Hirdetés
Hirdetés

Töltött káposzta az Avalon konyhájáról

SZERZŐ: Ihász Nóra
2024. december 23.
Szepesi Gábor séf szerint az Avalon közvetlen környezete olyan emlékfoszlányokat is előhoz – például nagyszülői, szülői receptekről –, amik régen, talán gyermekkorban ivódtak belé. Úgy véli, Borsodban a töltött káposzta elengedhetetlen étel, amihez szinte mindenkinek van egy jó emléke.
Hirdetés

– Egy új étlap összeírásánál mindig nagyon figyelünk arra, hogy az ételekhez érzelmi kötődésünk is legyen. Az egyre hidegebb időben extrán jól tud esni a töltött káposzta, ezért már az őszi étlaptól kóstolhatják a vendégeink. Ezzel együtt vissza is igazolták, hogy jól döntöttünk, mikor felraktuk az étlapra. Így szinte biztos, hogy télen is mindenki meg tudja kóstolni – mesélte Szepesi Gábor, aki fontosnak tartja, hogy észrevegyük azokat az értékeket, amelyek szó szerint karnyújtásnyira vannak és bármikor elérhetőek. „Nincsenek trükkök.”

Hozzávalók (10 adag):

  • 0,3 kg marhacomb
  • 0,2 kg mangalica sertés tarja
  • 0,15 kg mangalica karaj
  • 0,1 kg mangalica szalonna
  • 0,1 kg főtt gersli
  • 0,15 kg vöröshagyma
  • 0,05 kg fokhagyma
  • 0,6 kg savanyított káposztalevél
  • 0,007 kg fűszerpaprika (Fajszi)
  • bors

Elkészítés:

A töltött káposztát én mindig a hentesnél kezdem. Nagy lyukú darálón ledaráltatom vele a húsokat. Mangalica karajból olyat kérek, amin egy jó ujjnyi zsír is rajta van, ez nagyon értékes része lesz a töltött káposztánknak.

A gerslit megfőzöm, a mangalica szalonnát 5 mm-es kockákra vágom, míg a fokhagymát egy kis sóval a vágódeszkán a késem lapjával pépesítem. Ezután gyors mozdulatokkal – a savanyú káposzta levél kivételével – mindent összedolgozok. Itt próbáljunk meg gyorsan dolgozni, hogy ne melegedjen fel a töltelékünk!

Sóval és borssal beállítjuk a megfelelő ízt, ezután jöhet a töltés. Körülbelül 50 g-os gombócokat kimérünk, majd az előkészített savanyított káposzta lapukba ízlésesen betöltjük.

Alap:

  • 0,6 kg savanyúkáposzta
  • 0,07 kg mangalica szalonna
  • 0,15 kg vöröshagyma
  • 0,1 kg Tv paprika
  • 0,1 kg paradicsom
  • 0,05 kg fokhagyma
  • 0,05 kg fűszerpaprika (Fajszi)
  • só, bors
  • 0,15 kg hámozott paradicsom
  • 1 csokor kapor

Elkészítés:

Az alapot összekészítjük. A mangalica szalonnát apró kockára vágjuk és elkezdjük egy széles lábasban kiolvasztani a zsírját, ezután a finomra vágott hagymát megrogyasztjuk rajta. Ezután a fokhagyma is hozzá mehet, majd a feldarabolt Tv paprika és paradicsom is. Sózzuk és borsozzuk. Rászórjuk a fűszerpaprikát, ha feloldódott a zsiradékban, akkor megy hozzá a savanyú káposzta (ha szükséges, előtte a savanyú káposztát egyszer átmossuk).

Hirdetés

Az alapot ketté szedjük, majd a lábas alján az alap felét egyenletesen elrendezzük a kaporral, és berétegezzük a töltött káposztákat. Az alap másik felével és a hámozott paradicsommal befedjük a káposztánkat, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje a tetejét. Ezután körülbelül másfél-két órát főzzük közepes lángon.

Tálaláskor jó minőségű házi tejföllel, kaporral és hajszál vékonyra vágott mangalica szalonnával tálaljuk.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram