Hirdetés
Hirdetés

Top 10 kávézó – megszállottaknak

SZERZŐ: DiningGuide
2013. május 30.
a TOP100 rovat
támogatója
A makulátlanul ragyogó, fémesen csillogó kávéfőzőgép, mint egy szentély áll a helyiség meghatározó részében, tisztaság, fegyelem – kicsit talán gyanakvó tekintet, a polcokon kávézacskók típus, származási hely, pörkölés szerinti rendben sorakoznak, vagy éppen a falon lévő dekoráció egy szétszerelt kávéfőzőgép. Üdvözöljük, Ön egy megszállott, a barista szakmát nagy becsben tartó kávézóba érkezett.
Hirdetés

A makulátlanul ragyogó, fémesen csillogó kávéfőzőgép, mint egy szentély áll a helyiség meghatározó részében, tisztaság, fegyelem – kicsit talán gyanakvó tekintet, a polcokon kávézacskók típus, származási hely, pörkölés szerinti rendben sorakoznak, vagy éppen a falon lévő dekoráció egy szétszerelt kávéfőzőgép. Üdvözöljük, Ön egy megszállott, a barista szakmát nagy becsben tartó kávézóba érkezett.

A Tamp & Pull elsődleges közönségét a kávézás művészetét feltehetőleg kevésbé értő corvinusos diákok jelentik, azonban sok hozzáértő kávéőrült is elzarándokol a Czuczor utcába, hogy egy igazi megszállott kávéját ihassák. A kávégép mögött álló srác tréfásnak szánt nyitókérdésünkre („milyen lágy vízzel főzöd a kávét”) meglepetésünkre nem vette a lapot, de a hőfokra már elég pontosan válaszolt. Nem lehet mindenki őrült, ő például nem is az, de kávét főzni tud, mert olyat kaptunk végül, hogy a cukor csak elrontotta volna (ez az egyik legnagyobb dicséret, nem?). A szétszedett kávéfőző fali dísz, a belső design különlegessé teszi a helyet, akár Amszterdamban is lehetnénk – és nemcsak az időjárás miatt.

Hirdetés

Áhítat az Arany János utcában, de nem elszállt öntudat és sznobéria, amit érzünk, hanem kedvesség és figyelem még a laikus vendégek felé is. Nem nevetnek ki, nem kérdeznek furcsa dolgokat, ajánlanak, örülnek, ha ízlik. Egy cortadót iszunk, ami persze szentségtörés, mert tejes, de nem baj, mi ezen keresztül akarjuk érezni a kávé örömét. Szívesen elmagyarázzák a készítési módszereket, átadják, amit tudnunk kell/kéne. A design 10/10, bárhol megállná a helyét Európában, kiváló találkozók lebonyolítására is, nagyobb meetingeket, de spontán randit is szervezhetünk ide.

Tamp&Pull

Tamp&Pull


Spazio Caffé

Lássuk be, egy kis idő kell, hogy megértsük, rájöjjünk, hogy az elsőre talán sterilnek tűnő hely érző szíveket és nagy odafigyelést takar. Igényes ebédmenü, késődélutánonként aperitivo time vár svédasztalos vacsorával, kellemes olasz zenével. Reggel pedig garantáltan jó kávéra számíthatunk, hiszen Somogyvári Balázs szakmai irányítása alatt zajlik itt a kávéfőzés.

Juhász Edit, latte art-bajnok önti személyesen a kávénkat, nemcsak gyönyörű, hanem elképesztően finom, itt lehet megtanulni, hogy a cukor teljesen felesleges elem egy kávéban. Pici helyiség, tele finomságokkal, a szendvicseket (köszönet a Delibabának) és a süteményeket (csokoládé-cookie) kötelező megkóstolni. A falon lévő helyet ügyesen kihasználva komoly croissant-választékot találunk, a hűtőben smoothie-k, gyümölcssaláták közül választhatunk. Amúgy egészen érdekes „ausztrál” hangulat, képeslapok, poszterek, a gyökereket nem ismerjük, de úgy sejtjük, hogy egy távoli kultúra nagyszerű átültetése ez a hely.

A pesti látókörből kiesik, de a megszállottak élmezőnyéből nem a szekszárdi borvidéken található Casa del Caffé, azaz A Kávé Háza. A kávérajongók azt mondják, hogy a magyar kávés szakmáért Tóth Sándor, a kávézó tulajdonosa tett a legtöbbet, az ő jelenléte is segíti azt a „kávéforradalmat”, ami miatt egyre nagyobb figyelmet kap a jó kávé fontossága. A Kávé Házában az 1927-ben alakult Caffe Carraro olasz családi manufaktúra minőségi termékeit használják fel. Öndefiníciójuk szerint: A Kávé Háza jelenleg az egyetlen Magyarországon működő kávéház, melyet a Speciality Coffee Association of Europe (SCAE. Speciális Kávék Európai Szövetsége) által minősített szakmai stáb irányít.

Hirdetés

A 13. kerületi Hollán Ernő utca jobb sorsra érdemes bevezető szakaszán nyitott ki, azonnal a megszállottak közé pozicionálva magát a Madal Café. A környéket akár márvánnyal is boríthatnák, mégis mindig latin külvárosi szórakozó negyed hangulata lenne. A kávézó nevét Sri Chinmoy, indiai békefilozófus, festő, sportolóról kapta, akinek a gyerekkori neve “Madal” volt. A lényeg ezúttal is: a lélek, a szív és a fej középpontjában a KÁVÉ áll. Komoly szakemberek állnak a - mi más? - La Marzocco GB5 kávéfőzőgép mögött (már amennyiben eszpresszó kávéról van szó), az alapanyag kínálat és a végül elénk tett kávé minősége első osztályú. Egy újabb hely, ami azzal a szándékkal jött létre, hogy nekünk a legjobbat adják. Az itallap „frissen őrölve a Torrefazione Giamaica Caffe – Verona – Italia kínálatából” már sokat elmond arról, hogy itt is a „nem normális” a normális.

A nemes egyszerűségű Fekete elnevezés valódi kávéfőzés-tudományt és maximális odafigyelést takar. Úgy tűnik, jó koncepció az egyetemek közelében nyitni kávézót, így tett a Múzeum krt. 5.-ben nemrég nyílt Fekete nevezetű új hely is. Specialitása, hogy egyfajta látvány kávéfőzés zajlik, központi figyelmet kap a La Marcozzo kávéfőző gép és maga a főzés is.

A Krisztina körúton található stílusos kávézó specialitása, hogy helyben pörkölik a kávét, egy TOPER gép áll rendelkezésre. Természetesen itt is tudatosan választják a termőterületeket, kétség nem férhet ezek után a minőséghez, a profi barista sem hiányzik a helyről.

Ugyan melyik kávémegszállott fogyasztó merne egy fotógalériában kávét kérni? A Lumen Galéria és Kávézóban azonban érdemes, a hely ugyanis a Mikszáth téren vegyes funkcióval működik: a kávézó tulajdonképpen azért jött létre, hogy fenntartsa a galéria működését, amely helyszínként szolgál fotóművészeti kiállításoknak és eseményeknek. Ha már kávézó, miért ne legyen tökéletes: a kávékészítésben itt is a profizmus uralja a terepet, saját pörkölésből saját keveréket használnak a világ különböző termőterületeiről.

Annak érdekében, hogy a jogi kar környéke se maradjon profi kávézó nélkül, az Egyetem téren is áll egy hiánypótló, kávéközpontú hely, a Cafe Alibi, ahol saját pörkölésű kávét kínálnak, termőföldeket látogatnak, baristatanfolyamokat szerveznek, és a kávét itt is különös odafigyeléssel tudják főzni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram