Hirdetés
Hirdetés

Tisztítótűz ez az év, de csak „csináld, csináld, csináld!" – Németh Tamás, a Konyha 2.0-ból és Faludiból

2020. november 24.
Ha nagy a baj, így szól Németh Tamás mantrája: „csináld, csináld, csináld!" Amilyen profán, olyan esszenciális jótanács tud ez lenni a nehézségek idején. Tamás az idei évben nem egyszer ismételte el saját magának is, márpedig ha valakire igaz a mondás, hogy mindig előre néz és halad, rá egészen biztosan. A kisebb vidéki településeken nem túl népszerű kiszállítást gőzerővel csinálják Keszthely vonzáskörzetében, a megrendelőik között pedig a járványidőszakot a Balatonon átvészelő budapestieket, sőt külföldieket is találunk. Helyzetjelentés Zalából.
Hirdetés

A Balaton északnyugati csücskében, a Keszthely-Gyenesdiás-Vonyarcvashegy vonalon is feltettük a kérdést: mi újság?

Németh Tamás nyáron a Konyha 2.0-t vitte, a téli időszakban pedig a szintén gyenesdiási Faludiban süt. Újdonság, hogy egyre tudatosabban nem csak süt, pontosabban nem csak barbecue-sként teszi. BBQ fronton tett szert ismertségre, de egyre szívesebben mondja nemes egyszerűséggel, hogy „füstben sütök", és a kínálatában is megszaporodtak a hagyományos magyar ételek.

A rendeletek változnak, a one-man show marad

„Nyáron is kiderült, hogy ha itt vagyok, akkor jönnek a vendégek. Teljesen más számokat produkálunk, ha én is jelen tudok lenni, ezt meg kellett tanulnom az elmúlt évek alatt. Kell az ember, az arc, a történet a hely mögé. Érthető is, hiszen

már a szóban is benne van: vendéglátás. Mi itt téged vendégül látunk, és nem megetetünk.

Sok nehézséget, változást hozott ez az év, de én továbbra is hetente négyszer sütök, a nyitvatartásunk minden napján főzök, és megtaláljuk a környékünkön azokat a vendégeket, akik házhoz rendelnek ételt."

Egy szuperkedvezményes árat dolgoztak ki a napi menüztetésre (1390 forint két fogás, 1690 forint három fogás). A felállás hasonló, mint megannyi más étteremben most az országban, többen dolgoznak a konyhán, de maga Tamás szállítja ki személyesen a rendeléseket.

„Itt nincs Netpincér, nincs Wolt, errefelé bonyolultabb a rendelés. Oda kell telefonálni az éttermeknek, és hát a Covid előtt az volt az általános tapasztalat, hogy sokszor nyűg az éttermek számára a kiszállítás. Mi úgy állunk hozzá, hogy nem egy szükséges rossznak fogjuk fel. Nem mi teszünk szívességet a házhozszállítással, hanem örülünk minden rendelésnek.

Vendégül látunk így is, csak a megrendelő otthonában"

A klasszikus, amerikai barbecue fogások mellett egyre inkább teret nyernek a Konyha 2.0 és a Faludi kínálatában a hagyományos magyar ételek – faszénen sütve, egy Kamado Joe grillel szoros barátságban.

Jelenleg épp úgy rendelhető tőlük saját töltésű sajtos-petrezselymes kolbász, mint császármorzsa és palacsinta, de omlós csirkecombbal töltött quesadilla vagy pulled pork szendvics is, hamarosan pedig töltött káposzta és kocsonya is kikerül a séf keze alól. Egyre nyílik tehát az olló, sőt egyre lazább a koncepció, a friss alapanyag-beszerzésekhez kötött, folyamatosan változó étlappal. Csak a füst marad, legyen szó lencselevesről vagy malaccsülökről.

Jobbra fent székelykáposzta, lent chilis bab tépett marhával

Hogy mennyire borította meg a hitét a vendéglátásban az idei év?

„Sok Facebook-csoportban látom, hogy mennyi minden más szakmát választanak most a vendéglátósok. Nem könnyű és nem a nagy pénzek időszaka ez most, de én

még a kérdést sem értem. Én séfnek születtem. A nagyszüleim balatoni vendéglőjében már gyerekkoromban minden munkát elvégeztem, amit rám bíztak, azután szakácsnak tanultam. Én ezt fogom csinálni, amíg csak lehet.

Itt, a gyenesdiási piacon a Konyha 2.0 október 2-án még üzemelt, október 3-án nyitottuk a Faludit. Az én műfajom nyilván nem az igazi bedobozolva és szállítgatva. Egy sima rántott húsnak sem tesz jót, ha a szállítás ideje alatt megázik a panír, de egy BBQ ételnek az igazi rákfenéje, hiszen a melegen tartó dobozban a sült hús hőt gerjeszt maga körül. A jelenlegi rendeletek viszont nem hagynak más lehetőséget, most így tudjuk kiszolgálni a vendégeinket, akiktől rengeteg pozitív visszajelzést kapunk.

Nyáron én kifejezetten élveztem, hogy megváltozott Balatonon a külföldi és hazai vendégek aránya.

Mindig is jobban szerettem a magyar vendégeket. Hálásabbak, nem alkudoznak, mint sok külföldi, aki le akarja alkudni a nagy adag pulled pork árát 2200 forintról, ami teljesen baráti árnak mondható, a Balatonon meg különösen.

Nyáron a környékbeli helyek fele ki sem nyitott, így megnőtt az érdeklődés azok felé, akik tartották a frontot. Sok olyan elöregedett hely zárva maradt, amik miatt rossz a híre a balatoni vendéglátásnak. Olyan büfék, ahol fagyasztott lángost, fagyasztott dödöllét és konzervlecsót adnak.

Nagyon bizakodó vagyok, hogy decemberben lazítanak az itthoni korlátozásokon. Teli vagyunk tervekkel, szeretném füstben elkészíteni az ünnepi magyar ételeket, és szervezni egy látványdisznóvágást itt, nálunk. Nem a véres részletekkel, de közösségi programként, kis oktatással. A vendégeink segíthetnek hurkát, kolbászt tölteni, közben ennénk-innánk egy nagyot. Akárhogyan is alakul a közeljövő, betartjuk a szabályokat, és alkalmazkodunk a helyzethez. Jó lesz újra együtt a vendégeinkkel...

A Faludi nyitvatartása: H-Cs 11-től 16 óráig, P-Szo 11-től 20 óráig, vasárnap zárva

A Faludi elérhetősége
A nyári időszakban nyitva tartó Konyha 2.0 elérhetősége

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram