Hirdetés
Hirdetés

Top 10 gasztropub

SZERZŐ: DiningGuide
2014. június 19.
a TOP100 rovat
támogatója
A Dining Guide étteremkalauz új kiadásában összegyűjtöttük Budapest legjobb street food helyeit. Elsőként azokat a kocsmákat és szórakozóhelyeket mutatjuk be, ahová nem csak a szomjunkat oltani érdemes betérni.
Hirdetés

Kézműves söröket ma szinte mindenhol kipipálhatjuk, de jár-e melléjük valami sörkorcsolya vagy ha az nincs, a konyhában megvan-e törekvés jóra és minőségire? A listában szereplő helyekről lehet példát venni.

Alter (trendibben: kultúr) kocsma a legjobb fajtából. Semmi modorosság. A tulajdonosok bátrak voltak, a Méter mellett vertek tanyát. Bejött a húzás, telt ház szinte mindig – kint, az árkádok alatt és bent is. Mindezt a családias hangulatnak, legendás régi és új cseh sörök csapon, magyar kézműves sörök üvegben (válasszuk a Hammurapit!), a hasonló helyek többségéhez képest igényesebb ételfelhozatalának tudjuk be. A tapasok, szendvicsek odafigyeléssel készülnek. Sok jó tanyasi kecske- és juhsajttal dolgoznak. Sláger a sült hagymás zsíros májas parasztdekli.

Kandalló - fotó: facebook.com/KandalloKezmuvesPub

Kandalló - fotó: facebook.com/KandalloKezmuvesPub


Kandallo Pub
Kézműves pubként definiálja magát. Jófajta pástétomok, grill kecskesajt, csirke, de a hangsúly a műgonddal elkészített hamburgereken van. Na és persze a kézműves magyar sörökön. Gyakran változó kínálat, legutóbb a Távoli Galaxist is produkáló Róth Zoltán füstös barna Pyromaniáját ittuk. Az egyik népszerű bloggal együttműködésben legújabban sör-hamburger vacsoraesteket szerveznek.

Impozáns elhelyezkedés, Ybl-palotában, a volt Pesti Lámpás helyén, fantasztikus belső udvar, bent óriási fekete tábla. Már csak emiatt a „díszlet” miatt is kilóg kicsit a sorból, de az étlap is mást mutat, mint a többiek. Elsősorban borokra és rövidekre koncentrál, de a Fóti, Bandusz, Kapucinus, Legenda sörfőzdei sörei is kaphatók. Ételekben magas a mérce, tesztünk során a konyhában az egykori Babelt a legjobbak közé navigáló Pesti István. Modern magyar vonal, elegáns tányérok.

Külcsínben más ligában játszik. A Zsidai-„birodalom” legfiatalosabb tagja a mindig csordultig teli Gozsdu-udvarban. Sztorira épít. Lazaságot közvetít itt minden a dizájntól kezdve a konyha koncepciójának a kialakításán keresztül a zeneválasztásig. Romkocsma 2.0 – ahogy a tulajdonos mondja. A fogásoknál döntő szempont a gyorsaságon és a minőségen. Többnyire sikerül is kenyérlángosok, hamburgerek, grillek, magyar klasszikusok formájában. Már-már klasszikussá érett kézműves sörválaszték a polcokon, izgalmasabb borszelekció, koktélok is.

A népes Kazinczy utca egyik közkedvelt bárja. Hatalmas üvegablakok, otthonos, meleg belső, galéria, kellemes terasz. A névhez híven középpontban a toaskenyerek tapasokkal, de a konyha nem elégszik meg ennyivel. Ettünk már tócsni átértelmezést, hot dolgot, chili con carnét. Mellé (vagy elé) a rozsnyói Kaltenecker sörfőzde kitűnő kézműves sörei, szezonális kínálat.

Bölcső - fotó: facebook.com/bolcsobar

Bölcső - fotó: facebook.com/bolcsobar


Bölcső Bár

A budai oldal egyik reménysége. Zöldre festett falak, antik bútorok is. Kedves és hozzáértő kiszolgálás. Törzsvendégek, pláne sokan, ha Bajnokok Ligája-meccset kell nézni. Csapon cseh és kézműves magyar sörök. Folyamatos sör update, üveges formában is. A kínálatban megint csak hamburger (a jobb fajtából), heti ebédmenü-kínálat.

Többek mellett a Folyékony Kenyér blog (a hazai sörforradalom egyik motorja) írójához és persze a szimplásokhoz kötődik a nyitás, ez pedig egyet jelent a kifogástalan sörválasztékkal. Hatféle kézműves csapolt, és üvegesekből is vagy tízfajta. Harapnivalónak tramezzinik és piadinák mellett különféle sonka- és sajttálak. Beszállító a Damjanich utcai Punto Italia.

A Gozsdu-udvar „mellékerén”, a Holló utcában található szuterén. A tulajdonosi gárdában a hazai sörforradalom egyik vezéralakja. Ha naprakészek akarunk lenni sörfronton, ide jöjjünk. Nemcsak beszélnek róla, csapolják is. Csak azért nem az első helyezett, mert az ételkínálat jelenleg szerény, de nagy ívű tervek, gourmet-kolbászok (többféle sertéskolbász, bajori és debreceni+szárnyas és marhakolbász is várható.)

Semmi Extra

Semmi Extra


Semmi Extra
Budán, a Bartók mozi helyén nyitott tavaly év végén. Tágas terek, amit a tükör tovább növel, mozis székek felhasználása, nem túl kényelmes. Látványkonyha. A kacsaburgerre mindenki esküszik. Házi készítésű, olykor túl száraz, máskor a könnyű tejföl miatt túl porhanyós buci, jól elkészített pecsenyemáj, lilahagymalekvár, sült paprika, kecskesajt, kevésbé passzoló mézes-mustáros szósz. Heti menükben is törekvés a friss, szezonális alapanyag-választásra. Minden gyerekbetegsége ellenére hiánypótló.

Több mint 15 éve stabil pont a Jókai téren, de az irányvonalban a változás szele már akkor érződött, amikor a Folyékony Kenyér bloggal sörvacsorákat kezdett el szervezni. A kínálatban ennek megfelelően már magyar kézműves sörök is, az ételek között pedig a kötelező hamburgeren kívül quasadillák, grillezett fogások, tortillatekercs.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram