A szervizdíjon és egyéb adókon felüli, maximum tíz százalékos pótlékot vezethetnek be New York városában az éttermek, bárok, kávézók.
Ez egy kis segítség, extra bevétel lehet a meggyötört szektornak, hiszen eleve limitált mennyiségű ember étkezhet bent. A nyári teraszos idők véget értek, így visszaállt a hagyományos, benti éttermezés és a kiszállítás. New York sajnos speciális helyzetben van, ebben pedig a közelmúltban meg is erősítettek minket. Sauska Krisztiánnal beszélgettünk, aki egy kis helyzetjelentést adott nekünk az Államokból:
"A kinti szakmát segíti, hogy aki megteheti, hetente többször is szívesen megy étterembe, kiegyenlítettebb a forgalom, az éttermek számíthatnak a lojális törzsvendégeikre. Kivéve persze, ha a vendégek eltűntek, amire a legszomorúbb példa sajnos New York. A hagyományos éttermek túlélését az is nehezíti, hogy Amerikában eleve rendkívül gazdag és színvonalas a take-out kínálat, ebbe a mezőnybe beállni alapvetően tányérszervizre komponált ételekkel kevés sikert tartogat" — mesélte.

Az új "covid-pótlék" elég vegyes fogadtatást kapott, sok tulajdonos szerint ellentmondásos az intézkedés.
Néhányan úgy gondolják, nem akarnak semmiféle plusz terhet tenni a vendégeik nyakába, mert ezzel még jobban megcsappanna a számuk, mások inkább örültek az iránymutatásnak, hiszen a pótlék segítségével legalább a személyzet védőfelszerelését (maszkok, tisztítószerek) és a szennyvízkezelést letudhatnák anélkül, hogy az ételek és italok árát felvinnék.
A maximum tíz százalékos díj felszámolását a vendéglátósokra bízzák, a rendelkezés 90 napig marad érvényben.
Kapcsolódó cikkünk:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.