Hirdetés
Hirdetés

Top 10 reggeli

SZERZŐ: DiningGuide
2014. július 17.
a TOP100 rovat
támogatója
Szokták mondani, hogy egy jó reggeli megágyaz a napnak és nélküle nem is érdemes belekezdeni. Ha sikerül kikászálódnunk az ágyból (hát persze, hogy sikerül, hisz hív a munka) és nem mi dobnánk össze valamit, hova is menjünk?
Hirdetés

 

Kapunyitás 7.30 órától, érdemes sietni, a népszerűség „átka” a közelharc a helyért. Habár minden napszakban lehet mindent enni, reggel ebédelni, vacsoraidőben reggelizni. Lelkes tulajdonosok, „A” Zsoltok, oldják a hangulatot. Egy-egy – valóban – kézműves hazai termékért a világ végéig is elmennek, majd polcra teszik. Napi ajánlatok. Kiadós reggeli a hagymás-kolbászos rántottától kezdve a tökéletesség határát súroló meleg bagetteken (kedvencünk: a tonhalkrémes, borjúsültes, zöld spárgás), bageleken át a virslikig. Komoly italkínálat. Bónusz: Budán lényegében még egy szendzsó az egyik Zsolttól (Soltész), csak azt Kolosy Ébresztőnek hívják. Megosztott első hely.

Frappáns helyszínválasztás, szinte műértő gonddal összeválogatott portékák. Nem csak a környék, de az egyik tulajdonos révén a hazai gasztroszíntér motorja. Ennek megfelelően szinte mindenki ismer mindenkit, keménymag, nagy törzsközönség. Nyitás reggel 8 órakor. Akár francia croissant-t, bécsi virslit, ham&eggset, angol reggelit vagy sok-sok friss rukkolával teletömött porchettás szendvicset választanánk, jól járunk. Nincs rossz döntés. Nemesvölgyi Attiláék az eddig is erőteljes kávéfelhozatalt tovább erősítették.

100 éves hagyománnyal rendelkező, figyelemre méltó enteriőrrel megtervezett, tavasszal és nyáron kiülős krisztinavárosi étterem, bisztró, kávéház, koktélbár. És reggeliző. Az Eggs Benedict már-már szállóige a városban, okkal. Saját pékség, mestermunkák, kiemelkedő burgonyás kenyér. A konyhán viszonylag gyakori séfváltás, jelenleg az ország egyik legjobbja, Palotai Csaba felügyeli a csapatot. A Michelin nemrég Bib Gourmand-nal minősítette. Figyelem, már a kora hajnali órákban, 7–fél 8 között szék után kell vadászni.

Hirdetés

Ha most lenne pékségtoplistánk, ott is az élbolyban végezne, de a Jacques Liszt kvázi reggelizőként is az elsők között. Az egykori bankos jogász péksége topéttermek beszállítója. A klasszikus quiche lorraine tésztája könnyű, benne jó minőségű füstölt bacon, comté sajt és konfitált hagyma. A kakaós csiga megint csak a legjobbak között a városban, de csokis tarttal is érdemes kezdeni a napot. Sok olasz pékáru is. Hajnalok hajnalán kelőknek örömteli hír: 6 órakor lehet lenyomni a kilincset az Apáczai Csere János utca 7. szám alatt.

a table! boulangerie - patisserie - fotó: Határ Péter

a table! boulangerie - patisserie - fotó: Határ Péter


Á Table

Először megnyílt a Retek utcai, majd az Arany János utcai, és már követni sem tudtuk. (A Wesselényiben és a Böszörményi úton is van vár.) Az eredeti francia alapanyagok jelentik a garanciát arra, hogy a provence-i kenyér, a ciabatták, a baguette-ek, a quiche-ek, a croissant-ok (sláger a mandulás), a klasszik croque monsieur olyanok lesznek, amilyeneknek lenniük kell. Házias ízű lekvárok, vajak, sajtok, sonkák, saláták és sütemények a pultban. Reggel 7 órakor már tudunk menni.

Visszafogott elegancia, luxus a Királyhágó tér és a Németvölgyi út találkozásánál, a budai dombok tövében. Minden olyan idilli. Polgári reggelik igézete a reggel 8 órától nyitva tartó termekben, teraszon, piknikre lehetőség a kertben. A házban működik a Brót, Budapest favorit pékségeinek egyike. Levegős, de tartalmas tönkölykenyér (Ardennere), kedvencünk a sárgarépás magos változat. Viszonylag újdonságnak számítanak a paleo pékáruk. A gazdag szendvics- és quiche-kínálat mellett mód van áfonyás pezsgővel, lazaccal és kecskesajttal indítani a napot.

A kávézóval kombinált delikát műfaj egyik első zászlóvivője, ma már ez nem számít különlegességnek. Az viszont annál inkább, hogy a Batthyány térhez közeli helyen a színvonalból nem adtak alább. Barátságos környezet, helyben sütött választék. Egyszer karamellizált hagymás bagelt, egy más alkalommal tortillatekercseket próbáltunk. Isteni brownie-k és sajttorta. Jó minőség, megbízható alapanyagok.

Hirdetés

Reggeliztetés szempontjából szerencsés környék, az egyetem közelsége jót tesz a forgalomnak és magas nívóra ösztönöz. Amiket feltétlenül javaslunk kipróbálásra: hatalmas adag, kiváló bundás kenyér salátával, illetve amerikai palacsinta vajjal és juharsziruppal. Ahogy a kávékhoz hozzáállnak, az is példamutató. Nyitás becsöngetéskor, 8 órakor.

Villa Bagatelle - facebook.com/VillaBagatelleBudapest

Villa Bagatelle - facebook.com/VillaBagatelleBudapest


Gerlóczy

Forgalommentes övezet, nagy terasz, öreg szilfa véd a napsütéstől, nyugalmat árasztó belső tér, galéria, a kávéház fölött hotelszobák. Párizs a pesti belvárosban. A magyaros omlettre egy szavunk nem lehet, és ugyanez a helyezet a croissant-nal. Stabil pont, de talán a korrekt jelző fejezi ki leginkább az igazságot. A hangulat viszont – majdnem – mindenért kárpótol. Akár már reggel 7 órától.

Dunára néző, otthonos kávézó, reggeliző. Nagy ablakfelületek, mindig fényes, gyereksarok. Előfordul, hogy a sok vendéggel meggyűlik a baja a személyzetnek. Ilyenkor hosszas várakozás. A névadó olasz szendvicseken kívül a szokásos reggelifelhozatal: müzlik, saláták, bagettek, rántotta, tejfölös bundás kenyér. Talán az utóbbi a legjobban sikerült
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram