Számos lépés szükséges a tökéletes pitetészta elkészítéséhez: a tészta összekeverése, hajtogatása és nyújtása; lyukasztás és vakon sütés; majd ismételt sütés, amíg pehelykönnyű és aranybarna nem lesz. De ne becsüljük alá a tojással való megkenést sem, amely egy kicsi, de fontos lépés, hiszen ennek a műveletnek köszönhetően lesz fényes a tésztánk. Számos süteménynek (pitetészta, péksütemények, kenyerek és mások) csillogó arany héjat kölcsönöz, emellett segít lezárni a tésztát, védőréteget biztosítva a sütő hője ellen.
A tojás előkészítése
A legközismertebb és legegyszerűbb formája a tojással való lekenésnek, amikor egy felvert tojást használunk. Nagyon fontos, hogy az egész tojás használata során addig keverjük a masszát, amíg tökéletesen homogén lesz, hiszen az egyenletes szín elérése rendkívül fontos a sütés során. Villával vagy kézi habverővel is felverhetjük a tojást, de egyesek a botmixerre esküsznek. A kenéshez használjunk cukrász ecsetet, majd vékony, egyenletes rétegben vigyük fel a tojást a tésztára. Használat után alaposan tisztítsuk meg az ecset sörtéit.
Típusok
Egész tojás + teljes tej: Egy kis keverő tálban egy egész tojást keverjünk össze egy evőkanál teljes tejjel, amíg teljesen egynemű masszát alkot. Ez a keverék finom, aranybarna színt és kellemes fénylést ad a süteményeknek, érdemes például almáspite készítésénél alkalmazni. Ha nincs teljes tejünk, használjunk egy kis tejszínt. Vegyük figyelembe, hogy az egyes termékek eltérő cukor- és zsírtartalma hatással van a végeredményre.
Amennyiben sötétebb árnyalatot és erősebb fénylést szeretnénk, használjunk kizárólag sárgáját, amennyiben halvány színeket keresünk, használjunk fehérjét.
Tojásfehérje+víz: A nagyon fényes, intenzív halvány-aranysárga árnyalathoz keverjünk össze egy nagy tojásfehérjét két kávéskanál vízzel, majd óvatosan húzzunk vékony réteget a tésztára anélkül, hogy eláztatnánk.
Tojásfehérje: Fényes, de kevésbé színes eredményt kaphatunk, ha addig keverjük a tojásfehérjét, míg habos lesz. A tojásfehérjés kenéshez használhatunk kristálycukrot is, ami különösen fényes végeredményt ad.
Nagyon fontos, hogy a megmaradt tojásrészeket lezárva tároljuk a hűtőszekrényben és minél hamarabb használjuk fel.
Tojásmentes alternatívák
Akkor sem kell lemondanunk a fényes tésztáról, ha nincs otthon tojásunk vagy érzékenyek vagyunk az alapanyagra.
Teljes tej: A teljes tej segítségével ropogós matt tésztát érhetünk el. Számos sütemény használatakor bőven elégséges, ha tejet használunk a tészta megkenéséhez.
Tejszín: Használjunk tejszínt, amikor szárazabb süteményeket, például ‘scone’t készítünk. Ez fényesebb végeredményt nyújt.
Forrás: epicurious.com
Fotók: The Kitchn | The Spruce Eats
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.
