Olyankínai éttermeket és étkezdéket mutatunk, ahol nem Erős Pistát használnak chili gyanánt.
Milky Way
Sokáig a város legjobbja volt, majd 2012 telén bezárt. Több mint egy évet kellett várni, hogy a külcsínt tekintve kissé felturbózva újranyisson. Jó hír: a belbecs sem változott. A Monori utcán leparkolva is megközelíthetjük, de jó irányba haladunk, ha a Jegenye utca felől közelítünk, az udvaron át. Csodálatos belsőségek, kitűnő állagú füstölt pacal, ugyanez mondható el a kacsanyelvről is. A csípős sült padlizsán is a régi. Jó tanács: menjünk nagy társasággal, hogy amit csak tudunk, kipróbáljunk. Az étlap bírni fogja.
Ezersárkány

Momotaro Ramen
A névválasztás vita tárgya, lényeg a lényeg, elsősorban nem a japán, hanem főleg az észak-kínai konyha fogásai közül szemezget az V. kerületi kultétterem. Még mindig Nimród-feeling, vadászrelikviák, agancsok között eszünk. A névadó levesből többféle változat. Tiszta lé, kiváló tészta, friss zöldségek, a hússal vegyes tapasztalatok. Erősen ajánljuk még kipróbálásra a töltött tésztákat, palacsintákat.
Kilenc Sárkány
Az Ezersárkánynál letisztultabb belsővel „operáló”, több mint 15 éve működő étterem a Dózsa György út–István utca sarkán. A Jászberényi úti „testvérhez” hasonlóan zavarba ejtően széles választék, két étlap, autentikus ételek, illetve „magyarosított” fogások. Mondanunk sem kell, melyik a jó irány. Míg utóbbin a mapo tofu borsós, újhagymás, Erős Pistá-s, előbbin marhahúsos, chilis, szecsuáni borsos fűszerkeverékkel meghintett. A pekingi kacsa, ahogy a nagy könyvben meg van írva.
Wang mester
A névadó séf teljesen újrafazonírozta „birodalmát”, bezárta a Telepy utcai egységet, a Gizellait alapjaiban megváltoztatta. Dizájnban ég és föld a régihez képest. Belső kialakításban a lista legjobbja. A változás az étlapot (árakat) is érintette, de továbbra is több régió fogásait adja a Wang. Az előételekre még mindig nagyon ügyel a konyha. Az ízletes fafülegomba-saláta kedvenc volt, az is marad, a már klasszikusnak számító belsőségekkel (ökörszív, nyelv, pacal, zeller csípősen) ugyanez a helyzet. Az újdonságok között többek mellett a vízigesztenyés csirke zöldségekkel. Forralva kerül az asztalra.
Taiwan
Hodály méretű, kínai motívumokkal étterem az Albert Flórián úton, igazi komplexum sok különteremmel. Peking, Sanghaj ízei előtérben. Egyenletes jó színvonalú dim sumok, asztalunknál szeletelt pekingi kacsában – a Kilenc Sárkány mellett – a legjobb választás. Előételekből a belsőségekre hívjuk fel a figyelmet, a csavart disznófül tökéletes, jó alapanyag, az állaga telitalálat. Alapvetően korrekt kínálat.

Hong Kong (Monori Center)
A Monori üzletsor több zónára oszlik, a Hong Kongot a Jegenye utcában találjuk. Kínaiak itt is előnyben, de a képes étlap azért segít az eligazodásban. Ha nem is hozza a Milky Way minőségét, a batyuk, gombócok, tészták tekintetében felveszi a versenyt a legjobbal, a Momotaróval. Belsőségekben, tengeri fogásokban erős és a kissé „lenézett” desszertfronton is jól produkál.
Orient

Hong Kong (Béke út)
Kapuőrző oroszlánokon keresztül vezet az utunk a XIII. kerületi étterem belsejébe. A Taiwan „párétterme”. Szokásos díszítőelemek, paraván, sárkány. Magyarul és angolul is beszél a pincér. Több asztalon forgó feltét, a helyiségben kizárólag kínai vendégek. Jó előjel és az esetek többségében nem is kell csalódni. Látványkonyha. Az étlapot végignézni itt sem öt perc, déli specialitásokra fókuszál. A halas fogásokkal nem lehet mellényúlni, a pekingi kacsa kevésbé sikerült. Bosszantó, hogy olykor olajban tocsogó ételeket is kiad a konyha és az egyik tesztünk során nem bántak kesztyűs kézzel az édesítőszerekkel sem.
Mimóza
Népszerű hotpotozó a forgalmas Hungária körút–Mimóza utca sarkán. Étlap nincs, az étkezés lényege, hogy a kikért főzőlébe (lehet erősen is kérni!) mindenki saját maga dobálja bele a kiválasztott nyers ételeket, a shiitake gombától kezdve a kakasherén át a tésztagombócokig. Átlagolt költség.