Hirdetés
Hirdetés

Tokaj Bordeaux-ban - A Château d'Yquem története

SZERZŐ: Király Márton
2023. január 2.
A Château d'Yquem a tokaji aszú legkomolyabb külföldi ellenfele, a világ leghíresebb édes bora, amely mögött óriási hagyomány, rengeteg történet és egy remekül felépített brand áll.
Hirdetés

Bár Bordeaux a elsősorban nehézsúlyú vörösborairól ismert, a régióban vannak olyan szőlőültetvények, amelyeken kizárólag fehérborszőlővel foglalkoznak. Sauternes-ben a sémillon, a sauvignon blanc és a muscadelle szőlőfajták keverékéből a nemes rothadással fertőzött szőlőtőkéknek köszönhetően a piac egyik legjobb minőségű édes bora készül. A Tokajból már ismerős Botrytis cynerea itt is kifejti áldásos tevékenységét, és a nemesrothadással és késői szürettel készülő édes bor a franciák előtt sem ismeretlen. A Château d'Yquem a tokaji aszú legkomolyabb külföldi ellenfele, a világ leghíresebb édes bora, amely mögött óriási hagyomány, rengeteg történet és egy remekül felépített brand áll.

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

A franciaországi Sauternes-ben, Bordeaux déli részén készülő Château d'Yquem borokat széles körben a világ legjobb édes fehérborai között tartják számon. A château 113 hektárnyi szőlőterületet birtokol és mindössze két szőlőfajtát telepítettek: 75 százalékban sémillon és 25 százalékban sauvignon blanc él a dűlőkön. Hogyan vált a dél-bordeaux-i borászat a világ egyik legnagyobb presztízsű édesbor-készítőjévé? Mi köze az Egyesült Államok haraddik elnökének egy franciaországi falban elrejtett borgyűjteményhez? Hogyan kerül a képbe az angol király? És mit lehet kezdeni egy palack borral ami már kétszáz éves?

A Château d'Yquem történetéből választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

Királyi múlt

A birtok évszázadok óta termel bort és évjáratai hihetetlen minőségük és hosszú élettartamuk miatt nagyon keresettek a gyűjtők körében. Magas cukor- és savtartalmuk miatt a Château d'Yquem borai, a prémium minőségi tokaji aszúkhoz hasonlóan, évszázadokon át is eltarthatók, és az öregedéssel csak egyre jobbak lesznek.

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

Bár a Château d'Yquem ma már az egyik legelitebb francia bormárkaként ismert, a birtok hosszú ideig angol kézben volt. A középkorban a Château az angol királyé volt, aki az aquitániai hercegi címet is viselte, és a kastély, és a hozzá tartozó szőlőültetvény is a tengeren túli birtokhoz tartozott. A birtok csak 1453-ban került vissza francia kézbe, amikor VII. Károly király a földet ismét francia uralom alá vonta.

A Sauvage család

A 16. században Jacques de Sauvage francia nemes örökös hűbérbirtokot kapott a kastély felett. A következő évszázadok során a Sauvage család a kastélyt többször is bővítette, átépítette, az ő kezük alatt nyerte el mai formáját. A család 1711-re a birtok teljes jogú tulajdonosává vált, és megszilárdították helyzetüket a minőségi bortermelők között is. A 18. század végén, férje, Louis Amédée gróf elvesztése után Françoise Joséphine de Sauvage d'Yquem lett a kastély egyedüli vezetője.

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

Annak ellenére, hogy kétszer is bebörtönözték a francia forradalommal szembeni határozott ellenállása miatt, és mindössze 20 éves özvegyként és kétgyermekes anyaként kellett megállnia a helyét, képes volt megtartani a birtok feletti hatalmát. 1826-ban Françoise Joséphine, miután kiszabadult a börtönből, rögtön új vállalkozásba kezdett.

Egy új borospincét építtetett a kastély alatt, amit sokan rendkívül merésznek tartottak.

Az építkezés később gyümölcsözőnek bizonyult - lehetővé tette, hogy a borokat sokkal jobb körülmények között készítsék, és lehetővé tette a hordós érlelést a szőlőültetvényen. Ez abszolút úttörőnek számított, hiszen abban az időben a legtöbb borász nem volt képes saját maga, a birtokán hordóban érlelni a borokat, ehelyett máshová kellett küldeni őket, hogy bordeaux-i pincékben érleljék őket a borkereskedők. Az 1826-os pince megépítése hozzájárult ahhoz, hogy az Yquem azzá a nemzetközi vállalkozássá váljon, amely ma.

A háború sem szól közbe

1918-ban a Château d'Yquemet Bertrand de Lur-Saluces márki vette át. Az első és a második világháború alatt a birtokot katonai kórházzá alakították át, ahová a francia katonákat küldték pihenni és felépülni. Sőt, a kastély falainak túloldalán ma is élő gesztenyefát is katonák ültették. Annak ellenére, hogy a birtokot kórházként használták, a bortermelés mindkét világháború alatt folytatódott.

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

Krízis Bordeaux-ban

Amikor Alexandre de Lur-Saluces átvette a Château d'Yquem vezetését nagybátyjától, Bertrand-tól, a szélsőséges örökösödési adó, valamint számos rossz évjárat és a bordeaux-i borkereskedelem válsága veszélyeztette a birtok jövőjét. 1972, 1973 és 1974 kivételesen nehéz évek voltak az Yquem számára. Szélsőséges esőzések és a kiszámíthatatlan időjárás-változások késleltették a szüret idejét és meggátolták a nemesrothadás kialakulását. Szerencsére a dolgok 1975-ben megfordultak, és az évjárat termését „ pohárba töltött menyországként” jellemzik mind a mai napig. Az 1980-as években számos erős évjárat következett, és a château jövője újra fényesen ragyogott.

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

Készítés

Ha az időjárási feltételek kedvezően alakulnak, és a nemesrothadás elvégezte varázslatos átalakító munkáját a szőlőben, kezdetét veheti a borkészítés. A Château d'Yquem szőlőültetvényeiről származó szőlő legfeljebb egy órával a szüret után már pincébe kerül. Innen a szőlőt a kelet-franciaországi erdőkből származó kocsányos tölgyfából készült új hordókban erjesztik. A természetes úton leálló erjedési folyamat jellemzően két-hat hét alatt lezajlik. Az erjedés a borokat hat-nyolc hónapig érleli. Fontos megjegyezni, hogy a botrytis nem egyik napról a másikra végzi el a munkáját. Így rengeteg, egymást követő napon mennek ki a szüretelők, hogy az átalakult szemeket kiválogassák.

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

Ez a szüreti módszer Tokajból szintén ismerős lehet, ahogyan ott is, Bordeaux-ban is kézzel végzik. Kétszáz munkás szedi az Yquem szőlőszemeit, október elejétől akár december közepéig. A különböző napokon szedett terméseket külön-külön dolgozzák fel, az erjedés és az érlelés is szeparáltan, minden nap saját hordójában történik.  Az érlelés végén készül el az az előzetes házasítás, amely ezután számos laboratóriumi elemzésen és ízpróbán esik át. A megmaradt hordókban további 20 hónapig érlelődik a bor, majd további borral töltik fel őket, hogy a párolgás okozta légüres tereket kitöltsék. A hordós érlelési folyamat végén minden bort vakon kóstolnak. A kiválasztott bor határozza meg a végső házasítást, amely a szüret utáni harmadik télen palackozzák.

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

A fennmaradó "visszautasított" borokat a régió más édesbor-termelőinek értékesítik.  Azt, hogy ki kapja az Yquem „futottak még” borait, a legteljesebb titoktartás övezi.

Sauternes csillaga

1855-ben III. Napóleon császár parancsba adta egy borosztályozási rendszer létrehozását a Sauternes-i borok számára. Így jött létre a cru-rendszer, amely a régió terroir-minőségének kategorizálására szolgál. Akkoriban csak két osztályozást vezettek be: a premier cru-t és a deuxiémes cru-t.

A Château d'Yquem borait azonban olyan magasra értékelték, hogy a birtok kiérdemelte a saját besorolását: premier cru supérieur.

A Château d'Yquem önálló kategóriájában magasan a többiek felett áll.

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

Mikor igyuk?

A Château d'Yquem hírnevét az évjáratos borok jelentik, és a birtok fiatal és idős évjáratai között jelentős ár-, és ízkülönbségek vannak. A fiatalabb évjáratok a tölgy és a vanília jegyeit mutatják, amelyeket a sárgabarack, a mandarin és a trópusi gyümölcsök jegyei követnek. Ezzel szemben az idősebb évjáratok sokkal robusztusabbak és összetettebbek, aszalt szilva, párolt gyümölcsök és aszalt sárgabarack jegyeivel. A borkedvelők között heves vita folyik arról, hogy mi a megfelelő időpont egy palack Yquem kinyitására. Míg egyes borkedvelők úgy vélik, hogy a bor bármely életszakaszban élvezhető, más borértők úgy vélik, hogy egy fiatal évjárat fogyasztása, legalább 13 éves érlelés előtt "szentségtöréssel ér fel".

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

Y

Bár ugyanarról a termőhelyről származik, és ugyanabból a szőlőből készül, mint a szélesebb körben elismert Château d'Yquem, az Y egy ritka bor, amelyből évente mindössze 10 000 palackot készít a château. A sauvignon blanc szőlőt ehhez a borhoz a szüreti időszak kezdetén szedik, majd néhány héttel később túlérett semillon szőlővel egészítik ki. A borokat ezután a kizárólag az ehhez a borhoz használt tartálykamrában erjesztik, majd az erjedés befejezése és az érlelés céljából hordókba kerülnek.

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

Egy régi kedvenc

Thomas Jefferson, aki 1785 és a francia forradalom között Amerika franciaországi minisztere volt, nagy érdeklődést mutatott a francia borok iránt. A Château d'Yquem borok is a kedvencei közé tartoztak. A 2000-es évek elején egy párizsi téglafal mögött felfedeztek egy borgyűjteményt, amelynek ládájára a "Th.J." monogramot vésték, és korábban az USA harmadik elnökének birtokában volt. A palackok között számos Château d'Yquem is volt.

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

Az édes francia borok iránti szeretet a világ másik felére is kiterjedt. 1859-ben Konstantin nagyherceg, az orosz cár testvére, állítólag 20 000 aranyfrankért, mai dollárban számolva körülbelül 258 000 dollárért vásárolt egy hordó Châeau d'Yquemet - ez akkoriban hallatlanul magas ár volt.

Rekord az aukción

2011-ben Christian Vanneque, a párizsi La Tour d'Argent egykori sommelier-je 117 000 dollárért vásárolt egy palack 1811-es Château d'Yquemet. Sok borgyűjtővel és nagy vásárlóval ellentétben Vanneque nem befektetési céllal vásárolta meg a palackot. Azt tervezte, hogy elfogyasztja azt, és a faggatózó újságíróknak így indokolta döntését: "Ez nem kapcsolódik a befektetéshez. Én sommelier vagyok. A bor pedig ivásra való".

Fotó: facebook.com/ Château d'Yquem

Forrásunk volt:

1

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram