Hirdetés

Sushi-sikk a sarkon, ahol egykor Széchenyi élt: TOKIO (Szerethető éttermek)

SZERZŐ: DiningGuide
2019. november 13.
Ha igazi kultúrsokkra vágyunk a szó legjobb értelmében, Tokióba érdemes repjegyet venni. De mitől lehet izgalmas egysaroknyi TOKIO a Széchenyi tér sarkán, a Lánchíd és a Bazilika között? Talán pont attól, hogy épp olyan kozmopolita, mint a japán főváros bizonyos helyei, ahová a külföldiek is járnak, és megvan benne az a sajátosan extravagáns, modern stílus, ami a Ginza negyed menő bárjaira emlékeztet.
Hirdetés

Nemcsak a koktélok, hanem a konyha is figyelemre méltó, és a posh hangulat mellett fesztelen, szerethető gasztroélményekben lehet itt részünk.

@TOKIO Facebook

TOKIO nem létezne KYOTO nélkül, nemcsak Japánban, hanem Pesten sem. A régi császárvárosról elnevezett étterem működött korábban a TOKIO helyén, ahol egy jóval elegánsabb miliő és szofisztikált étlap várta a vendégeket éveken keresztül. 2013-ban viszont a tulajdonosok úgy döntöttek, más koncepció mentén viszik tovább az üzletet.

@TOKIO Facebook

Azóta a klasszikus KYOTO helyett egy modern, vibráló TOKIO-ba érkezhetnek meg a vendégek, s a garázsrácsra festett kanjik, a robotlábak, a neonfények, a mangafalak olyan hangulatot teremtenek, amitől kicsit underground, de valójában nagyon is mainstream környezetben érezhetjük magunkat. A teret markánsan uralja a körbeülhető bárpult, ahol nem hétköznapi koktélok készülnek, pontosabban számos klasszikus átdolgozást találunk a kreatív italok között, és jó helyen járunk, ha szakézni van kedvünk. A bárlégkörhöz pedig rengeteget hozzátesznek a DJ-k is, akik rendszeresen feltűnnek a keverőpult mögött. 

Sashimi @TOKIO Facebook

Mindezekkel együtt is a legizgalmasabb faktor az orientális konyha, ami japán és thai ízekre építkezik. Ne az autentikus vonalra számítsunk itt, sokkal inkább egy kreatív tematika valósul meg, és látványos, elegáns tálalásban érkeznek a fogások. Érdemes megkóstolni az új stílusú sashimiket, igazából mindegyik jó választás, de ugyanez elmondható a tekercsekről is.

@TOKIO Facebook

Kedvenc ázsiai leveseink is szerepelnek az étlapon a ramentől a phón át a misóig, de vétek lenne kihagyni a homár veloutét, hiszen ilyet kevés helyen találunk itthon. A wokételek kevésbé tudnak meglepetést okozni, mert azokból tényleg széles választék érhető el városszerte, viszont nagyon jók az ízek, nem fogunk csalódni egy pad thai rendelésekor, sőt!

Ramen @TOKIO Facebook

Aki pedig járt már Japánban és Thaiföldön, tudja, hogy desszertfronton azért kevésbé erősek (legalábbis az európai ízlésnek), és ők maguk is rajonganak a francia és belga édességekért. Nos, a TOKIO – Tóth Roland séf irányításával, és a hazaiak mellett thai szakácsokkal – ebben is kreatív, mert kóstolhatunk itt tradicionális mochit, de ha inkább lemondanánk a ragacsos és enyhén fullasztó kultikus japán édességről, rendelhetünk orientális túrógombócot vagy csokiszuflét. Megfontolandó, sőt, ajánlott az áfonyás-mascarponés ichigo is.

Tóth Roland séf @TOKIO Facebook

Minden, ami az asztalra érkezik az elejétől a végéig igazán stílusos, de ennél is fontosabb, hogy finom! Vannak ízek, karakterek, jó az alapanyagok minősége, mindazok számára is élményt nyújtnak ezek a fogások, akik még csak ismerkednek az ázsiai konyhákkal, és a japán ételek közül elsősorban a sushikra kíváncsiak. Figyelmetlenség lenne szó nélkül elmenni a teaválaszték mellett, hiszen japán, kínai, indiai és ízesített keverékek is szerepelnek az itallapon, ami ritkaság egy étteremben. Ez például 

a híresen teaínyenc Széchenyi grófnak is kedvére volna, aki majdnem kétszáz éve pont a TOKIO épületének helyén, az egykori Ullmann-házban élt, hogy szó szerint a szomszédból felügyelhesse az Akadémia építkezését. 

Noha az enteriőr, a zene és a meghatározó méretű bárpult azt sugallja, ez egy esti hely, nagyon élvezetes itt lenni napközben is. A teraszszezonban elég látványos a környezet is körülöttünk, és miért is ne akarnánk néha sashimit csipegetni, pezsgőt kortyolni, és élvezni a pillanat varázsát Budapest egyik legszebb részén?

Az sem baj, ha itt a szépség megszokott az asztalok körül, rengeteg hazai törzsvendég van, aki ide jár életet élni, megmutatni magát, és persze jókat enni. Igen, akárcsak a vendégtér, a vendégkör is jellemzően sikkes, bár a turisták némileg árnyalják ezt a képet.

Mi bírnánk azt is, ha felbukkanna néhány valóban extravagáns szett, mint a tokiói Harajuku-negyedben, és helyet kérne magának a formabontó japán street style.

Gurin saláta @TOKIO Facebook

De jobb így, hogy egy Lychee Lee koktél és Gurin saláta – aminek minden összetevőjét imádjuk az avokádótól a rákon át a fürjtojásig, japán majonézig, angol zellerig és zöldalmáig – mellett üldögélve merenghetünk azon, mi minden hiányzik, maradt ki, vagy meg sem történt még, ami miatt szervezni kezdenénk azt a repjegyet Tokióba. Hiszen már csak négy hónap, és virágoznak a cseresznyefák!

Közönségkedvenc ételek: sushik, nigirik, sashimi, Gurin saláta, ázsiai levesek, koktélok

Árak: előételek 950-3980 Ft, levesek 950-3600, sushik 650-2480, főételek 3600-7200 Ft, saláták 1400-4500 Ft, desszertek 1750-1900

TOKIO

Cím: Budapest 1051, Széchenyi tér 7-8.
Nyitvatartás: H-V 12:00-00:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram