Hirdetés
Hirdetés

Top 10 különös street food

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2013. december 22.
a TOP100 rovat
támogatója
A street food vadhajtásai vagy csak kulturális különbségeink teszik a bizarr ételeket borzongatóvá? A titok nyitját érdemes Ázsiában keresni, egy tisztességes kantoni vagy észak-thai ugyanis mindent megeszik, ami mozog. Sok helyen eszükbe sem jut a népeknek, hogy egy ehető állat feldolgozása során bármit kidobjanak. Ez lehet, hogy furcsa, de hajótörés után egy lakatlan szigeten mi sem gondolkoznánk sokat ezen.
Hirdetés

A street food vadhajtásai vagy csak kulturális különbségeink teszik a bizarr ételeket borzongatóvá? A titok nyitját érdemes Ázsiában keresni, egy tisztességes kantoni vagy észak-thai ugyanis mindent megeszik, ami mozog. Sok helyen eszükbe sem jut a népeknek, hogy egy ehető állat feldolgozása során bármit kidobjanak. Ez lehet, hogy furcsa, de hajótörés után egy lakatlan szigeten mi sem gondolkoznánk sokat ezen.

A bizarr street food listáját és a bangkoki piacokról készült, idegborzoló felvételek sorát ez a kép nyitja. Bogarak pálcikán, selyemhernyó vájdlingban. Mindegy az már innentől, hogy szöcske, csíbor vagy kabóca, szép, rendezett sorokban felfűzve, olajban kisütve pózolnak öntudatlanul az elrettentő kajafotókhoz. Hozzáfűzzük, hogy ezeket kint sem eszi meg mindenki, nem szükséges feltétlenül megkóstolnunk, hogy kivívjuk a helyiek tiszteletét.

Hirdetés

Ez a Fülöp-szigeteki fogás nem való a gyenge idegzetűeknek. Valójában keménytojásról van szó és most jön a meglepetés: egy majdnem teljesen kifejlett csirke vagy kacsaembrió csücsül benne, szárnyastól-tollastól. Állítólag tengeri sóval illik asztalra adni. Nagyon-nagyon meggondolandó, mert a tojás feltörése után nehéz az étkezést és a boncolást egymástól megkülönböztetni.

Balut - fotó: flickr.com/shankar s.

Balut - fotó: flickr.com/shankar s.


Bűzös tofu

A tofuval önmagában semmi baj nincs, sok mindenhez használják, remek fehérjeforrás. De ha szagok képesek lennének ölni, akkor ezt az elsők közt lehetne bevetni. A Pálpusztai besírna szégyenében. Első látásra egészen gusztusosan néz ki, jár mellé szezámolaj, ecet és káposztasaláta – de csak az próbálja ki, akinek komoly gondok vannak a szaglóhámjával.

Szegény Csillag Patrikot, a lúzer rajzfilmszereplőt juttatja eszünkbe ez a kínai csemege. Kimondottan mutatós, állítólag nem is mérgező, de hogy miért választanánk ezt éppen a végtelen számú fogást felvonultató kínai street food kínálatból, az rejtély. Az egyik magyarázat a kalandvágy lehet.

Nem tudjuk, ki hogy van vele, de bennünk ébred egy kis tartózkodás, ha a tányérunka rápillantunk és az visszanéz ránk. Japánban vagy Kínában a tonhal hatalmas szeme ínyencfogás, Mongóliában pedig a vendégnek kijáró megtiszteltetés birkaszemet enni, melyet általában a vendéglátó maga távolít el és ad át teátrálisan ünnepélyes mozdulattal. Ciki visszautasítani, legyenek óvatosak a barátkozással!

Hirdetés

Szintén a keleti konyha megfejthetetlen és mindent feldolgozó hagyományaihoz tartoznak, a nyársra fűzött, “helmet”-nek nevezett, csőröstül-bőröstül pirosra sütött fejeket faszén felett forgatják, fűszeres páccal locsolgatják, de még így is nehéz elképzelni, hogy tulajdonképp mely része ehető?

fotó: flickr.com/Michael Sarver

fotó: flickr.com/Michael Sarver


Gyík, thai patkány. kígyó

Különös négylábúakban is erősek a thai és kambodzsai népkonyhák. A kígyó megkóstolható, bár általában nem teljesen hivatalosan. A kedves gyíkocskákat kiszárítva, pálcikára feszítve árulják, a patkányok pedig, messziről egészen jól néznek ki, sőt, kimondottan hívogatóak, látványosan pirosra-ropogósra sütve. Gyanútlanul odamegyünk, rákérdezünk, de még mielőtt az árus megadja a választ, magunk is rájövünk – ám nem akarunk hinni a szemünknek. Pedig igaz.
Zsigeri választás
A bél tőlünk sem idegen, főleg, ha kolbásztöltésről van szó, ám az ázsiai konyhákban isawnak nevezik és önálló fogásként, hajtűkanyarokban fűzik fapálcikákra és sütik meg faszénen. Isztambulban kokorec néven általános, népi kedvenc, ropogós kenyérbe töltve, oreganóval, paradicsommal összesütve. A pacal szintén nem nagy meglepetés, de az talán igen, hogy az USA-ban, Philadelphiában az Italian Market egyik szendvicsezője erre specializálódott.

Végre egy igazi, európai street food, mely gömbölyűre kerekíti a nyárspolgárok szemét. A hering nyers, éppen hogy nem él és ficánkol. Hollandiában büfékocsikban, piacokon papírtálcán árulják, apróra vágott vöröshagymával, savanyúsággal. A helyiek egyáltalán nem találják különösnek. Látványosan illik elfogyasztani, magasra emelve, fejet hátrahajtva, ásítást imitálva.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram