Nemcsak a koktélok, hanem a konyha is figyelemre méltó, és a posh hangulat mellett fesztelen, szerethető gasztroélményekben lehet itt részünk.

TOKIO nem létezne KYOTO nélkül, nemcsak Japánban, hanem Pesten sem. A régi császárvárosról elnevezett étterem működött korábban a TOKIO helyén, ahol egy jóval elegánsabb miliő és szofisztikált étlap várta a vendégeket éveken keresztül. 2013-ban viszont a tulajdonosok úgy döntöttek, más koncepció mentén viszik tovább az üzletet.

Azóta a klasszikus KYOTO helyett egy modern, vibráló TOKIO-ba érkezhetnek meg a vendégek, s a garázsrácsra festett kanjik, a robotlábak, a neonfények, a mangafalak olyan hangulatot teremtenek, amitől kicsit underground, de valójában nagyon is mainstream környezetben érezhetjük magunkat. A teret markánsan uralja a körbeülhető bárpult, ahol nem hétköznapi koktélok készülnek, pontosabban számos klasszikus átdolgozást találunk a kreatív italok között, és jó helyen járunk, ha szakézni van kedvünk. A bárlégkörhöz pedig rengeteget hozzátesznek a DJ-k is, akik rendszeresen feltűnnek a keverőpult mögött.

Mindezekkel együtt is a legizgalmasabb faktor az orientális konyha, ami japán és thai ízekre építkezik. Ne az autentikus vonalra számítsunk itt, sokkal inkább egy kreatív tematika valósul meg, és látványos, elegáns tálalásban érkeznek a fogások. Érdemes megkóstolni az új stílusú sashimiket, igazából mindegyik jó választás, de ugyanez elmondható a tekercsekről is.

Kedvenc ázsiai leveseink is szerepelnek az étlapon a ramentől a phón át a misóig, de vétek lenne kihagyni a homár veloutét, hiszen ilyet kevés helyen találunk itthon. A wokételek kevésbé tudnak meglepetést okozni, mert azokból tényleg széles választék érhető el városszerte, viszont nagyon jók az ízek, nem fogunk csalódni egy pad thai rendelésekor, sőt!

Aki pedig járt már Japánban és Thaiföldön, tudja, hogy desszertfronton azért kevésbé erősek (legalábbis az európai ízlésnek), és ők maguk is rajonganak a francia és belga édességekért. Nos, a TOKIO – Tóth Roland séf irányításával, és a hazaiak mellett thai szakácsokkal – ebben is kreatív, mert kóstolhatunk itt tradicionális mochit, de ha inkább lemondanánk a ragacsos és enyhén fullasztó kultikus japán édességről, rendelhetünk orientális túrógombócot vagy csokiszuflét. Megfontolandó, sőt, ajánlott az áfonyás-mascarponés ichigo is.

Minden, ami az asztalra érkezik az elejétől a végéig igazán stílusos, de ennél is fontosabb, hogy finom! Vannak ízek, karakterek, jó az alapanyagok minősége, mindazok számára is élményt nyújtnak ezek a fogások, akik még csak ismerkednek az ázsiai konyhákkal, és a japán ételek közül elsősorban a sushikra kíváncsiak. Figyelmetlenség lenne szó nélkül elmenni a teaválaszték mellett, hiszen japán, kínai, indiai és ízesített keverékek is szerepelnek az itallapon, ami ritkaság egy étteremben. Ez például
a híresen teaínyenc Széchenyi grófnak is kedvére volna, aki majdnem kétszáz éve pont a TOKIO épületének helyén, az egykori Ullmann-házban élt, hogy szó szerint a szomszédból felügyelhesse az Akadémia építkezését.
Noha az enteriőr, a zene és a meghatározó méretű bárpult azt sugallja, ez egy esti hely, nagyon élvezetes itt lenni napközben is. A teraszszezonban elég látványos a környezet is körülöttünk, és miért is ne akarnánk néha sashimit csipegetni, pezsgőt kortyolni, és élvezni a pillanat varázsát Budapest egyik legszebb részén?
Az sem baj, ha itt a szépség megszokott az asztalok körül, rengeteg hazai törzsvendég van, aki ide jár életet élni, megmutatni magát, és persze jókat enni. Igen, akárcsak a vendégtér, a vendégkör is jellemzően sikkes, bár a turisták némileg árnyalják ezt a képet.
Mi bírnánk azt is, ha felbukkanna néhány valóban extravagáns szett, mint a tokiói Harajuku-negyedben, és helyet kérne magának a formabontó japán street style.

De jobb így, hogy egy Lychee Lee koktél és Gurin saláta – aminek minden összetevőjét imádjuk az avokádótól a rákon át a fürjtojásig, japán majonézig, angol zellerig és zöldalmáig – mellett üldögélve merenghetünk azon, mi minden hiányzik, maradt ki, vagy meg sem történt még, ami miatt szervezni kezdenénk azt a repjegyet Tokióba. Hiszen már csak négy hónap, és virágoznak a cseresznyefák!
Közönségkedvenc ételek: sushik, nigirik, sashimi, Gurin saláta, ázsiai levesek, koktélok
Árak: előételek 950-3980 Ft, levesek 950-3600, sushik 650-2480, főételek 3600-7200 Ft, saláták 1400-4500 Ft, desszertek 1750-1900
TOKIO
Cím: Budapest 1051, Széchenyi tér 7-8.
Nyitvatartás: H-V 12:00-00:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.