Kiemelt kép: Fotó: Fekete Antonio / Designfood
A gazdagon, nívós fotókkal illusztrált könyv célja a gasztronómia további népszerűsítése, valamint a versenyen készült ételek receptúrájának, fejlesztésének és elkészítési módjának bemutatása.
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke azt mondta, az éttermek tulajdonosai, szakácsai ötleteket meríthetnek a kötetből ahhoz, hogy még jobbá váljanak.

A 2022-es magyar Bocuse d'Or csapat: Nyikos Patrik commis, Dalnoki Bence versenyző, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, Szulló Szabina, a csapat elnöke és Széll Tamás, a csapat coach-a
„Segíteni szeretnénk annak a 200-300 magyar vendéglátóhelynek, ahol nyitottság van a fejlődésre. De ha ezeket megszólítjuk, és inspirációt adunk nekik a könyv segítségével, a benne lévő receptúrákkal és leírásokkal, azt már győzelemnek tekinthetjük” – magyarázta Hamvas Zoltán.
Az elnök szerint sokan „öncélú gladiátorképzőként” tekintenek a versenyre. A könyvvel, amely egyébként már a harmadik, az akadémia által megjelentetett, edukációs céllal íródott és kiadott kötet, pont az ellenkezőjét kívánják bebizonyítani. A Best of Hungary-ben, amelynek címe a magyar csapat 2022-ben és 2023-ban elért eredményeire, és az egész országot vizsgáló Michelin kiadvány sikereire utal valamennyi Bocuse d’Or-verseny receptúrája, fejlesztése, innovációja megjelenik benne.
A kötetet örömmel eljuttatják az összes szakoktatási intézménynek is. A cél az, hogy a benne olvasottak beépüljenek a mindennapokba és az oktatásba, a segítségével javítva a magyar gasztronómia színvonalán. A versenyek és a felkészülés alatt felhalmozott tudást is fontos a szakmában a lehető legszélesebb réteg számára elérhetővé tenni.
Hamvas Zoltán egy korábbi Dining Guide-interjúban már kifejtette, hogy az iskolákban kapott tudás messze elmarad a minőségi gasztronómia elvárásaitól: egy közepes színvonalú étteremhez, szállodához vagy gyorsétteremhez talán megfelelő, de a felső szinthez biztosan nem, tisztelet a kevés kivételnek. Ezért is keresi folyamatosan az akadémia a tehetséges fiatalokat, hogy tovább fejlessze a magyar gasztronómiát.
A könyvben nem csak a 2022-es budapesti Bocuse d’Or Európa-bajnokságon ezüstérmes magyar csapat receptjeit, az elkészítés módját jegyezték le, hanem a 2023-as lyoni világbajnokságét is, az első díszítőelemtől az utolsó mártásig.
És ha ez még nem lenne elég, akkor a szerzők felkérték valamennyi hazai Michelin-csillagos étterem séfjét, hogy az elmúlt 10 év Bocuse d’Or-alapanyagaiból készítsenek 2-2 ételt, amelyeket szintén receptúrával és konyhatechnológiai leírásokkal és fotókkal együtt tesznek közzé.
„Ez a könyv feltételezi, hogy az olvasók rendelkeznek a konyhatechnológiai, és egyéb gasztronómiai alapokkal, tudással. Aki egy kicsit is érdeklődőbb, akár tanulóként is, érdekességeket tudhat meg belőle, ezáltal tágulhat a horizontja. Például arról szerezhet ismereteket, hogy egy adott alapanyaghoz másképp is hozzá lehet nyúlni, más módon is el lehet készíteni, ahogyan eddig tanulta” – mondta az elnök. Megítélése szerint ezidáig még nem készült ilyen magas minőségű gasztronómiai kiadvány Magyarországon.
„Ez nem is egy Horváth Ilona-szakácskönyv, nem elsősorban a háztartásoknak szól, kimondottan a szakmánkat szeretnénk fejleszteni, a szakmabelieket inspirálni, hogy bővüljön a látókörük. Azért azt sem zárom ki, hogy egy kísérletező, mindenre elszánt háziasszony is hasznosnak találja, elkészít belőle néhány receptet, akár egy izgalmas mártást vagy ragut. Az alapanyagok is beszerezhetőek hozzá.”
A könyv a Magyar Bocuse d’ Or Akadémiánál is megvásárolható lesz, 14999 Ft-os áron.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.