Hirdetés
Hirdetés

Top 10 hazai kézműves sör

SZERZŐ: Homárosz
2012. május 30.
a TOP100 rovat
támogatója
Vége az egyhangú sörök világának. Végre a magyar sör is egy sokarcú, izgalmas társaság képét mutatja. A június 1-től 3-ig a Mikszáth téren és a Szabó Ervin téren zajló Főzdefeszten kortyolhatjuk is kedvenceinket.
Hirdetés

Vége az egyhangú sörök világának. Végre a magyar sör is egy sokarcú, izgalmas társaság képét mutatja. A június 1-től 3-ig a Mikszáth téren és a Szabó Ervin téren zajló Főzdefeszten kortyolhatjuk is kedvenceinket.
Elsőre talán fellengzősnek hangzik a sörforradalom kifejezés, de ez valójában egy jól körülírt szocio-gasztronómiai jelenség – akárcsak a gasztroforradalom –, ami először az 1980-as évek Amerikájában ütötte fel a fejét. A lényege, hogy szegényes sörkultúrájú népek egyszerre csak felfedezik, hogy a sör az nem valami unalmas, ízetlen, monolit jelenség, amit el kell fogadni olyannak, amilyen, hanem egy élő, játékos közeg, amibe bele lehet szólni, melynek segítségével az ember kifejezheti magát, és aminek rengetegféle íze lehet. Ilyenkor nem az történik, hogy az adott kultúra néhány hétmérföldes lépéssel beéri az ezeréves sörkultúrákat, hanem sokkal inkább az, hogy új, egészen szertelen irányokba indul el és gyakorta le is körözi a hagyomány nehézkedésétől moccanni is alig bíró nagy sörkultúrákat.

[tw-divider][/tw-divider]Interjú Majoros Gáborral, a Fekete Bárány sörmesterével

Hosszú évek óta a Csobánkai Kézműves Sörfőzde az első zöldmezős beruházás a magyar sörfőzés területén. Mi vett rá arra, hogy ilyen ínséges időkben sörfőzdét alapíts?
Az ínséges idők a változások szükségszerűségét jelzik. Mára nyilvánvaló lett, hogy egy kisüzem nem tud árversenyre kelni a nagyüzemmel vagy a multival. Egy nagyüzem viszont nem engedheti meg magának, hogy szezonális vagy helyi alapanyagokból dolgozzon. Ezen a piaci résen tör előre a nemzetközi sörforradalom fő hulláma, melyen én is evickélek.
Hol tanultad a sörfőzést?
Az interneten. A sörfőző közösség az internet őslakói közé tartozik. A sörforradalom az 1960-as évek utópista mozgalmaiból indulva, az internet megjelenésével kezdett szárba szökkenni.
Milyen sört főzöl most és mik a terveid?
Söreim receptjeit a helyi népi sörfőzés hagyományai (pl. dédnagymamám emléke, akinek finom söre híres volt a környéken), a nemzetközi sörklasszikusok ízei és az új hullámos mikrofőzdék gátlástalan fejlesztő kedve is inspirálja. A Csobánkai Öreg sör a helyi öregeket fiatalságuk ízeire emlékezteti. A Főzdefeszt-közönségdíjas Fekete Bárány, az erősen pörkölt maláták uralta klasszikus angol stout típus interpretációja Közép-Európa válogatott alapanyagaira. Hamarosan hordóba kerül az India Pale Ale, a hopheadek (akik a sörben mindenekelőtt a rengeteg komlót keresik – a szerk.) igazi csemegéje. Következő főzet pedig a jó angol pubok elmaradhatatlan szereplője, a könnyű, de gazdag ízű bitter lesz.
Hogyan látod a hosszú távú fejlődés esélyeit a magyar sörkultúrában?
Az Első Magyar Házisörfőző Egyesület első nyilvános főzésén kiderült számomra, hogy a magyar sörkultúra nemcsak, hogy létezik, hanem tartja is a lépést a világ élvonalával. Fontosnak gondolom, hogy országszerte sörfőző klubok alakuljanak, versenyeztessék a főzeteket, házi főző tanfolyamok induljanak. Az értő közönség nyomására fokozódni fog az igény a minőségi alapanyagok használatára, így fejlődésnek indulhat az organikus komlótermesztés és akár malátázó üzemek is létrejöhetnek.
Hol kóstolhatjuk meg a söreidet a közeljövőben?
Csapolt söreink a Cactus Juice pubban, a Skanzen Klubban, a Sörspecialistánál vagy a váci SzimplaVében kóstolhatók, a palackos változatokat pedig a Sörspecialistánál, a Borfalu Bortéka boltjaiban, a Csakajósörben, a Sörkirálynál vagy Csobánkán, a főzdében lehet beszerezni.[tw-divider][/tw-divider]
Tavaly Magyarországon varázsütésre megteremtődtek egy valódi sörforradalom feltételei. Noha a rendszerváltás óta van itthon kisüzemi sörfőzés, 2011-ben először tartottak kézműves sörfesztivált Főzdefeszt néven, ami minden szereplő meglepetésére hatalmas siker lett. Mindenki láthatta, hogy a magyar kézműves sörre populáris igény mutatkozik, a söröző nép pedig megállapíthatta, hogy a magyar sörfőzők már ma is készítenek nagyszerű italokat, és igen merészen kísérleteznek a gyümölcsös, fűszeres ízekkel, valamint némileg bátortalanabbul az elmúlt évtizedekben, hazánkban szinte elfeledett, felsőerjesztésű sörökkel.
Az év végére aztán a forradalom állami segítséget is kapott – az év utolsó adótörvény-módosításai megfelezték a kis sörfőzdék jövedéki adóját, és, ami legalább ennyire fontos, végre tisztázták a házi sörfőzők helyzetét, akik otthon húsz-huszonöt liter sört főzhetnek maguknak és barátaiknak – eddig a büntetés terhe mellett – mostantól szabadon. Az amerikai sörforradalomnak a hozzájuk hasonló házi sörfőzők voltak a motorjai, ez a kísérletező szellemű csapat nálunk is igen aktív, tőlük várhatjuk a legmeglepőbb ízeket, adalékokat, műfajokat, melyek közül a legsikeresebbek előbb-utóbb átszivárognak a már piaci alapon működő kézműves sörfőzésbe.

fotó: Miklóska Zoltán

fotó: Miklóska Zoltán


És, hogy mit is várhatunk a sörforradalomtól 2012-ben? A Főzdefeszt szervezői azt ígérik, hogy idén sok megmozdulás, sörpremierek, bulik várhatók, valamint több vidéki városban is rendeznek kézműves sörfesztiválokat. A tavalyiak tanulságaiból okulva, a sörfőzők még több és még merészebb újdonsággal fognak versenyezni a fogyasztók kegyeiért.

A június 1. és 3. között a Mikszáth téren és a Szabó Ervin téren zajló Főzdefeszt szervezői tegnap jelentették, hogy megérkezett a rendezvényre Bajoroszág egyik legizgalmasabb újhullámos búzasöre, a Schneider Weisse Nelson Sauvin! - a Sörmanufakítúra standján lesz a Mikszáth Kálmán téren!

A jó sör lassan a gasztronómia részévé válik. Nemcsak a fesztiválokon, a mindennapokban is számíthatunk rá, hogy egy igényes étteremben már nemcsak bort, hanem kézműves sört is kínálnak egyes ételekhez, miközben ezzel párhuzamosan sűrűsödnek a borvacsorák mintájára rendezett sörvacsorák. Lassacskán a kocsmák is ráéreznek a kézműves sör ízére – már nem kell sokáig várni arra, hogy végig lehessen sörözni az éjszakát úgy, hogy az ember csak jóféle kézműves sört iszik.
[tw-accordion class=""]
[tw-accordion-section title="GrabancIPA"]
Az első, amerikai komlózású hazai India Pale Ale, az első sörpunktól, aki egyben vándorsörfőző is. Az alkotójához hasonlóan a sör is igencsak excentrikus – grépfrútos, zelleres, kakaós komlóvihar kekszes malátaágyon.
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title="Fekete Bárány"]
A Csobánkai Kézműves Sörfőzde hatféle malátából készült éjfekete stoutja – selymes, folyékony, fekete csokoládé, barna habbal, ránézésre Guinness, kóstolásra sokkal barátságosabb.
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title="Keserű Méz"]
A forradalom előőrse, szűretlen, pasztörizálatlan, erős hopláger a Fóti Sörfőzdéből, ami eszméletlen mennyiségű leveles komló felhasználásával készült, viharos méz-, vadvirág- és körtearomákkal. A magyar sörfőzés válasza az India Pale Ale-re.
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title="Csobánkai Öregsör"]
Az első őszinte kísérlet a magyarországi premodern háztáji sörök rekonstruálására. Dús habzású, narancssárga sör pikáns édességgel, leginkább egy belga old ale-re emlékeztet.
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title="Black Rose"]
Az első igazi magyar duplabak a Békésszentandrás Sörfőzdéből. 9%-os alkoholtartalmú, fekete, aszalt szilvás, csokoládés ízvilágú sör, amit pezsgőélesztővel érleltek ilyen erőssé.
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title="Szt. András Könnye"]
A világ legerősebb áfonyás söre. A békésszentandrásiak nemcsak a nagyon erős, hanem a gyümölcsös sörökben is otthonosan mozognak, ez a szuper sűrű áfonyás e két tapasztalat összegzője.
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title="Dupla Köleses sör"]
A népszerű, könnyű Köleses sör félbarna, erősített változata, a köles édeskés aromája jól összebarátkozik a karamelles, parfümös, pipadohány ízekkel.
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title="Tuck Barát"]
Az első magyar kísérlet egy belga abbey dubbel előállítására. Aszalt gyümölcsös, karamellás, élesztős ízvilág, folytonos fejlesztés alatt.
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title="Korty"]
Az egyik első magyar sörkülönlegesség, amit a felsőzsolcai Serforrás Tokaji Aszú hozzáadásával készít már évek óta. A legújabb változatot már Tokaji Aszús hordóban is érlelik, amitől egészen gyönyörű, óboros felhangokat kap.
[/tw-accordion-section]
[tw-accordion-section title="Serforrás IPA"]
A cseh kísérleti sörfőzés főpapja, a prágai Pivovarský dům sörmestere főzi ezt a tisztességes angol komlózású India Pale Ale-t a felsőzsolcai főzdében.
[/tw-accordion-section]
[/tw-accordion]

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram