– Egy új étlap összeírásánál mindig nagyon figyelünk arra, hogy az ételekhez érzelmi kötődésünk is legyen. Az egyre hidegebb időben extrán jól tud esni a töltött káposzta, ezért már az őszi étlaptól kóstolhatják a vendégeink. Ezzel együtt vissza is igazolták, hogy jól döntöttünk, mikor felraktuk az étlapra. Így szinte biztos, hogy télen is mindenki meg tudja kóstolni – mesélte Szepesi Gábor, aki fontosnak tartja, hogy észrevegyük azokat az értékeket, amelyek szó szerint karnyújtásnyira vannak és bármikor elérhetőek. „Nincsenek trükkök.”
Hozzávalók (10 adag):
- 0,3 kg marhacomb
- 0,2 kg mangalica sertés tarja
- 0,15 kg mangalica karaj
- 0,1 kg mangalica szalonna
- 0,1 kg főtt gersli
- 0,15 kg vöröshagyma
- 0,05 kg fokhagyma
- 0,6 kg savanyított káposztalevél
- 0,007 kg fűszerpaprika (Fajszi)
- só
- bors

Elkészítés:
A töltött káposztát én mindig a hentesnél kezdem. Nagy lyukú darálón ledaráltatom vele a húsokat. Mangalica karajból olyat kérek, amin egy jó ujjnyi zsír is rajta van, ez nagyon értékes része lesz a töltött káposztánknak.
A gerslit megfőzöm, a mangalica szalonnát 5 mm-es kockákra vágom, míg a fokhagymát egy kis sóval a vágódeszkán a késem lapjával pépesítem. Ezután gyors mozdulatokkal – a savanyú káposzta levél kivételével – mindent összedolgozok. Itt próbáljunk meg gyorsan dolgozni, hogy ne melegedjen fel a töltelékünk!
Sóval és borssal beállítjuk a megfelelő ízt, ezután jöhet a töltés. Körülbelül 50 g-os gombócokat kimérünk, majd az előkészített savanyított káposzta lapukba ízlésesen betöltjük.
Alap:
- 0,6 kg savanyúkáposzta
- 0,07 kg mangalica szalonna
- 0,15 kg vöröshagyma
- 0,1 kg Tv paprika
- 0,1 kg paradicsom
- 0,05 kg fokhagyma
- 0,05 kg fűszerpaprika (Fajszi)
- só, bors
- 0,15 kg hámozott paradicsom
- 1 csokor kapor
Elkészítés:
Az alapot összekészítjük. A mangalica szalonnát apró kockára vágjuk és elkezdjük egy széles lábasban kiolvasztani a zsírját, ezután a finomra vágott hagymát megrogyasztjuk rajta. Ezután a fokhagyma is hozzá mehet, majd a feldarabolt Tv paprika és paradicsom is. Sózzuk és borsozzuk. Rászórjuk a fűszerpaprikát, ha feloldódott a zsiradékban, akkor megy hozzá a savanyú káposzta (ha szükséges, előtte a savanyú káposztát egyszer átmossuk).
Az alapot ketté szedjük, majd a lábas alján az alap felét egyenletesen elrendezzük a kaporral, és berétegezzük a töltött káposztákat. Az alap másik felével és a hámozott paradicsommal befedjük a káposztánkat, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje a tetejét. Ezután körülbelül másfél-két órát főzzük közepes lángon.
Tálaláskor jó minőségű házi tejföllel, kaporral és hajszál vékonyra vágott mangalica szalonnával tálaljuk.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.