Hirdetés
Hirdetés

„Tizenkét hónapot kell folyamatosan észben tartanunk, biztosítani az ugyanolyan magas minőséget.” - Helyzetjelentés a badacsonyi La Téne-ből

SZERZŐ: Király Márton
2022. szeptember 29.
A badacsonytomaji postahivatal épületének építészeti örökségét tiszteletben tartva, a jellegzetes stílust a saját koncepciójukkal remekül vegyítve hozta létre a hely mögött álló Szalma Lili és Hájos Bálint a hamar találkozási ponttá, kihagyhatatlan badacsonyi kávélelőhellyé, minőségi cukrászdává váló La Téne-t. Most az indulásról, a folyton változó-fejlődő kínálatról, könnyebb-nehezebb időszakokról beszélgettünk velük. 
Hirdetés

Nem egészen egy éve írtunk először a badacsonytomaji La Téne desszertműhely- és kávéházról, amely 2020-ban költözött az északi part forgalmas városkájába. Otthonuknak a település egykori postaépületét választották, ahol immár évek óta várják magas minőségű süteményekkel és kávékkal a tópartra érkezőket.

A badacsonytomaji postahivatal épületének építészeti örökségét tiszteletben tartva, a jellegzetes stílust a saját koncepciójukkal remekül vegyítve hozta létre a hely mögött álló Szalma Lili és Hájos Bálint a hamar találkozási ponttá, kihagyhatatlan badacsonyi kávélelőhellyé, minőségi cukrászdává váló La Téne-t. Most az indulásról, a folyton változó-fejlődő kínálatról, könnyebb-nehezebb időszakokról beszélgettünk velük.

Fotó: Simon Kornél

A lexikon szerint La Téne-kultúra a közép-európai vaskor második szakaszát, a népvándorlás során a mai Magyarország területére is eljutó kelta népek történelmi korszakát jelöli. Miért ezt választja nevének egy badacsonyi desszertműhely?

Szalma Lili: Mi 2020 nyarán nyitottunk meg, de ezt megelőzte egy alapos kutatómunka, mert azt tudtuk, hogy az ételek minőége, amiket adunk, az alap, de e mögé kell valamilyen háttér, kapcsolódás a helyszínhez, ahol nyitunk. Megismertük a helyszín történetét, ehhez igazítottuk a kész koncepciót, és ennek a hosszú kutatásnak a során történeti és néveredeti leírásokat olvastunk Badacsonyról. Nagyon sokszor találkoztunk a keltákkal. A kelta kultúrának óriási jelentősége volt itt Badacsonyban, és egész Közép-Európában, amit ma már nem sokan ismernek. Pedig rengeteg tárgyi lelet, forrás tanúsítja a badacsonyi kelta kultúra virágzását. Mi azért választottuk az erre utaló nevet, mert maga az épület is, ahol nyitottunk is régi épület, és szerettünk volna olyan nevet adni a helyünknek, amiben látszik, hogy számunkra a régi értékek nagyon fontosak, de mégis, valami újat is szeretnénk hozni, képviselni. Gyakran kérdezik a név jelentését a vendégeink is, nekik is megpróbáljuk pár tőmondatban elmondani, ami nem könnyű.

Úgy foglalnám össze, hogy ebben a névben benne van a hely múltja, egy általunk képviselt progresszív jelen, és remélhetőleg a jövő is.

Miért éppen Badacsonyra esett a választás?

Lili: Bálint családja volt az, akik gyakran jártak a környéken, aztán mi is elkezdtünk ide járni, először még csak turistaként érkeztünk, nyaralószemmel néztük a környéket. De mindig, amikor itt voltunk, azt láttuk, hogy a térség gasztronómiája folyamatosan fejlődik, jó éttermekbe, borászatokba lehet menni, nagyon színvonalas szolgáltatókat lehet találni. De azt is láttuk, hogy jó kávét és jó desszerteket, süteményeket Badacsonyban igazán nem találni, ha erre volt igénye valakinek, elég messzire kellett utazni. És ezt egy óriási résnek, lehetőségnek éreztük.

Hájos Bálint: A projekt indulásában aztán az egész család részt vett, eredetileg kis kávézót képzeltünk el, de aztán az ötlet egyre nőtt, és végül egy komplexebb vendéglátóhellyé vált, ahol a desszert- és péksütemény-kínálat is nagyon magas minőségű, és végül ez is lett a befutó. Ezt takarja a név is, desszertműhely és kávéház. Mutatja, hogy több mindennel is foglalkozunk, de próbáljuk mindenből a lehető legjobbat is adni!

Fotó: Simon Kornél

Az ötlet 2019-es, a nyitás dátuma pedig 2020. Nem volt nehéz a Covid kellős közepén megnyitni?

Lili: Az eleje nagyon ijesztő volt. De igazából azóta is folyamatosan jönnek a nehézségek, ami nem csak minket, hanem az egész szektort érinti. De mi úgy érezzük, hogy nagyon sok időt és energiát tettünk ebbe az ötletbe, és nagyon hittünk benne, hogy ez egy jó dolog, amit hozunk. És csak azért, mert most éppen nem az elmúlt tíz-húsz évhez hasonló könnyű időszakot éljük, csak azért, mert most kicsit nehezebb a helyzet, mi nem fogjuk az álmunkat feladni! Az elejétől kezdve folyamatosan tervezünk, újratervezünk, új ötleteket találunk ki, igazodunk ahhoz, ami éppen az adott körülmény.

Most visszanézve azt látjuk, hogy bár nagyon sok munkával és energiával járt, de megérte hinni és kitartani.

Kellett persze nehéz döntéseket hozni, voltak nem könnyű időszakok, de láttuk, hogy van igény arra, amit csinálunk, és ez jó érzés volt. például a lezárások idején házhoz mentünk, kiszállítottunk, elvitelre találtunk ki sütiket, hittünk abban, hogy ez majd hosszútávon meghálálja magát.

Fotó: Simon Kornél

Bálint: A nyári időszak a Covid idején sem volt rossz, hiszen nagyon sokan maradtak itthon, belföldön nyaraltak, ebben az időben nagyon sokan eljutottak hozzánk, megismerték a helyet. És azóta is rengetegen jönnek vissza olyanok, akik ekkor találtak ránk.

Kikből áll a La Téne vendégköre?

Lili: Kialakult egy erős törzsközönségünk, akik nem csak a nyári nyüzsgésben, hanem pont ilyentájt, szeptembertől tavasz végéig is rendszeresen járnak hozzánk. Ilyenkor sokkal csendesebb, nyugalmasabb a környék, ilyenkor ők heti, napi rendszerességgel visszajárnak hozzánk. Ők azok, akiket mi is név szerint ismerünk, tudjuk, mit szeretnek, mit fognak rendelni. És van egy nyári vendégkör is, akik szintén visszajárók.

Bálint: Igen, és ők az ország minden részéről érkeznek, jönnek Szombathelyről, Budapestről, Győrből, Sopronból, de akár Szegedről és Pécsről is betérnek hozzánk, sok megyeszékhelyből ismerjük már a hozzánk érkezőket.

Hogyan lehet összehasonlítani a nyári és téli szezont?

Lili: A nyári és a téli időszak teljesen más. A nyár a pörgésé, ami nagyon jó, mert ilyenkor látszik igazán az igény arra, amit adunk, és ilyenkor térül meg nagyban a munkánk, de nem koncentrálhatunk kizárólag erre az időszakra. Nekünk tizenkét hónapot kell folyamatosan észben tartanunk, biztosítani az ugyanolyan magas minőséget!

Fotó: Simon Kornél

Bálint: Ez néha kihívás, idén például végre sikerült bővíteni a kapacitásunkat, hogy ne forduljon elő az, ami idén augusztusban, hogy a sütemények közül sok már délutánra teljesen kifogyott… Nem szeretünk nemet mondani a vendégeinknek!

Hogyan vesznek részt a La Téne mindennapjaiban?

Lili: Ez az első olyan év, amikor azt mondhatjuk, hogy tényleg olajozottan működött minden. Egy nagyon erős, jó cukrászcsapat dolgozik Bálint keze alatt, a kiszolgálás részre is sikerült rendesen felkészülnünk, de az tény, hogy a nyári hajtás így is kemény. Bálint az, aki a tésztákat gyakorlatilag egyszemélyben viszi a hátán, ez az ő reszortja, én meg amellett, hogy az egész arculatért felelek, megjelenésért, dizájnért, ha kell, akkor barista is vagyok, ha kell, kiszolgálok, mindketten igyekszünk mindenhol ott lenni, főleg a pörgősebb időkben.

Bálint: Szerencsére az ősz már más, ilyenkor a hétköznapokra jut egy kis szabadidő, kreatív idő. Ez az ötletelésről, inspirálódásról szóló időszak. Ilyenkor van időnk autóba ülni, elmenni oda, ahova kell, tudunk szerezni új ötleteket, alapanyagokat, eljutunk olyan helyekre, ahova egész nyáron nem tudtunk. És jó tudni azt, hogy ilyenkor van egy biztos csapat, akire rá tudjuk bízni a csendesebb időszakokat, míg mi ötleteket gyűjtünk a következő szezonra.

Hogyan épül fel a La Téne választéka?

Lili: A desszertkínálatról beszéljen Bálint, az az ő asztala, én a kávékról, italokról tudok mesélni. Nálunk jelenleg kétféle kávé van az őrlőben. Az első a Bányai féle, ez indulásunk óta fix, nagyon szeretjük az ő stílusát, ennek helye kell, hogy legyen az itallapon. A másik helyen sok kóstolgatás, kísérletezgetés után most egy pécsi pörkölő, a Cracker Jack kávéja került, de folyamatosan keresünk különböző kávékat, ezt szeretnénk nagyon változatosan hagyni. A kávénál nálunk nagyon fontos, hogy a desszertkínálathoz hasonló színvonalon tudjuk tartani. A többi italnál pedig azt tartottuk fontosnak, hogy amit csak lehet, azt a környékről szerezzük be, és nagyrészt sikerült is, a friss gyümölcslevek, szörpök mind a közelből érkeznek.

Fotó: Simon Kornél

Bálint: A péksüteményeket és aprósüteményeket illetően pedig az a helyzet, hogy a választék a leveles tésztákra épül. Mindig ez az alap, és ezt szoktam kiegészíteni kelt tészták verzióival. van nálunk babka, a briós nagyon népszerű, húsvét környékén kalácsot készítünk. Ami viszont a legerősebb, az a croissant, illetve van egy nagyon népszerű klasszikus kakaós csigánk is.

Tervezik bővíteni, változtatni a kínálatot?

Bálint: Az aprósütemény-vonalunkat most ősszel kezdjük erősíteni, madeleine, égetett vajas sütemények lesznek, kekszek, linzerek találhatóak meg nálunk. Illetve van egy brownie-nk, amit sok vendég dicsér, többen mondták már életük brownie-élményének, ennek nagyon örülünk, hiszen ez csak egy egyszerű csokis süti, mégis nagyon pozitív érzelmeket váltott ki sokakból! A desszertvonal stílusa pedig francia alapokon nyugvó újhullám, a saját ízlésünknek, stílusunkat akartuk klasszikus ízekkel keverni. És szeretnénk hangsúlyt fektetni magyar halhatatlan süteményekre is, nem újragondolni, de minőségi alapanyagokból a saját stílusunk szerint megcsinálni őket!

Lili: Dobostorta, lúdláb, Esterházy, ezek fantasztikus sütemények, nagyon jó desszertek lehetnek, ha jól készítik őket, a megfelelő alapanyagokból! Szeretnénk ezeket is beilleszteni a kínálatba, ezekkel is élményt okozni a vendégeknek. Lehet, hogy már száz helyen ettek Esterházyt, de ilyet, mint a miénk, még nem!

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram