Egy elismert orvos szerint a vonaton, buszon, metrón útközben fogyasztott ételek nagy része üres kalóriákkal teli.
Új címkerendszert is terveznek
A kávézókban és bisztrókban árult nasik esetében a kalóriatartalom feltüntetése mellett a csomagolásuk – amennyiben a szabályozás értelmében túl egészségtelennek bizonyulnak – a cigarettásdobozok elrettentő felirataihoz hasonló, figyelmeztető címkét kapna.
Az Egyesült Királyságban létezik extra adó, amit a magas cukortartalmú üdítők után kénytelen a gyártó megfizetni, most ezt kiterjesztenék a népszerű, tejtermék alapú italokra is. Céljuk, hogy tízéves távlatban, 2030-ra megállítsák, esetleg jó irányba fordítsák a jelenlegi aggasztó hízástendenciát.
A jelentés szerint ma kétszer annyi általános iskolás gyerek elhízott, mint harminc évvel ezelőtt.
A terv szerint nem csak a plusz cukoradó bevezetésével, de az egészségtelen ételek és italok nyilvános eseményeken való megjelenésének korlátozásával, az egészséges táplálkozással kapcsolatos pozitív marketinggel, az iskolai büfékben az egészséges termékek árának csökkentésével – és az ehhez szükséges kormányzati támogatással is segítenék a folyamatot.
A kereskedők nincsenek elragadtatva az ötlettől, mert a forgalmuk nagy része nem a szuperegészséges ételek és italok értékesítéséből származik.
Olvasta már korábbi hírünket is?
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.