers. Szaftos és kérges. A belevalók közül nyerő a koktélparadicsom és a hagymalekvár. Ár 1290-től 1690-ig.

Hirdetés

Amikor két dudás kerül egy csárdába, abból általában nem sok jó sül ki. Ebben az esetben nem ez történt. A Dining Guide-nál edződött Csanda Eszter és Susánszky Ádám, a hazai hamburgerkultúra legfontosabb alakja együtt tolják a nagyszerűen brandingelt, eddig főleg a Gozsduban parkoló, nyáron fesztiválokra guruló Zing szekerét. Azt a Zingét, ami az első igazi food truck kis hazánkban. Öt burger állandóan étlapon (kedvencünk a Guitar Hero névre keresztelt zing szószos, karamellizált hagymás, dupla húspogácsás, dupla cheddaros, baconös, barbecue-s, mustáros hamburger), de mi azért imádkozunk, hogy az időszakos Troll burger is kerüljön fel a fekete táblára. Szeptemberig a Budapest Parkban is nyomják, csak nem kocsiból

Bodega - fotó: Nagy Balázs

Bodega - fotó: Nagy Balázs


Bodega
Susánszky Ádámhoz hasonlóan Berke Ákos is az Újvilágig gyalogolt, hogy megtudja, mit is értenek a tengerentúlon igazi hamburgeren. Azt látta, hogy nincs ebben semmi különleges, csak nem kell laca-facázni. Harmonikusan fűszerezett, vaskos, de laza állagú marhahús, klasszikus amerikai, szezámmagos tetejű zsömle, paradicsom, hagyma, saláta és kész az alapburger. Az őszinteségre a tulajdonos és párja állandó jelenléte a garancia. Csak győzzük kivárni a sorunkat a Soroksári úti ipartelepen parkoló büfés kocsi előtt. Szinte minden napra esik egy burgeres nyitás, de a Bodega még mindig kult és ott van az élbolyban. Ja és még valami, toljunk egyszer ’borzasztó burgert’.

Balogh Dani és Schrankó Zsolt apait-anyait beleadnak, hogy a 7. kerületben dobogjon a főváros hamburgerszíve. Nem a dizájnra költöttek csilliárdokat, hanem választott ételeikre koncentrálnak. A karakteres ízű, médiumnál egy kicsit jobban átsütött, hátszínből készülő marhahúsra, a mi ízlésünknek a kelleténél szárazabb bucira vagy a gyömbérrel megbolondított lilakáposzta salátára. A W35-ben hanyagolják a ketchup-mustár kombót és helyette paradicsomlekvártól, na és egy majonéz alapú, nyolc összetevőből álló szósztól lesz maszatos a kéz. Merthogy tocsogni fogunk, ez egyszer biztos. De a hamburgereknél ez dicséret. Ár-érték arányban kiemelkedőt produkál a Wesselényi utca, nem mellesleg jó kis mexikói kajákat is kínáló W35.

Győztes húzásnak tűnik egyszerre két hullámot is meglovagolni: a hamburgert kézműves sörökkel leöblíteni. A Kertész utcai „melegedő” tulajdonosainak pont ez jutott eszébe, a sikerre nem is kellett sokat várni. Persze a koncepció nem lenne teljes, ha a marhahús nem lenne annyira tökéletes, mint amilyen, a ciabattinibe beletörne a fogunk és a zöldségeket nem gondos kezek válogatnák. Plusz jó pont, hogy a hambi mellé nem sült krumpli, hanem salátaválogatás jár.

Black Cab Burger - fotó: Nagy Balázs

Black Cab Burger - fotó: Nagy Balázs


Magic Burger
Soponyai Lilla és Regölyi Péter története nem ma kezdődött. Szentendrei úti bódéjukkal világítótoronyként hasítottak bele a budai űrbe. Akkor indultak, amikor még nem volt divat hamburgerezőt nyitni. Gyorsan zarándokhellyé váltak, kinőtték a kocsit és az addig is nagyszerű minőségen tovább csiszoltak. Fogták a sátorfájukat és a 11. kerületben költöztették a Magic Burger brandet, amely nem véletlenül vonz a facebookon több mint 22 ezer embert. Négyféle buci, kilencféle hús, 16 feltét lehetőség. Csak állunk és bámulunk – teletömött szájjal.

Korábban, ha a budai oldalra gondoltunk, hosszasan kellett gondolkoznunk, hogy valami épkézláb helyet ajánljunk. Ezek az idők elmúltak, egyre több étterem-büfé verseng a kegyeinkért. Már ugyan csak egy juliennre vágott burgonyahosszal, de még mindig a Varsányi Irén utcai családi vállalkozás viszi a prímet a delíriumos állapotunkban a Brazil című mozi díszleteire emlékeztető éttermével. Alap, hogy Zsuzsi, Kató és János kantinjából minden házilag készül – hamburgerből jelenleg nyolc variáció, a lazacostól kezdve a bárányoson át a csirke és vega burgerig.

Mondtuk, hogy Budán zajlik az élet. Fel is ülünk a 18-as villamosra és elzötyögünk a budafoki kocsiszínig, ahol a panelszürkeségben azonnal szemet szúr a „piros-kék valami”. Mi lehet? Nem cirkuszi sátor és nem egy lepukkant garázs, hanem a város egyik legjobb hamburgerezője. Értékeljük a bevállalós stílust, ezért csettintünk a tányéron kovászos ubi láttán és igazából a hamburgerekbe se nagyon tudunk belekötni. Figyelem, a csak nevében „fapados” változat már 600 forintért elvihető. A Big Daddy Burger Bár esetében ugyanazt a lelkesedést érezzük, mint a Bodegánál. A központtól ez is kiesik, de a felfedezés öröménél ugyebár nincs szebb.

Susánszky és Berke mesterekhez hasonlóan a Mester utcai burgerező agytrösztjének, Tóth Józsefnek is a kisujjában van a mesterség minden csínja-bínja. Az erőt hat év alatt, három kontinensen, 22 étteremben szipkázta magába. Ha lenne a szakmában Jedi mester…Messzire kalandoztunk. Szeretjük, hogy a Black Cabben az orrunk előtt mérik ki és formázzák a húst, és a vesefaggyú és a kreatív fűszerezés sem hiányzik. Autentikus hamburgert nyomnak a kezünkbe a „Fekete taxiból”. Sült krumpli tekintetében pedig még mindig az egyik legjobban muzsikáló hely.
 
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram