Hirdetés
Hirdetés

Tisztességes rántott húst mérnek a Madách téren! A Rántott Húsos

2019. szeptember 24.
Friss, finom, házias. Semmi több. Hál'istennek.
Hirdetés

A vasárnapi ebédek közös nevezője, a magyar néplélek toteme, a körettel és szendvicsben egyaránt létjogosultságot élvező rántott húsnak újabb egységet szentelt a fővárosi vendéglátás. Nem teljesen új a sztori, hiszen már májusban megnyitottak (különösebb csinnadratta nélkül), de amilyen ütemben nyitnak-zárnak a street food (jellegű) helyek, általában jobbnak várjuk kivárni, hogy megtalálja-e a közönségét egy-egy újabb ötlet megvalósulása.

Ez esetben márpedig az ötlet jól láthatóan nem izzadságos brainstormingok eredménye, és nem is egzotikus nyaralások emlékeiből táplálkozik. Extravagáns fúziók és mindenféle agymenés nélkül üzemel a magát szerényen csak A Rántott Húsosnak nevező étkezde a Madách téren, a megboldogult palacsintázó, a Krampuz helyén.

Ne ijedjünk meg, miután beléptünk. Valóban zsebkendőnyinek tűnik a hely, de fent 14 szék várja a rántotthúsozókat, jó időben pedig néhány asztal kint is.

Rántott hús, krumpli, savanyúság, boldogság

Mi kellhet még egy kellemetlen hétfő kellemessé tételéhez, netán egy low-budget hétvégi rántotthúsozáshoz? (Infó: vasárnap zárva.) Nem kockásabroszos-kisvendéglős a miliő, a tér többi vendéglátóhelyéhez illeszkedik a stílusa. Azért szintén jár a pont, hogy nem álnépieskednek a menőnegyedben.

A Madách térről már annyian annyiszor leírták, hogy hipszter, hogy lépjünk is tovább. A hipszter trend után trónkövetelő normcore stílus (röviden: megszokott, a végletekig köznapi, sőt akár kifejezetten ciki darabok hardcore kombinálása: a normal+hardcore szavakból) tökéletesen ráhúzható A Rántott Húsosra is.

Ez az egykor kínos és került, kulináris értékét illetően alábecsült étel az utóbbi évtizedben kezdi megtalálni a helyét a kortárs gasztronómia koordinátarendszerében. Készítik csúcs- és nem csúcs éttermekben egyaránt, a legtehetségesebb séfeink sorra állnak elő a maguk adaptációival a legváltozatosabb húsrészekből és panírokkal, borjútól a bárányon át a mangalicáig, vajon sütve, szuvidálva, pankómorzsázva, a panírba malacbőrkét keverve...

A Rántott Húsos ezzel szemben éppen azt rakja elénk, amire számítunk, rizikózás nélkül. Otthoni ízeket idéző megoldások, külön kiemelendő, hogy a tarjából készült sem zsíros, mócsingos. Élhető adagok érkeznek, ideális irodistáknak is ebédszünetben, nem kíván utána sziesztát. A hasábburgonyájuk megbízható mirelit (ami tökéletes ehhez a műfajhoz és árképzéshez), vékonyra gyalult, ropogós. A karaj nem száraz, a rántott hagymakarikákat nem nehezíti el az olaj, egyszóval ügyesen kerülik a típushibákat.

Végigelemezhetnénk, hogy akár a tejfölös uborkasalátát, akár a csalamádét pont így képzeljük egy ilyen kaliberű helyen (amiből mégis mint a fehér holló, ugyebár...).

Mindenféle bravúroskodás nélkül készülnek itt az ételek,

külön megkönnyebbülés, hogy nem kamuznak nekünk a tejfölre házit, a csirkére farm-to-table-t vagy épp házilag, gondosan, hónapokon át fermentált savanyúságot. Jobb ez így mindenkinek.

Egyedül a szószokban rugaszkodnak el a komforttól, többek között citromos majonéz, citromos-petrezselymes tejföl, édes-chilis majonéz – efféle mártogatósokkal vihetünk plusz ízeket a rántott csirkemellcsíkokhoz / csirkecombhoz / sertéskarajhoz / sertéstarjához. Azokra is gondoltak, akik ilyen-olyan okokból kerülik a panírt, számukra grill csirkecsíkokkal készültek. Vegáknak pedig ott a rántott sajt, a normcore vegaság emblematikus étele.

Persze ha gigászi rántott húsra vágyunk, némi személyi kultusszal fűszerezve, továbbra is irány a Buja Disznó-k a Hold Utcai Piacon, de immár a Bajcsy-Zsilinszky út másik oldalán is van opciónk friss, jó ízű rántott szeletre.

Nagyon dicséretes, hogy 2000 forint körül jól lakunk, hiszen a túlgondolt-túltolt street food helyekkel az egyik legnagyobb probléma, hogy rendszeresen irreálisan sokat hagyunk ott egy tálcán érkező, alapvetően piaci ételre. (Igen korrekt rántott húsos szendvicset pedig már 1300-1400 forintért kínálnak!)

Komfortétel a belváros képzeletbeli nullkilométerkövénél, jó ötlet bármikorra junk food helyett.

A Rántott Húsos

Árak: rántott húsok 1090-1790 Ft; köretek 390-590 Ft; rántott húsos szendvicsek: 1290-1390 Ft; szószok 290 Ft.

Extrák: "a nagyi rántott husaihoz" citromos-petrezselymes tejföl és nem gagyi sajt jár. A rántott mezőny egy édes versenyzővel zárul, egyetlen desszert a rántott tejbegríz!

Cím: Budapest VII. kerület, Madách Imre út 5.
Nyitvatartás: H-Szo 11:00-22:00
A Rántott Húsos Facebook-oldala

Olvasta már korábbi cikkünket a témában?

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram