Hirdetés
Hirdetés

Tisztességes konyha a retró színfalak között: a Tölgyfa étterem Zamárdiban

SZERZŐ: DiningGuide
2022. július 8.
Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa ajánlotta figyelmünkbe a radarunkon nem szereplő, mégis sok értékkel bíró balatoni helyet. Mit tudhat egy olyan, retró benyomást keltő étterem, mint a Tölgyfa Zamárdiban?
Hirdetés

Zamárdi inkább egy családias nyaralóhely a nyár nagy részében, kivéve azt a rövid időszakot, amikor eléri őket a fesztiválszezon. Az egyik zenés rendezvény a múlt héten zajlott le a balatoni kisvárosban, amit ilyenkor a vendéglátósok igazi armageddonként élnek meg. A héten már a regenerálódás zajlik, és egy időre visszatér minden a szezon általános kerékvágásába. A zamárdi Tölgyfa étterem és pub tulajdonosával, Végh Barbarával beszélgettünk.

A látszat néha csal: és ahogy a mesebeli rút kiskacsából is lehet gyönyörű hattyú, úgy egy első ránézésre kevésbé patinás vendéglátóhely is tartogathat meglepetéseket. A Tölgyfa étterem és pub is egy ilyen hely, ami jelenlegi formájában Balaton déli partján, Zamárdiban nyílt meg 2019 áprilisában. A most már három éve működő üzlet vezetésébe ekkor vágott bele Végh Barbara és vőlegénye, Koncz Péter, akik bár jó pár év vendéglátós tapasztalattal a hátuk mögött, de meg így is igazán fiatalon nyitották meg első saját vendéglátóegységüket.

Fotó: Tölgyfa étterem

„Kellett hozzá tanulópénz, hogy a vendéglátás másik oldalát is elsajátítsuk, hiszen korábban mindketten csak alkalmazottként dolgoztunk és eleinte nehéz volt átállni az üzlet másik oldalára, de úgy gondolom, hogy mostanra elég jól belerázódtunk ebbe a feladatkörbe is.”

A Tölgyfa étteremnek nem ők az első tulajdonosai, és ezt nehéz is lenne letagadni, hiszen az épület árulkodik a maga múltjáról: már több, mint harminc éves működéssel a háta mögött igazi veteránnak számít az egyre szaporodó, újonnan nyíló balatoni helyek között. A jegyespár azonban ezt nem bánja, sőt bizonyos mértékig ragaszkodtak is hozzá, hogy megőrizzék a retró hangulatot és bár az épület jó pár felújításon esett át mióta megvásárolták, esszenciális értékei nem változtak, így atmoszférájába csöppenve könnyen felülhet bárki arra a bizonyos nosztalgia vonatra.

Fotó: Tölgyfa étterem

„Folyamatosan fejlődünk, de nem akartuk soha teljesen átalakítani a helyet, ezért tartottuk meg a Tölgyfa nevet is. Ezek vagyunk mi és ezt teljes mellszélességgel szeretnénk felvállalni hiszen, ha nem éreznénk a magunkénak a koncepciót, akkor nem így csinálnánk. Több olyan kommentet kaptunk már az online térben is, hogy kellemes csalódást okoztunk, mert úgy tűnik, nem számítottak ilyen minőségű vendéglátásra nálunk. Azóta ezek közül a vendégek közül azonban többen is rendszeresen visszajárnak hozzánk, azt gondolom, ez jelent valamit.”

Fotó: Tölgyfa étterem

Ez a könnyű kis faszerkezetes épület nem is olyan kicsi, amilyennek elsőre gondolnánk, így ahogy a Tölgyfa hivatalos neve is sugallja, nem csak étterem, de bárként is funkcionál egyben. Itt azonban szó sincs a ma divatos speak easy koktélbárok hangulatáról, ez egy igazi sport bár, amihez a focizászlók, mezek és más futballereklyék épp úgy hozzátartoznak, mint a szurkolók kedvenc játékosainak poszterei. Aki azonban nem akar csatlakozni a sportrajongók lelkes táborához, vagy egy italnál komolyabb fogásokra éhezik, az elé a Tölgyfa egy teljesen más arca tárul.

Fotó: Tölgyfa étterem

„Nagyjából 120 fő a hely befogadóképessége, az étterem közepén található a konyhánk, ami jól ketté osztja a teret: míg az egyik oldalon a pub részleg, addig a másikon az éttermi rész található. Az étteremben sokkal nyugodtabb, meghitt hangulat uralkodik, van egy gyerek sarkunk is, de a kutyusoknak is gondoskodtunk fekvőhelyről, a vendégek pedig fehér abrosszal megterített asztalok mellett élvezhetik az étkezést.”

Fotó: Tölgyfa étterem

A legtöbbször, ha nagy adag ételekkel találkozunk egy helyen manapság az akár még gyanús is lehet számunkra. Azonban szerencsére a Balaton mellett még sok vendéglátós érzi, hogy a közönségének a minőség mellett a mennyiség is fontos, habár tudjuk, ezek nem minden esetben egyenesen arányos értékek, de mégis úgy tűnik, még ma is fontosak, ha egy szélesebb közönséget szeretnénk megszólítani.

Fotó: Tölgyfa étterem

„Az étlap koncepciója sokat változott a nyitáshoz képest. Míg az első évben több, mint harminc tétel szerepelt rajta, addig ma már egy sokkal szűkebb, de változatos kínálattal dolgozunk. Fontos felismerés volt számunkra, hogy ez a konyha szezonális alapanyagokkal és minőségi módon csak úgy tud működni, ha csak egy rövidebb ételsor jelenik meg az étlapon. Ettől függetlenül azonban odafigyelünk arra, hogy ne kis adag ételeket kínáljunk, de mégis megfizethető áron működjünk.”

Fotó: Tölgyfa étterem

Egyre többen próbálják megoldani az egész éves nyitvatartást a Balaton mellett, hiszen ez biztosítja a számukra azt, hogy meg tudják tartani azt a megbízható munkaerőt, amellyel a szezonban dolgoznak. Ezt sokszor azonban nem egyszerű kivitelezni, és a legtöbb hely a téli időszakban pusztán a fenntartásához elegendő bevételt képes kitermelni. A Tölgyfa esetében azonban a szezonon túli nyitvatartás nem megoldható, így a tulajdonosoknak más utat kellett keresniük.

Az étterem honlapja

Tovább olvasok:

Fotó: Tölgyfa étterem

„A Tölgyfa nincs téliesítve, kifejezetten nyári üzlet, ezért két éve télen átvettünk egy másik helyet is Zamárdiban, ami jelenleg a Balcsi falatozó névre hallgat. A hidegebb időszak kezdetével átköltözünk ide, hiszen ez egy rendes fűthető üzlethelyiség. Így végül is elmondható, hogy egész évben üzemelünk, csak két különböző helyszínen. Itt egy teljesen másik étlappal működünk és van rá lehetőségünk, hogy akár kísérletezzünk a nyárra készülve.”

Az igazi őszinte vendéglátás, amit a Tölgyfában is tapasztalhatunk, talán leginkább arról ismerszik meg, hogy a tulajdonosok számára a legnagyobb inspirációt mindig az jelenti, hogy olyan ételeket adjanak a vendégeiknek, amelyeket maguk is szívesen fogyasztanának. Ha pedig egyszer megszavaztuk a bizalmat nekik, akkor a Tölgyfa a maga retró hangulatával igazán kellemes meglepetés lehet a számunkra.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram