Hirdetés
Hirdetés

A legjobb kínai éttermek Budapesten

SZERZŐ: DiningGuide
2014. július 4.
a TOP100 rovat
támogatója
A Dining Guide étteremkalauz új kiadásában összegyűjtöttük Budapest legjobb street food helyeit. Ezúttal azokat a kínai éttermeket és étkezdéket mutatjuk be, ahol nem Erős Pistát használnak chili gyanánt.
Hirdetés

Olyankínai éttermeket és étkezdéket mutatunk, ahol nem Erős Pistát használnak chili gyanánt.

Milky Way

Sokáig a város legjobbja volt, majd 2012 telén bezárt. Több mint egy évet kellett várni, hogy a külcsínt tekintve kissé felturbózva újranyisson. Jó hír: a belbecs sem változott. A Monori utcán leparkolva is megközelíthetjük, de jó irányba haladunk, ha a Jegenye utca felől közelítünk, az udvaron át. Csodálatos belsőségek, kitűnő állagú füstölt pacal, ugyanez mondható el a kacsanyelvről is. A csípős sült padlizsán is a régi. Jó tanács: menjünk nagy társasággal, hogy amit csak tudunk, kipróbáljunk. Az étlap bírni fogja.

Ezersárkány

Dél-kínai specialitásokat is kínáló hatalmas, állítólag 500 vendég befogadására alkalmas étterem a világ végén. Rendezvényközpontként is funkcionál, hat különterem, elegánsabb (giccsesebb?) az átlagosnál. Elsősorban a kínai vendégkört célozza meg. Kétféle étlap, bőséges választék, de a konyha általában nem vész el a sok fogás között. Kiváló hal, rák, kagyló és tenger gyümölcsei felhozatal. Egyéb téren ellentmondásos teszteredmények. Mielőtt mennénk, csörögjünk rájuk (feltéve, ha tudunk kínaiul), nehogy egy 200 fős ünnepség kellős közepébe csöppenjünk, ahol még karaokeznak is.

Momotaro Ramen

A névválasztás vita tárgya, lényeg a lényeg, elsősorban nem a japán, hanem főleg az észak-kínai konyha fogásai közül szemezget az V. kerületi kultétterem. Még mindig Nimród-feeling, vadászrelikviák, agancsok között eszünk. A névadó levesből többféle változat. Tiszta lé, kiváló tészta, friss zöldségek, a hússal vegyes tapasztalatok. Erősen ajánljuk még kipróbálásra a töltött tésztákat, palacsintákat.

Kilenc Sárkány

Az Ezersárkánynál letisztultabb belsővel „operáló”, több mint 15 éve működő étterem a Dózsa György út–István utca sarkán. A Jászberényi úti „testvérhez” hasonlóan zavarba ejtően széles választék, két étlap, autentikus ételek, illetve „magyarosított” fogások. Mondanunk sem kell, melyik a jó irány. Míg utóbbin a mapo tofu borsós, újhagymás, Erős Pistá-s, előbbin marhahúsos, chilis, szecsuáni borsos fűszerkeverékkel meghintett. A pekingi kacsa, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Wang mester

A névadó séf teljesen újrafazonírozta „birodalmát”, bezárta a Telepy utcai egységet, a Gizellait alapjaiban megváltoztatta. Dizájnban ég és föld a régihez képest. Belső kialakításban a lista legjobbja. A változás az étlapot (árakat) is érintette, de továbbra is több régió fogásait adja a Wang. Az előételekre még mindig nagyon ügyel a konyha. Az ízletes fafülegomba-saláta kedvenc volt, az is marad, a már klasszikusnak számító belsőségekkel (ökörszív, nyelv, pacal, zeller csípősen) ugyanez a helyzet. Az újdonságok között többek mellett a vízigesztenyés csirke zöldségekkel. Forralva kerül az asztalra.

Hirdetés

Taiwan

Hodály méretű, kínai motívumokkal étterem az Albert Flórián úton, igazi komplexum sok különteremmel. Peking, Sanghaj ízei előtérben. Egyenletes jó színvonalú dim sumok, asztalunknál szeletelt pekingi kacsában – a Kilenc Sárkány mellett – a legjobb választás. Előételekből a belsőségekre hívjuk fel a figyelmet, a csavart disznófül tökéletes, jó alapanyag, az állaga telitalálat. Alapvetően korrekt kínálat.

Hong Kong (Monori Center)

A Monori üzletsor több zónára oszlik, a Hong Kongot a Jegenye utcában találjuk. Kínaiak itt is előnyben, de a képes étlap azért segít az eligazodásban. Ha nem is hozza a Milky Way minőségét, a batyuk, gombócok, tészták tekintetében felveszi a versenyt a legjobbal, a Momotaróval. Belsőségekben, tengeri fogásokban erős és a kissé „lenézett” desszertfronton is jól produkál.

Orient

Ízlésesen berendezett észak-kínai (azon belül is Sanhszi tartormánybeli) tésztabár a Kőbányai út 43. szám alatt. Ugyanarról az étlapról válogat magyar és kínai vendég egyaránt. Késsel hámozott és pálcikával szaggatott búzatészták naponta frissen, kézzel gyúrva. Természetesen ezek bizonyos levesekbe is belekerülnek. Bátraknak a sertésbéllel készültet javasoljuk. Kínai pizza (sertéshús zöldhagymával, tésztában kisütve). Ha valami autentikus, az Orient az. Jó ár-érték arány. (Hasonlóan jó tésztalevesek és házi készítésű húsos táskák a 27-es és a 25-ös raktáráruházak mögötti étteremben.)

Hong Kong (Béke út)

Kapuőrző oroszlánokon keresztül vezet az utunk a XIII. kerületi étterem belsejébe. A Taiwan „párétterme”. Szokásos díszítőelemek, paraván, sárkány. Magyarul és angolul is beszél a pincér. Több asztalon forgó feltét, a helyiségben kizárólag kínai vendégek. Jó előjel és az esetek többségében nem is kell csalódni. Látványkonyha. Az étlapot végignézni itt sem öt perc, déli specialitásokra fókuszál. A halas fogásokkal nem lehet mellényúlni, a pekingi kacsa kevésbé sikerült. Bosszantó, hogy olykor olajban tocsogó ételeket is kiad a konyha és az egyik tesztünk során nem bántak kesztyűs kézzel az édesítőszerekkel sem.

Mimóza

Népszerű hotpotozó a forgalmas Hungária körút–Mimóza utca sarkán. Étlap nincs, az étkezés lényege, hogy a kikért főzőlébe (lehet erősen is kérni!) mindenki saját maga dobálja bele a kiválasztott nyers ételeket, a shiitake gombától kezdve a kakasherén át a tésztagombócokig. Átlagolt költség.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram