Hirdetés
Hirdetés

Top 8 extravagáns burger az USA-ból

SZERZŐ: DiningGuide
2015. május 25.
a TOP100 rovat
támogatója
A hamburger a világ (egyik) legnépszerűbb étele: megfizethető, tápláló, egyszerű és könnyen fogyasztható. Ahogy bekerült a csúcséttermek kínálatába, rögtön kiderült, hogy ezek egyike sem feltétlen igaz. A versenyt talán New York legendás étterme, a Serendipity 3 kezdte. Nem elégedtek meg impozáns vendéglistájukkal, amin Marilyn Monroe óta mindenki rajta van, aki számít. A hely több Guinness-rekordot is elért, jellemzően a legdrágább ételek kategóriájában. Az 1000 dolláros desszert után tavaly hamburgerrel állítottak be új világcsúcsot.
Hirdetés

DB Burger_fotó_E. Kheraj
Hubert Keller Las Vegasban, a Mandalay Bay éttermének konyháján hamar méltó választ adott a kihívásra: kobe marha húsából készíti a burgert, vastag szelet hízott kacsamájjal tetézi. Bőséggel megszórja Dél-Franciaországból származó fekete szarvasgombával és egy palack jóféle Chateau Petrust is csúsztat mellé A ceh itt 5000 dollár, így nem árt a jackpotot elvinni még vacsora előtt.
Le Burger Brasserie
Vegasban azért olcsóbban is tudnak tobzódni. Bagatell 777 dollárért kobe marha, friss maine-i homár, francia brie, prosciutto, százéves balzsamecet és hagymalekvár kerül a buciba a Paris Las Vegas kaszinó-hotelben. Igaz, itt csak egy rozé Dom Perignont adnak grátisz a menüben.
666 Food Truck
A harmadik legdrágább burgert New Yorkban egy teherautóból kinálják, bár nem akármilyet. A csúcsmodell 666 dollárért egy valódi bőségszaru. Hízott libamájjal kevert kobe húspogácsa, pezsgő gőzében olvasztott cheddar, homár, szarvasgomba, kaviár, hogy a Kopi Luwak kávéval készült szószt és a himalájai kősót ki ne feledjük.
Serendipity 3
A versenyben azóta kissé lejjebb csúszott, 295 dolláros áron kínált burger japán wagyu marha húsából készül, melyet fehér szarvasgombás, tízfűszeres vajjal itattak át és füstölt, csendes-óceáni sóval hintették. James Montgomery keze formálta somerseti cheddar, másfél évig barlangban érlelt fekete szarvasgomba és fürj-tükörtojás kerül rá. A zsemle tetejét is szarvasgombás fűszervajjal kenték, és egy blini koronázza, amin egy pötty crème fraiche és némi kaluga kaviár is díszeleg.

DB Burger - fotó: E. Kheraj

DB Burger - fotó: E. Kheraj


Wall Street Burger Shoppe
A 175 dolláros Richard Nouveau burger New Yorkban izmokkal és fuksszal próbál előre törni. Hatalmas szelet libamáj, 25 gramm fekete szarvasgomba, érlelt gruyere és bőkezűen szórt, valódi aranypehely kápráztatja el a gáláns vendéget. Lehet, hogy az elszálló aranyár vitte őket csődbe, vagy a Wall Streeten is visszafogottabb lett a vásárlóközönség, de a közelmúltban bezárt a hely.
DB Bistro
Daniel Boulud világhírű séf New York-i éttermében 120 dollárért vesztegetik a DB royal dupla szarvasgombás burgert. Vörösborban brezírozott, marhaoldalas-filéből készül. A húspogácsa közepében hízott libamájkocka rejtőzik. Tetején gyökérzöldségekből készült ragu. A szezonális nyári szarvasgombából a húsba és mellé is jócskán került.
Burger King
Egy londoni egység sajátos PR-akcióként 2008-ban készítette a szimplán „A Burger” nevű fogást. A 95 fontos szendvics iráni sáfrányos és szarvasgombás zsemléjébe (lángon sütött!) wagyu húspogácsát, fehér szarvasgombát, pata negra sonkaszeleteket, modenai balzsamecetet, himalájai rózsaszín kősót és madársalátát is tettek.
Four Seasons Jakarta
Indonézia egymillió rúpiás burgere átszámítva már húszezer forint körüli összegért a mienk lehet. A hús mellé itt is került némi libamáj, a gomba és koreai körte pedig errefelé valószínűleg elmaradhatatlan részei egy luxushotel szendvicsének.
Heston tökéletes burgere:
Ha extravaganciáról van szó, Heston Blumenthalt nem lehet utolérni. Hamburgerreceptje több oldalas, csak a hozzávalókat 46 sorban közli. A zsemlét, paradicsomszószt, sőt a fűszeres olvasztott sajtszeleteket is maga készíti. A teljes folyamat több napra nyúlik. Szokásától eltérően viszont sem folyékony nitrogént, sem olyan eszközöket nem ír elő, amiből csak az ő konyháján és a NASA laborjaiban van néhány kísérleti darab, így bárki belevághat a hamburger-tökéletesség kutatásába.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram