Tiszánál halazni, fröccsözni de jó! — A HelloHal sült keszeggel, csukapaprikással, mesteri halkolbásszal vár

SZERZŐ: diningguide
2021. július 22.
a Summer Guide rovat
támogatója az
Nem győzzük mondani, hogy mennyire fontos és sokszínű lehet a halfogyasztás, hogy sokkal, de sokkal többször kéne az asztalra tenni a fehérjedús, esszenciális olajokkal teli élelmet. Horváth Szabolcs fontos szereplője a magyar halas társadalomnak, munkájával és szűnni nem akaró lelkesedésével, elhivatottságával igazi úttörő a halfogyasztás népszerűsítésében és a kiváló édesvízi halak élményszerű prezentálásában. Tiszaörvényi halfalatozója, a HelloHal pedig a környék legjobb helyei között szerepel. Mi is gyakran látogatjuk, ha feléjük járunk.
Hirdetés

Természetes, hogy aki szereti a halat, vízközelben rákíván az ízletes, gazdag halászlére, netán egy ropogós, szépen irdalt keszegre, és persze a paprikás lisztbe fogatott kakukktojásra, a közel sem édesvízi hekkre. Leginkább azért az utóbbi a vágyak tárgya, mert ezt érjük el a legkönnyebben, nem kell hozzá sokat utazni, a más néven tengeri csukaként becézett haltörzs minden strandon evidencia. Persze hol nagyon olajos, hol nyers marad, esetleg száraz, íztelen, de módfelett túlárazott, holott tényleg nincs benne nagy truváj.

Horváth Szabolcs és néhány gyönyörűen előkészített hal / Fotó: HelloHal Facebook

Horváth Szabolcs tősgyökeres tiszai, Magyarország második legnagyobb folyójához sok szálon kötődik. Azonos, HelloHal nevű blogja hosszú évek óta működik, benne megannyi trükkel, tippel, receptúrával, mind a szeretett alapanyag köré építkezve. A blog sikerével jöttek a baráti vacsorák, majd szélesebb körben is rendezett közös halazásokat, melyeket edukatív előadásokkal spékelt meg. Halbontás, irdalás, fűszerezés témakörökben, mindig sok felkészüléssel, és könnyed interpretációban. 2016-ban a Tiszáról pedig Budapestre is megérkezett a halbüfé, ám sajnos kisvártatva el kellett búcsúzni tőle. Pedig hiánypótló volt a városban a halas street food, könnyed bisztrós felfogásban. Hasonló tematikában leginkább a Halkakas az, ami mai napig képviseli a hazai halakat a fővárosban.

Fotó: HelloHal Facebook

A mi célpontunk a Summer Guide legújabb állomásaként a tiszaörvényi, hamisítatlan HelloHal Halfalatozó, melynek neve nem is lehetne találóbb. Érthető és mindenki számára nyilvánvaló, hogy a falatozó nem étterem, inkább egy kötetlenebb, lazább műfaj, viszont amit ehhez a meghatározáshoz társítunk, az csak kivételes esetekben ilyen igényes és egyedi, mint a HelloHal maga. Horváth Szabolcs a Tisza-tóhoz vonzza mindazokat, akik nem vacakolnának a fogás feldolgozásával, akik profi halas fogásokat ennének, vagy olyan különlegességre vágynak, amit otthon biztos nem készítenének el. Nem csak a konyhatechnológiai háttér hiánya miatt nem, hanem azért sem, mert ilyen sok kísérletezés és tapasztalás után a legtöbb HelloHal fogás egyedi receptúra és kivitelezés. Kompromisszum nincs, ezáltal import tengeri hal sincs. Minden édesvízi halhúst úgy készítenek, hogy még a legjobban vonakodók is elgondolkodnak az asztaloknál ülve: miért nincs otthon időnként haltepertő, halkolbász?!

Fotó: HelloHal Facebook

Náluk ne keressünkkülönösebb művészkedést, ők tökélyre fejlesztett komfortételeket kínálnak, halas változatban. Harcsával, ponttyal, szürkeharcsával, keszeggel, süllővel, esetenként limitált extrákkal. Ilyen például a csukapaprikás nokedlivel tálalva, a hortobágyi halhússal töltve, szívesen dolgoznak omlós harcsapofával, de a kicsit ázsiaira hangol ropogós süllőuszony is nagy sláger, amikor éppen meghirdetik.

Fotó: HelloHal Facebook

Kezdőknek a süllő fish and chips a befutó, de a pontyropogóssal is lehet "csalni", hiszen teljesen hiányzik belőle mindaz a jellegzetes íz, amiért sokan nem szívelik a pontyot. A halkolbász mustárral, kovászos uborkával és nagy karéj fehér kenyérrel érkezik, de kár lenne lemaradni a HelloHal halászléjéről. Ez pont olyan tétel, amit akár magunkkal is vihetünk, fagyasztásra, hogy mindig legyen otthon tisztességes halászlé. Kevés helyen kapni ilyen profin készített keszeget, amit szőröstül-bőröstül el lehet fogyasztani, és a ráadás, hogy kárászt is kérhetünk, jól átsütve. Limonádéval, jóféle fröccsel érdemes leöblíteni a halakat.

Fotó: HelloHal

A természetközeli HelloHal minden fogásával, barátságos vendéglátásával és sehova sem siető, marasztaló hangulatával egy olyan hely, ami kötelező a halas ételek rajongóinak, és azoknak is, akik nem hisznek az édesvízi halakban, de azért szívesen kísérleteznek, hátha egyszer betalál egy íz, vagy textúra. Ha a HelloHal-on és Horváth Szabolcson múlik, akkor ez tavasztól őszig Tiszaörvényen könnyen kivitelezhető.

HelloHal Halfalatozó

Cím: 5358 Tiszaörvény, Kinizsi út 2/a. (Szabics kikötővel szemben, a gát tövében)

Nyitvatartás: tavasztól őszig hétfőtől-vasárnapig 11:00-20:00

HelloHal Weboldal

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram