Hirdetés
Hirdetés

Top 10 pizza

SZERZŐ: DiningGuide
2014. június 26.
a TOP100 rovat
támogatója
A Dining Guide étteremkalauz új kiadásában összegyűjtöttük Budapest legjobb street food helyeit. Ezúttal azokat a trattoriákat és pizzériákat mutatjuk be, ahol autentikus olasz hozzávalókkal és receptekkel dolgoznak.
Hirdetés

Fatüzeléses kemence? Hajszálvékony tészta? Valódi paradicsomos alap? Igazi mozzarella? Friss bazsalikom? Jó arányok? Helyben vagyunk. Ha ezek megvannak, akár jó pizzát is lapátolhatnak elénk. Az alábbi helyeken nem fogunk csalódni.

Gianni Annoni régóta dédelgetett mini Itáliájának zászlóshajó. Mindig nyüzsgés, gyakori telt ház, nagy törzsvendéggárda, celebspotting. Autentikus belső, a család apraja-nagyja nem feszeng, otthonos légkör, a hangulatoldásban az előzékeny és barátságos szerviz partner. Gazdag étlap, kisebb olvasmány, kommersznek semmiképp sem nevezhető fogások. 30-féle pizza fatüzelésű kemencéből kinyalábolva. Amiket kóstoltunk (az alap margherita, a szintén klasszik négysajtos és a cizelláltabb parmai sonkás desenzano), hibátlanok. (Az egyik legjobb szeletelt pizza is Giannihoz köthető: ez a Király utcai La Pizza di Mamma Sofia.)
Da Mario
2012 nyarán nyitott nagy lendülettel a Szabadság tér szomszédságában. Gyorsan az élvonalba verekedte magát. Lassan fél éve, hogy a korábbi triász két tagja otthagyta a Vécsey utcai éttermet, ami egyes fogások minőségén érződik. A pizzákon nem, ugyanaz a figyelem és törődés érződik. Jellegzetes fatüzelésű kemence a hátsó traktusban. Hajszálvékony, kifogástalan pizzák, első osztályú alapanyagokból. Kötelező kipróbálni – a legdrágább, de kuriózumnak számító – salsicciás-cukkiniset.

Hirdetés

„Lovarda” méretű, nyers téglás, ismét csak rusztikus berendezésű étterem a Dohány utcában. Fatüzelésű kemence és látványkonyha. Forgalmas, sok az olasz vendég. Bőséges pizzakínálat. A minőség az évek során mit sem változott, a kirendelt margherita tésztája ugyanúgy pár milliméter, mint egykor. Valódi paradicsom adja a szószt, valódi mozzarella, friss bazsalikom. Mindenből tökéletes arányban, nagy gonddal sütve. Nem lehet rajta fogást találni, akár mintha Olaszországban ennénk.

Da Mario - fotó: damario.hu

Da Mario - fotó: damario.h


Trattoria Toscana

Az oly sok helyen látott rusztikus berendezés köszön vissza a Duna-parti trattoriában. Ahogy a többi étteremben, itt is olasz szakács dolgozik Itáliából érkező alapanyagokkal. Jól ismert és exkluzívabb pizzák az étlapon. Vékony tészta, ropogós szél, a szósz friss paradicsomból, friss fűszerekkel. Luxuspizzák is, mint például az étterem nevére keresztelt változat (toszkán szalámi, grillezett paprika, paradicsomszósz, mozzarella), illetve a borókával füstölt speck sonkás, szarvasgombás, Grana Padanó-s, mozzarellás.

Kockás terítős trattoria a Rózsadombon. Nagy terasz, gyereksarok, játszótér. Fatüzelésű kemencébe lapátolják a pizzát. Alapkövetelmény a friss és jó alapanyagok, kipipálva. Ha a klasszikusoktól elrugaszkodnánk, javasoljuk a rusticót (paradicsom, mozzarella, bacon, calabriai szalámi, lila hagyma, koktélparadicsom, kecskesajt) és/vagy a Mamyt (paradicsom, mozzarella, padlizsán, parmai sonka, bivalymozzarella, parmezán) kipróbálásra.

A Váci utca Nagycsarnokhoz közeli végén, az egykori Nautilus étterem helyén üzemelő ristorante. Rusztikus belső itt is, mediterrán hangulat. Gyakori az olasz szó a vendégek részéről – jó előjel. A megszokott kerek forma helyett hosszúkás pizza, favágódeszkán kerül az asztalra. Kétféle méretben választható. Nápolyi pizza: tökéletes állagú tészta, natúr paradicsomszósz, jó feltétalapanyagok, megfelelő arányok. Ugyanez mondható el a bufalináról. A külföldiekre gondolva magyarosnak mondott választék is.

Hirdetés

Hasonlóan az Il Terzóhoz és a La Bottéhoz, a Hercegprímás utcai trattoria is vidékies miliőt teremt. Terasz is van. A pizza fatüzelésű kemencében sül, rálátni. A kirendelt variációk tésztájának a széle roppan, de nem száraz, közepe ruganyos, nem ázik át és törékeny. Kellő mennyiségű paradicsomszósz, gondosan válogatott feltétek, természetes ízek.

A budapesti kis földalatti megállóinak bordó-fehér téglájával kicsempézett, a szicíliai vidék pár közismert attribútumát felsorakoztató Andrássy úti trattoria. Az idő ezen a helyen sem fogott, lassan 10 éve az élvonalban. Elektromos kemencéből kitűnő pizzák. Tésztában és a feltétek minőségében a csúcskategóriához tartozik. A perem roppan, de nem törik, középen is szépen átsült, de nem száraz, átázás szóba sem jöhet.

fotó: flickr.com - Vujade762

fotó: flickr.com - Vujade762


Gian Mario

Cicomamentes kávézóként indult étterem a Bajcsyn. Kissé jellegtelen belső tér, apró terasz is. Étlapon pizzák is. A prémium kategóriás éttermekhez képest barátibb ár. Elektromos sütő. A karima roppan, de egy árnyalatnyival lehetne keményebb. A közepe megfelelő ízes szósszal megkenve. Nem kozmált oda és nem műanyag a mozzarella, jó alapanyagok. Szerethető.

Elsősorban a tésztájukról esik szó, pedig nagyszerű pizzákat adnak az Opera mögötti Prestóban. Más liga a többiekhez képest, de tésztájukra még így sem lehet panasz, ellenben a feltéteknél olykor kilóg a lóláb. Mindezek ellenére az egyik a legjobb street food jellegű pizzázóknak. Ár-érték arányban mindenképp. Ráadásul házhoz is szállít, gyorsan.
+1: Pizzica
A szeletelt pizzás mezőny új, és nagyon ígéretes versenyzője a Nagymező utcában nyílt Pizzica, ahol két testvér Paolo és Enrico De Bartolomeo, egy jóbarátjukkal, Stefano Melével valódi, autentikus pizzákat készít.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram